Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΔΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΔΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ  της 16-12-2014

Σχετικά με  τα νέα ΑΔΙ

 

Η επιμονή της Τρόϊκα για τον επαναπροσδιορισμό των ΑΔΙ στα 270εκ€ το χρόνο, όπως έχει διαρρεύσει στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Είναι αδιανόητο να απαιτούν ένα τόσο υψηλό ποσό να «δωρίζεται» σε ετήσια βάση στην αγορά ισχύος, τη στιγμή που στη χώρα υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος.

Είναι όμως δύο φορές απαράδεκτη η απόφαση της ΡΑΕ να προτείνει το ποσό των 500 εκ.€ για τον ίδιο λόγο.

Δεν είμαστε  σίγουροι και   κατά πόσο  τα ΑΔΙ πηγαίνουν και σε μονάδες που από τη φύση τους δεν   μπορούν να προσφέρουν εφεδρεία.

Έπρεπε να έρθει η ΤΡΟΙΚΑ για να υποδείξει στην Κυβέρνηση ότι αυτό το καθεστώς  δημιουργεί χρόνιες στρεβλώσεις στην Ελληνική αγορά ενέργειας;

Καλούμε την Κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα και όσο υπάρχει χρόνος, στην εξυγίανση της ενεργειακής αγοράς.

Στην Ελλάδα, είτε το θέλουμε είτε όχι, υπάρχει οικονομία της αγοράς. Όλοι στις ημερίδες της ενέργειας κόπτονται  για την ελεύθερη αγορά. Για ποια οικονομία της αγοράς όμως μιλάμε, όταν οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και προσπαθούν να κρατικοποιήσουν τις ζημιές τους; Με άλλα λόγια, είναι κρατικοδίαιτοι σε μια αγορά που αυτό απαγορεύεται. Ελεύθερη οικονομία σημαίνει ότι όποιος δεν είναι βιώσιμος, κλείνει και αποχωρεί. Κανείς δεν τούς εγγυήθηκε ότι θα επιδοτούνται για τις μονάδες τους.

Κατά την εκτίμησή μας το ποσό των 70εκ.€ το χρόνο για ΑΔΙ, με τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, είναι υπέρ αρκετό. Εάν στο μέλλον διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ενέργειας, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε σε νέα βάση τις ανάγκες σταθεροποίησης του συστήματος.

Στη συνέχεια, μας δημιουργεί εύλογες απορίες η στάση του αρμόδιου Υπουργείου,   που επί χρόνια επέτρεπε την ύπαρξη ελλείμματος  στον Ειδικό Λογαριασμό των  ΑΠΕ που επηρεάζει χιλιάδες παραγωγούς και εκτόξευσε το έλλειμμά του στο άπειρο και ακόμα παραπέρα, ενώ παράλληλα ψήφιζε νόμους για την περικοπή των εγγυημένων ταριφών που την εμφάνιζε αναγκαία.

Βέβαια, παρά την περικοπή των ταριφών και τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού για μηδενισμό του ελλείμματος και ομαλοποίηση των πληρωμών μέχρι τέλους 2014, η καθυστέρηση πληρωμών συνεχίζεται και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.

Ταυτόχρονα, αναρωτιόμαστε ποιόν εξυπηρετεί η κυβέρνηση, όταν δε ζητάει την επιστροφή των υπέρογκων ποσών που σαφώς αποτελούν κρατικές ενισχύσεις και  πληρώθηκαν από τους καταναλωτές τα προηγούμενα χρόνια. Ποσά που κατά τους  υπολογισμούς μας ξεπερνούσανε τα 600εκ.€ κάθε χρόνο για τα προηγούμενα …10 χρόνια.

Ζητούμε, τα ποσά αυτά να ανακτηθούν από αυτούς που τα εισπράττανε σε βάρος του καταναλωτικού κοινού και να κατατεθούν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού, έτσι ώστε να μειωθεί η συνεισφορά των καταναλωτών για ποσό ίσο με το ποσό που θα ανακτηθεί.

 

 

Για την ΠΟΣΠΗΕΦ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επισης, σημερα διαβαζω για ΝΕΑ MW 350MW στη Ροδοπη, 220MW στα νησια….

    ΟΛΑ αυτα ποιος θα τα πληρωσει????

    Με τις δικες μας περικοπες των τιμων δινουν νεες συνδεσεις απο τον λογαριασμο που ακομα δεν εχει εξυγιανθει???

    Για αυτο μας εκοψαν τις ταριφες? Για να μπουνε οι νεοι με κατοσταρες mw ????

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΞΩΔΙΚΟ ή αλλο μεσο για την μελλοντικη προστασια μας ??

    Τι θα μας πουνε μετα παλι? Δεν βγαινει ο λογ/σμος και σας κοβουμε?
    ή
    μηπως πρεπει να απαιτησουμε να μην μπει κανενα νεο MW και οτι πλεονασμα υπαρχει να μας μοιραστει σε αυτους που τους πετσοκοψαν τις ταριφες!!!!!!

    Δικαιοσυνη!………… Η ΠΟΣΠΗΕΦ τι λεει?

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.