Αρχική / ΝΕΑ / ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ .

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ .

 
   
 
 

.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΠΗΕΦ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αναφορικά με την τελευταία επιστολή του δικηγόρου Δρ Απόστολου Παπακωνσταντίνου θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι η θέση μας είναι η εξής:
H Ομοσπονδία έχει ήδη εγκρίνει το δικηγορικό γραφείο του Δρ Ηλία Κολλύρη ως κατάλληλο για την υποστήριξη των νόμιμων συμφερόντων μας.

Η επιλογή μας αυτή δεν αναιρεί το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε παραγωγού να προσφύγει σε οποιονδήποτε δικηγόρο επιθυμεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων του δια της άσκησης των αναγκαίων ένδικων βοηθημάτων κλπ ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων.

Εξαιρετική εντύπωση έχουν κάνει κατά τις παρουσιάσεις τους στους παραγωγούς τα δικηγορικά γραφεία του καθηγητή κ. Μεταξά και κ. Μιχελή αντίστοιχα, που αναμφισβήτητα μπορούν να συνεισφέρουν με την εμπειρία τους και την επάρκεια τους θετικά και μόνο στον κλάδο.

Ως ΣΠΗΕΦ σεβόμαστε το δικαίωμα του καθενός εκ των προαναφερθέντων να είναι αφοσιωμένοι και απερίσπαστοι στο σημαντικό έργο που έχουν αναλάβει, και τους προτρέπουμε να μην ασχολούνται με προκλητικά παρελκυστικές συμπεριφορές συναδέλφων, στο μέτρο που αυτό δεν βλάπτει τον κλάδο.

 

Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της σκοπιμότητας άμεσου ανοίγματος Πιλοτικής Δίκης ενώπιον του ΣτΕ όπως προτείνει ο κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, προβαίνουμε στις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Ο πρόσφατα ψηφισθείς Ν. 4254/2014, γνωστός και ως «New Deal», αποτελεί συνέχεια του νομικού πνεύματος που αποτυπώθηκε αρχικά στο Ν. 4093/2012 και εν συνέχεια στο Ν. 4152/2013.
Ως γνωστόν τον Οκτώβριο του 2013 Διεξήχθη ενώπιον του ΣτΕ Πιλοτική Δίκη» σχετικά με την συνταγματικότητα και εν γένει νομιμότητα των διατάξεων του Ν. 4093/2012 επί της οποίας εκκρεμεί η έκδοση Απόφασης. Σημειωτέο δε ότι η σχετική Προσφυγή κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2013 η συζήτηση της προσδιορίστηκε αρχικά για τον Ιούνιο του 2013, οπότε και αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2013.
Επομένως,στην παρούσα φάση και μέχρι την έκδοση της Απόφασης του ΣτΕ επί της ήδη διεξαχθείσας Πιλοτικής Δίκης, η οποία θα δώσει μία πρώτη απάντηση σε πληθώρα εκ των νομικών ζητημάτων που αναφύονται από το Ν. 4093/2012 και κατ’ επέκταση και από τον Ν. 4254/2014 («New Deal»), θεωρούμε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση περί νέας «Πιλοτικής Δίκης», της οποίας εξάλλου τον χρονικό ορίζοντα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει.
Περαιτέρω σημειώνουμε ότι θεωρούμε την επιλογή άμεσου ανοίγματος «Πιλοτικής Δίκης» παρακινδυνευμένη και πιθανώς αρνητικό καταλύτη των εξελίξεων, λαμβάνοντας υπόψη την αντιμετώπιση που το συμβούλιο της Επικρατείας «επεφύλαξε» σε άλλα «μνημονιακά μέτρα» λ.χ. κρίνοντας συνταγματικό και νόμιμο το κούρεμα (PSI) των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έγινε για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» τον Μάρτιο του 2012 ή κρίνοντας ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η έκτακτη εισφορά του Ν. 3758/2009.
Χαρακτηριστικό δε επ’ αυτού είναι και το ότι ο ίδιος ο Απόστολος
Παπακωνσταντίνου δεν αρνείται την πιθανή αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ, πιθανολογώντας εκ των προτέρων την ανάγκη Προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο).

 

Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο δεν είναι μόνο η ταχύτητα, που και με την πιλοτική δίκη είναι αβέβαιη, αλλά και το διακύβευμα.

 

Συμπερασματικά τασσόμαστε κατά του ανοίγματος Πιλοτικής Δίκης στην παρούσα φάση, χωρίς προηγουμένως να έχει επέλθει συμφωνία επί της αρχής μεταξύ των βασικών παραγόντων νομικής θωράκισης του κλάδου, για τον τρόπο χειρισμού ενός τόσο σημαντικού ζητήματος τόσο ως προς την διαδικασία αλλά και τον χρονικό προσδιορισμό μιας ενδεχόμενης τέτοιας ενέργειας.

Θεωρούμε εκ προοιμίου βλαπτική μονομερή νομική ενέργεια η οποία μπορεί να ζημιώσει ολόκληρο τον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Προσκαλούμε τα μέλη μας να απέχουν από τέτοιες ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στην στρατηγική και λογική του Συλλόγου μας και πιθανότατα αποτελούν παρακινδυνευμένες ενέργειες βάσει των παραπάνω εκτιθέμενων σκέψεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.