Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ ΕΠΗΕ ΤΗΣ 21-10-2016

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ ΕΠΗΕ ΤΗΣ 21-10-2016

ΚΟΙΝΟ  ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ    ΤΗΣ     ΕΠΗΕ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΠΟΣΠΗΕΦ    .

21/10/2016

Στις 20/10/2016 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών με τον Πρόεδρο του Λ.Α.ΓΗ.Ε. κ. Φιλίππου και στο ΥΠ.ΕΝ. με τον  κ. Παπασταμόπουλο (Διευθυντή Γραφείου Υπουργού Ενέργειας) και τον γενικό γραμματέα ΥΠ.ΕΝ. κ. Βερροιόπουλο. Στην αντιπροσωπεία  των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών μετείχαν οι Παναγής Γιάννης, Τόκας Αστέριος και Νίκας Άρης (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.) καθώς και οι Παπακυριακού Ιωάννης, Μπογδάνης Σπύρος (Ε.Π.Η.Ε.),.

Λ.ΑΓ.Η.Ε.

Στον κ. Φιλίππου θέσαμε τους έντονους προβληματισμούς μας για την απαράδεκτη κατάσταση στις πληρωμές των παραγωγών Α.Π.Ε., γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στις τάξεις των φ/β παραγωγών. Παράλληλα ζητήσαμε να πληροφορηθούμε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των παραγωγών Α.Π.Ε. για το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι εισροές του ΕΛΑΠΕ είναι άμεσα εξαρτώμενες από τις αποφάσεις της Δ.Ε.Η. (βλ. cash flow), οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν έντονο «εταιρικό» πρόσημο. Συνέπεια αυτού είναι ηαδυναμία κατάρτισης, εκ μέρους του Λ.ΑΓ.Η.Ε., του οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος στις καταβολές της Δ.Ε.Η.  προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Πληροφορηθήκαμε ότι οι συμψηφισμοί που διενεργήθηκαν μονομερώς από την Δ.Ε.Η. το τελευταίο δίμηνο (βλ. Δελτίο Τύπου Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. – Ε.Π.Η.Ε. 23/9/2016), δεν έγιναν αποδεκτοί από τον Λ.ΑΓ.Η.Ε. ο οποίος επανατιμολόγησε τα συγκεκριμένα ποσά χρεώνοντας τα εκ νέου στην Δ.Ε.Η., ωσότου υπάρξει το δέον κανονιστικό πλαίσιο για την διενέργεια τους.    

Εκφράστηκε δυσαρέσκεια από την πλευρά του προέδρου του ΛΑΓΗΕ για την μη έγκαιρη πληροφόρηση από πλευράς ΔΕΗ σχετικά με την πορεία των πληρωμών.

Επίσης μας δήλωσε ότι  ο ΛΑΓΗΕ από την πλευρά του κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ασκούνται οι σχετικές πιέσεις για την έγκαιρη καταβολή και την αποκατάσταση της ροής των πληρωμών.

Συζητήθηκε εκτενώς η επικείμενη ανάληψη της τιμολόγησης του ΕΤΜΕΑΡ, από τον Λ.ΑΓ.Η.Ε. και η είσπραξη αυτού από τους Προμηθευτές, η οποία θα υλοποιηθεί σε νομοθετικό επίπεδο στις επόμενες μέρες. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, γεγονός το οποίο είχαμε επισημάνει στην ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ από τον Δεκέμβριο του 2015.

ΥΠ.ΕΝ.

Στις διαδοχικές συναντήσεις μας με τους κ. Βερροιόπουλο και κ. Παπασταμόπουλο, θέσαμε εκ νέου την κατ’ ουσίαν στάση πληρωμών της Δ.Ε.Η. έναντι των παραγωγών από Α.Π.Ε. και την αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων που λάβαμε από 27/9/2016 για την επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά στις πληρωμές του Λ.ΑΓ.Η.Ε. Αν και υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην ρευστότητα της Δ.Ε.Η. (βλ. 36 δόσεις, σύναψη σύμβασης προμήθειας του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ της ΕΛΛΑΔΟΣ κ.α), η Δ.Ε.Η. συνεχίζει να στραγγαλίζει τους παραγωγούς από Α.Π.Ε.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε στην διάθεση μας τα οποία αποδεικνύουν ότι η Δ.Ε.Η. στο παρόν καταβάλλει στον Λ.ΑΓ.Η.Ε. το ΕΤΜΕΑΡ του Φεβρουαρίου του 2016. Γεγονός το οποίο θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπ  ΄οψιν από την Ρ.Α.Ε. όσον αφορά την σύννομη λειτουργία της Δ.ΕΗ. σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο. Για την άρση των ασαφειών που έχουν  δει το φως της δημοσιότητας θυμίζουμε ότι,  ο Κώδικας Διαχείρισης Συστήματος (ΦΕΚ Β’ 103/31.1.2012) όπως ισχύει, δεν προβλέπει καμία πίστωση όσον αφορά την καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ από τους Προμηθευτές στον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ). Με βάση τα προαναφερόμενα αλλά και το γεγονός ότι η Δ.Ε.Η., κατά δήλωση του κ. Παναγιωτάκη έχει 5.5 εκ. συνεπείς πελάτες, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα

« που βρίσκονται τα χρήματα τα οποία έχει καταβάλλει ο καταναλωτής, τους τελευταίους 7μήνες,  για την διακριτή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ;».  

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση και γνωστοποιούμε ότι, οι πρακτικές της Δ.Ε.Η. αλλά και η ανοχή αυτών από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους όχι μόνο δεν περνάνε απαρατήρητες σε επίπεδο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά δημιουργούν ιδιαίτερους προβληματισμούς και στο επίπεδο των τελικών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Τέλος αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του ΥΠ.ΕΝ ώστε αφενός μεν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του για την έγκαιρη και αδιάλειπτη αποπληρωμή των παραγωγών από Α.Π.Ε., αφετέρου δε για την διασφάλιση της επιβεβλημένης-θεσμοθετημένης ισονομίας και ισοτιμίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

ΠΟΣΠΗΕΦ                                                            ΕΠΗΕ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΗΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ                             ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ  ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.