Αρχική / ΝΕΑ / Αρθρο της Αννας Καρολίδου στο VORIA.GR

Αρθρο της Αννας Καρολίδου στο VORIA.GR

 
Αντιδρούν στο κούρεμα των τιμών και στο υποχρεωτικό χάρισμα του 35% των πληρωμών. Τι προτείνει η ΠΟΣΠΗΕΦ ανά άρθρο στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργεί
 
της Άννης Καρολίδου
 
Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα . Η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, αντιδρά στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ, με το οποίο επιχειρεί να κλείσει τα ελλείμματα του  ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στο ΛΑΓΗΕ, κουρεύοντας τις εγγυημένες τιμές και ζητώντας από αυτούς τη διαγραφή του 35% από τις πωλήσεις του 2013, όταν όμως τους οφείλονται πληρωμές  σχεδόν εννέα μηνών. 
 
Η ΠΟΣΠΗΕΦ,  επιτίθεται ονομαστικά στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, τον κατηγορεί για την μονομερή επιβολή μίας δήθεν λύσης, και για την κατάθεση ενός νομοθετήματος με τον ψευδεπίγραφο τίτλο  «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999 και λοιπές διατάξεις.»
 
Οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν και η ΠΟΣΠΗΕΦ καλεί τα μέλη των κατά τόπους συλλόγων της σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να προετοιμάσουν την κάθοδο στην Αθήνα αλλά και τις περαιτέρω ενέργειές τους. 
 
Έτσι, γενικές  συνελεύσεις  των  Παραγωγών  Ηλεκτρικής Ενέργειας  από Φωτοβολταικά , θα πραγματοποιηθούν: 
 
-Κοζάνη:   την Κυριακή  16/3/2014   και ώρα   18.00  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου 
-Θεσσαλονίκη:  την Πέμπτη  13/3/2014  και ώρα  19.30 στην αίθουσα  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου,   Αριστοτέλους  27 . 
-Έδεσσα: το Σάββατο   15/3/2014   και ώρα  18.00  στην αίθουσα  του  Επιμελητηρίου . 
-Βέροια:  την  Παρασκευή   14/3/2014   και ώρα  19.00   στην αίθουσα  του  Επιμελητηρίου . 
-Καβάλα:  την  Τετάρτη     12/3/2014    και ώρα  19.00  στην  αίθουσα  του  Επιμελητηρίου.                                                                                                                          ––
-Κομοτηνή: την  Πέμπτη    13/3/2014   και ώρα  19.00  στην  αίθουσα  του Επιμελητηρίου . 
-Σέρρες:  την Παρασκευή   14/3/2014  και ώρα  19.00  στην αίθουσα  του Επιμελητηρίου. 
 
Η ΠΟΣΠΗΕΦ τονίζει ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ εισάγει μία μείωση τιμών 30% ενώ ταυτόχρονα απαιτεί απ’ αυτούς  να προβούν σε  διαγραφή  του 35% από τις πωλήσεις του 2013. Το ποσό  της διαγραφής προστίθεται στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που έχει επιβληθεί στα φωτοβολταϊκά ( από 25% έως 42%) με αποτέλεσμα από την συνολική παραγωγή του 2013 οι παραγωγοί να χάνουν από 55% ως 60%.  
 
Η παραπάνω μείωση έχει ξεκάθαρα αναδρομικό χαρακτήρα , γεγονός   επί του οποίου, όπως επισημαίνεται, έχει τοποθετηθεί  αρνητικά  η ίδια η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή. 
 
Επίσης τονίζεται πως θα πρέπει οι τράπεζες να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης. Συγκεκριμένα, με την εναρμόνιση των επιτοκίων των δανείων με την αγορά και, την  ταυτόχρονη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανειακών συμβάσεων κατά 3-5 χρόνια.
 
Η ΠΟΣΠΗΕΦ δεν περιορίζεται σε καταγγελίες αλλά κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις ανά άρθρο:
 
Άρθρο 1ο: 
 
“Δεν συμφωνούμε με την μείωση της εγγυημένης ταρίφας. Αντί για αυτό προτείνουμε:
 
1. Να προβούμε σε έναν δανεισμό του ΛΑΓΗΕ προκειμένου να καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα όπως αυτό θα διαμορφώνεται κάθε χρόνο.
 
2. Το ποσοστό δανεισμού θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα με το έλλειμμα ή το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού.
 
3. Για το ποσοστό αυτό θα οριστεί μία μέγιστη τιμή την οποία δεν θα μπορεί να υπερβεί. Η προτεινόμενη μέγιστη τιμή ανά έργο προτείνεται ως ποσοστό επί των ετήσιων εισπράξεων σε :
 
a. 10 % μέχρι 100 ΚW , 
 
b. 12 % μέχρι 500 KW
 
c. 14 % μέχρι 1000 KW
 
d. 16 % μέχρι 5000 ΚW
 
e. 18 % από 5.000 kw και πάνω 
 
4. Αν για οποιοδήποτε λόγο το ανωτέρω δάνειο  δεν αρκεί για να καλύψει το έλλειμμα, τότε θα πρέπει να αυξάνει το ΕΤΜΕΑΡ (ρήτρα ETMEAP).
 
5. Το επιτόκιο του δανείου θα είναι 6 % . 
 
6. Το ποσό αυτό του δανείου θα πληρωθεί είτε στο τέλος της εικοσαετίας με παράταση της σύμβασης είτε κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας αν το επιτρέψουν τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού  ( αυξημένα  τέλη ρύπων ) .
 
