Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 5-10-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 5-10-2017

Για άλλη μια φορά η Γ.Ε.Ν.Ο.Π./Δ.Ε.Η., με το χθεσινό δελτίο τύπου (4/10/2017) περί «χρωστούμενων και βοδιών», παρουσιάζει, την γνωστή σε όλους μας,«ανησυχία» της για τον πολύπαθο καταναλωτή και τον μισθωτό τόσο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Όπως σε κάθε χρονική περίοδο που οι εξελίξεις δεν είναι αρεστές στην Γ.Ε.Ν.Ο.Π./Δ.Ε.Η. , έτσι και στο παρόν βάζει στο στόχαστρο τις Α.Π.Ε. και ειδικότερα τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Έχοντας παραμείνει καθηλωμένοι στις εποχές που οι ίδιοι,ενδεχομένως, «έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα», παρουσιάζονται συνεχώς ως οι προστάτες του καταναλωτή. Βέβαια το πορτοφόλι του καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τα γραφόμενα στο δελτίο τύπου, καταλήγει να είναι πορτοφόλι τους αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία…. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ Γ.Ε.Ν.Ο.Π./Δ.Ε.Η.Από τον τίτλο και μόνο του εν λόγω δελτίου τύπου αποδεικνύεται περίτρανα η νοοτροπία που με λίγα λόγια μόλις περιγράψαμε …… ο πολύπαθος καταναλωτής, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος καταλαβαίνει πολύ καλά ποιος παρουσιάζεται ως«ιδιοκτήτης» του πορτοφολιού του!
Ασφαλώς και εμείς θα αναγνωρίσουμε ότι οι «κακές» συνήθειες, συνέπεια της «εργολαβίας» στο πορτοφόλι του καταναλωτή που κάποιοι είχαν συνηθίσει, δεν κόβονται εύκολα, αλλά η μνήμη χρυσόψαρου στον καταναλωτή έχει τελειώσει προ πολλού.
Αν μη τι άλλο η Γ.Ε.Ν.Ο.Π./Δ.Ε.Η. είναι άριστος γνώστης/χρήστης της νουθεσίας του πολιτικού και όχι μόνο συστήματος. Τι να πρωτοθυμηθούμετα χτισίματα σε πόρτες γραφείων της Ρ.Α.Ε., τις μπούκες σε Διοικητικά Συμβούλια της Δ.Ε.Η., τις απειλές (που κάποιες φορές εν μέρει υλοποιήθηκαν) για γενικό κλείσιμο του ρεύματος στην Χώρα ή τα βίντεο που Υπουργοί Κυβερνήσεων στέκονταν σούζα και δεχόντουσαν μαθήματα «πολιτισμού» από εκπροσώπους της Γ.Ε.Ν.Ο.Π./Δ.Ε.Η. Σαφώς και τα προαναφερόμενα παρουσιάζονται ως νικηφόροι αγώνες της Γ.Ε.Ν.Ο.Π./Δ.Ε.Η. προς όφελος της Δ.Ε.Η. και του καταναλωτή αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Με αυτά τα «παράσημα» από τους αγώνες κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε «ότι έστρωναν και σαντιγί πάνω από το παντεσπάνι τους.» Εσχάτως, έδιναν και έπαιρναν τα δημοσιεύματα και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο για κάτι 200αρια χιλιάρικα ευρώ που κάποιοι έδιναν στον εαυτό τους αλλά και για κάτι αδιάβλητες εργολαβίες. Ενδεχομένως, το παντεσπάνι δεν είχε μόνο σαντιγί αλλά έμπαιναν και κερασάκια από πάνω. Πάντα, ακόμα και όταν βρίσκονταν σε ταξίδια εκτός Ελλάδος είχαν την «ανησυχία» για το πορτοφόλι του καταναλωτή, εξάλλου η τούρτα πλέον, ήθελε και το ανάλογο περιτύλιγμα.
Στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τον ν.4414, στην οποία συμμετείχε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των φ/β παραγωγών, αναφέραμε για 1δις ευρώ Α.Δ.Ι. και Μ.Α.Μ.Κ. που έλαβαν το 2013 οι κατανεμόμενες μονάδες (λιγνιτικές, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών). Αναρωτιόμαστε, αυτά τα λεφτά ποια τσέπη τα πλήρωνε; Μάλλον δεν ήταν του πολύπαθου καταναλωτή γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιοπρώτη από όλους η Γ.Ε.Ν.Ο.Π. θα είχε καταγγείλει αυτές τις σκανδαλώδεις επιδοτήσεις. Λόγω της παρουσίας μας στην συγκεκριμένη επιτροπή είμαστε στην ασφαλή θέση να πούμε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε αντίδραση από τον Πρόεδρο της Γ.Ε.Ν.Ο.Π/Δ.Ε.Η. αλλά τηρήθηκε σιγήν ιχθύος.
Από το ύφος και τα αναφερόμενα στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου βγαίνει το ασφαλές συμπέρασμα ότι εκτός του ότι δεν υπάρχει καλή «σχέση» με τους αριθμούς και τα δεδομένα της αγοράς, προσπαθείτε να κρύψετε τον ελέφαντα πίσω από το δάχτυλο σας. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιστημονικότητα να γίνει αντιληπτό το όφελος το οποίοπροέκυπτε, τόσα χρόνια για την δεσπόζουσα εταιρία, από την κατά προτεραιότητα έγχυση των Α.Π.Ε. με μηδενική τιμή στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (Η.Ε.Π.).
Αν από την άλλη, δεν θέλετε να θυμάστε την πραγματικότητα θα σας την θυμίσουμε εμείς. Το 2013 η μέση Ο.Τ.Σ. ήταν στα τάρταρα(41,5€/mwh) ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου αποζημιώνονταν με μέση ετήσια τιμή 100€/mwh.Είχαμε ζητήσει και στην επιτροπή της Βουλής να κοιτάζατε ποια θα ήταν το 2013 η Ο.Τ.Σ. χωρίς τις Α.Π.Ε. για να αντιληφθείτε το μέγεθος των χρημάτων που εξοικονομήθηκαν λόγω των Α.Π.Ε. αλλά δεν το κάνατε. Το 2013 ήταν η εποχή που χτύπαγε η καμπάνα για τους φ/β παραγωγούς λόγο του λογιστικού ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. αλλά πώς να μην έχει έλλειμμα ο λογαριασμός όταν τα έσοδα από τον Η.Ε.Π. είχαν καταποντιστεί από τους μηχανισμούς εκτός αγοράς (Α.Δ.Ι.-Μ.Α.Μ.Κ). Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα με το κόστος του 1δις ευρώ που πλήρωνεο καταναλωτής! Τι να πούμε για το 2015 που είχε λήξει η διάρκεια των τότε Α.Δ.Ι., ετήσιο κόστος 565εκατ ευρώ, αλλά οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες για τον πολύπαθο καταναλωτή που τόσο πολύ κόπτεστε!
Όσο για την αναντιστοιχία αριθμών (βλ. 8TWHπαραγωγή Α.Π.Ε. και 2δίς κόστος κ.τ.λ.), δεν μας εκπλήσσει καθόλου, εξάλλου ποια η διαφορά, σε όλη την χώρα, των 8TWH με τις 11,3TWHκαι των 159€/MWH (μέσο κόστος Α.Π.Ε. – Σ.Η.Θ.Υ.Α για το 2016) με τα 250€/MWH που αναφέρετε. Στην συνέχεια, η ακριβότερη προσφορά που εντάσσεται στον Η.Ε.Π. δεν είναι τα 150€/MWH αλλά τα 300€/MWH, κατόπιν απόφασης της Ρ.Α.Ε. για την επερχόμενη σύζευξη των αγορών , όριο το οποίο θα αυξηθεί οσονούπω (βλ. μνημονιακή υποχρέωση). Μάλλον εσείς δεν αντιληφθήκατε σε ποιες τιμές σκαρφάλωσε η Ο.Τ.Σ. το δεύτερο δεκαπενθήμερο του προηγούμενου Ιανουαρίου, παρότι ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Η. έκανε σαφείς αναφορές σε συνεντεύξεις του. Σε συνέχεια η μεσοσταθμική τιμή του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. (ρυθμιζόμενη χρέωση από την Ρ.Α.Ε.) είναι 17.91€/MWH και όχι 30€/MWH, παραδόξως ούτε η ακριβότερη χρέωση Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. σε τιμολόγιο η οποία είναι 27,79€/MWH (Γ 21 Επαγγελματικό), δεν προσεγγίζει το νούμερο που αναφέρετε. Πάντως είναι αξιοπερίεργο πως εσείς, με προφανή σκοπιμότητα,υποβαθμίζεται την παραγωγή των Α.Π.Ε. ενώ μελέτη, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, η οποία εκπονήθηκε για τον Α.Δ.Μ.Η.Ε. αυξάνει σταθερά πάνω από 21,5% τον συντελεστή φόρτισης των φ/β μονάδων!!
