Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΙΛΕ .

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΙΛΕ .

Το διεθνές λόμπι του φυσικού αερίου δαπάνησε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ το 2016 για να στηρίξει τα συμφέροντά του, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του think-tank που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ‘Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών’ (Corporate Europe Observatory – CEO) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Η έκθεση με τίτλο ‘ The Great Gas Lock-In’ αναφέρει ότι οι πρακτικές λόμπι από την βιομηχανία φυσικού αερίου ενδέχεται να σημαίνουν ότι η Ευρώπη έχει ‘κλειδώσει’ την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα για 40-50 ακόμη χρόνια. Παράλληλα τονίζεται ότι οι δαπάνες της βιομηχανίας φυσικού αερίου ήρθαν σε μια εποχή κατά την οποία οι ομάδες δημοσίου συμφέροντος που δραστηριοποιούνται κατά της επέκτασης των υποδομών φυσικού αερίου δαπάνησαν μόλις το 3% του ποσού αυτού. Επίσης, οι συντάκτες σημειώνουν ότι το αέριο δεν είναι ένα καθαρό καύσιμο, όπως συχνά προβάλλεται, αλλά δρα ανταγωνιστικά προς τις ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, δίνεται βάρος σε περιπτώσεις κρατικών ή κοινοτικών αξιωματούχων που μετά τη θητεία τους μεταπήδησαν σε ιδιωτικές θέσεις στον κλάδο του φυσικού αερίου.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου αναφέρει ότι περισσότερα από 1.000 εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων έλαβαν αμοιβές από αμοιβές από τη βιομηχανία φυσικού αερίου. Αναφέρει επίσης ότι εξασφαλίστηκαν 460 συναντήσεις με τους δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους που είναι αρμόδιοι για την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

«Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ υιοθέτησε το επιχείρημα της βιομηχανίας ότι το φυσικό αέριο είναι ένα ‘καθαρό’ καύσιμο που μπορεί να συνδυαστεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντί να αναδιαρθρώσει το ενεργειακό σύστημα με κατεύθυνση προς την αιολική, ηλιακή και κυματική ενέργεια και προς τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η δύναμη του λόμπι του φυσικού αερίου εξασφάλισε ότι η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν έναν πραγματικό ‘κατάλογο επιθυμιών’ για λογαριασμό της βιομηχανίας, ο οποίος περιλαμβάνει συχνά αμφιλεγόμενα νέα έργα υποδομών φυσικού αερίου», ανέφερε η έκθεση.

«Οι συνέπειες για το κλίμα, τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον τους σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού αερίου είναι τρομερές», ανέφερε.

«Στόχος τους είναι να κρατήσουν την Ευρώπη ‘εγκλωβισμένη’ στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου το επιχειρηματικό τους μοντέλο να μπορέσει να συνεχιστεί για μερικές ακόμα δεκαετίες», δήλωσε το Παρατηρητήριο.

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΕΡGYPRESS.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.