Άρθρο 2ο: 
 
Η εφαρμογή της πρότασης του άρθρου αυτού οδηγεί σε έμμεση ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων κάτι το οποίο είναι παράνομο, και επιπλέον δημιουργεί μια εικόνα ασυνέπειας του κράτους. Με την εφαρμογή του προτεινόμενου Άρθρου 1 το Άρθρο 2 πρέπει να αποσυρθεί.
 
Άρθρο 3ο:
 
Για τον μηδενισμό του συσσωρευμένου ελλείμματος με δεδομένο ότι αυτό δημιουργήθηκε από λανθασμένους χειρισμούς του ΥΠΕΚΑ εξαιτίας των οποίων οι προμηθευτές κέρδισαν πολλά εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια, προτείνουμε μέρος του ελλείμματος αυτού να καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΛΑΓΗΕ. Αυτό προτάθηκε ανοικτά και από τον κ. Γκαρή διευθύνοντα σύμβουλο του ΛΑΓΗΕ. Προτείνουμε μάλιστα το απαιτούμενο κεφάλαιο αυτό να διατεθεί από τα δεσμευμένα κεφάλαια των εταιρειών Energa και Hellas power αφού μέρος του συσσωρευμένου ελλείμματος αποτέλεσε κέρδη για τις εταιρείες αυτές. Το υπόλοιπο ποσό του συσσωρευμένου ελλείμματος προτείνουμε να καλυφθεί με το ίδιο τρόπο που θα καλύψουμε και το πρωτογενώς παραγόμενο έλλειμμα. Δηλαδή :
 
1.Θα χορηγήσουμε δάνειο προς τον ΛΑΓΗΕ που αντιστοιχεί σε κλάσμα της ετήσιας παραγωγής για το σύνολο τιμολογίων που έχουμε εκδώσει. 
 
2.Το επιτόκιο του Δανείου θα είναι 6 %.  
 
3.Το ποσό αυτό του δανείου θα πληρωθεί είτε στο τέλος της εικοσαετίας με παράταση της σύμβασης, είτε κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας αν το επιτρέψουν τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού. Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί ένα είδος ομολόγου, το οποίο θα μπορούσε να εκχωρηθεί στις τράπεζες με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των υποχρεώσεών μας.
 
Άρθρο 4ο:
 
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται η καταφανώς αντισυνταγματική μονομερής τροποποίηση των συμβάσεών μας. Επιπλέον η παράταση που δίνεται ως ανταποδοτικό για τις προτεινόμενες μειώσεις των ταριφών κάθε άλλο παρά ανταποδοτικό είναι αφού μετά από 20 χρόνια η ΟΤΣ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 80€/MWh.
 
Στα άρθρα 1 και 3 προτείναμε να δανείσουμε τον ΛΑΓΗΕ και να μας δοθεί ανταποδοτικά παράταση στη σύμβαση με τις ισχύουσες κλειδωμένες ταρίφες. Η παράταση αυτή θα καθοριστεί στο τέλος της εικοσαετίας προκειμένου στα επόμενα χρόνια να αποδοθεί το ποσό που έχουμε δανείσει στον ΛΑΓΗΕ.
Η σύμβαση που έχει υπογραφεί με τους παραγωγούς θα παραμείνει ως έχει. Οι παραπάνω δανεισμοί θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση ή με πρόσθετη πράξη, όπου για κάθε παραγωγό στο τέλος κάθε έτους θα βεβαιώνεται το ποσό  που  δάνεισε στον ΛΑΓΗΕ.
 
Άρθρο 5ο:
 
Δεν είναι δυνατόν ενώ δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα του ειδικού λογαριασμού και ενώ δεν έχει γίνει ακόμη ο σχεδιασμός του νέου ενεργειακού «οδικού χάρτη» της χώρας να προτείνεται είσοδος στο σύστημα νέων φωτοβολταϊκών αλλά και άλλων μορφών ΑΠΕ με αυξημένες μάλιστα ταρίφες σε σχέση με τις προηγούμενες.
 
Είναι γνωστό ότι με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά ενέργειας κάθε νέα MWh από ΑΠΕ που εισέρχεται στο σύστημα με τιμή πάνω από  80 ευρώ,  παράγει  έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό.
 
Άρθρο 10ο:
 
Στο άρθρο αυτό καταργείται η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ταριφών στα Φ/Β τόσο για τα επαγγελματικά όσο και για τις στέγες. Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής διότι με τον τρόπο αυτό όλες αυτές οι επενδύσεις μπαίνουν σε έναν τεράστιο κίνδυνο απαξίωσής τους, σε περίπτωση που θα συμβεί κάποιο μεγάλο οικονομικό γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πληθωρισμό. 
 
Δεν είναι δυνατόν με το επιχείρημα ότι έχουμε υπερκαλύψει τους εθνικούς στόχους λόγω κακού χειρισμού των αδειοδοτήσεων, σήμερα να προτείνεται μείωση των ταριφών και στο ίδιο νομοσχέδιο να προτείνεται η είσοδος νέων Φ/Β. Προτείνουμε η παράγραφος αυτή να καταργηθεί. 
 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να προσθέσω συγκέντρωση όπως με ενημέρωσαν αύριο 12/3 στα Τρικαλα, στην αίθουσα του επιμελητηρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.