Σχετικά με το βασικό επιχείρημα το οποίο αναφέρεται συχνά, περί της δεινής κατάστασης της Δ.Ε.Η. λόγω της Χρέωσης Προμηθευτών, μας δημιουργείται έντονο προβληματισμό. Αλήθεια οι ρευματοκλοπές – αλλοιώσεις στις μετρήσεις των καταναλώσεων και τα φέσια που άφησαν «φαντάσματα» του παρελθόντος, μπορείτε να μας πείτε πόση ζημιά επέφεραν στην Δ.Ε.Η.; Οι ρευματοκλοπές με βάση δελτίο τύπου της Δ.Ε.Η. (5/5/2017) προσεγγίζουν τα 210εκατ ευρώ, ενώ μόνο η ΛΑΡΚΟ χρωστάει, με βάση τα δημοσιεύματα, περί των 240εκατ ευρώ, για τα υπόλοιπα μπορείτε να μας διαφωτίσετε; Σε κάθε περίπτωση , όσον αφορά το ζήτημα με το τι επωμίζεται η Δ.Ε.Η., την τιμολογιακή της πολιτική και τα αποτελέσματα αυτής, αν δεν είστε ικανοποιημένοι, να απευθυνθείτε στα αρμόδια τμήματα της εταιρίας και να μην επιρρίπτεται ευθύνες στις Α.Π.Ε. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η Χρέωση Προμηθευτών, πέραν της Ο.Τ.Σ. είναι αποτέλεσμα αφενός μεν, της πρόβλεψης έγχυσης των Α.Π.Ε. αφετέρου δε, των προσφορών των κατανεμόμενων μονάδων κατά την διαδικασία του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού. Οπότε προφανώς και το ύψος ή η διαφοροποίηση της εν λόγω χρέωσης είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικών στρατηγικών των συμμετεχόντων με προσφορές στον Η.Ε.Π. (βλ. 12/2016 – 2/2017), γεγονός το οποίο καταγγείλαμε επισήμως στην Ρ.Α.Ε. στης 14/2/2017.
Σχετικά με το θέμα των μνημονιακών υποχρεώσεων, θυμίζουμε ότι ο ισοσκελισμός του Ε.Λ.Α.Π.Ε. είναι μνημονιακή υποχρέωση (continuous) και τα όποια μέτρα που λαμβάνονται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αρμοδιότητα της Χώρας.Παράλληλα, στο θέμα των αποφάσεων της Ρ.Α.Ε. και τον έλεγχο αυτής, δεν μπορούμε να μην θυμίσουμε τις αποφάσεις της τον Ιούλιο του 2013 με τις οποίες την μία μέρα μείωνε-καταργούσε σταδιακά την εξωφρενική επιδότηση μέσω του Μ.Α.Μ.Κ. και την επόμενη μέρα διπλασίαζε τα Α.Δ.Ι. Τότε η Ρ.Α.Ε. ήταν καλή και λειτουργούσε ανεξάρτητα και εσχάτως, κατά την άποψη σας, είναι ελεγχόμενη; Τέλος, αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ειδικότερα από τους πολιτικούς παράγοντες της Χώρας, είναι ότι η θεσμοθέτηση της Χρέωσης Προμηθευτών εξάλειψε την χρόνια στρέβλωση εις βάρος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. από την χονδρεμπορική αγορά (Η.Ε.Π.) ,ενώ η αφορμή για να θεσμοθετηθεί ήταν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.
Εξάλλου και πέραν του μηδενισμού του λογιστικού ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε., στο τέλος του 2017, η Χρέωση Προμηθευτών θα παραμείνει δίνοντας την δυνατότητα για μείωση του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. Συνεπώς, η Χρέωση Προμηθευτών με τον τρόπο που υπολογίζεται, εντός του Η.Ε.Π., ενσωματώνεται στο χονδρεμπορικό κόστος ενέργειας, γεγονός το οποίο έχει γίνει αποδεκτό και από τους Θεσμούς»

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.