Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Έσοδα 500 εκατ. έχασε ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Έσοδα 500 εκατ. έχασε ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Της Χρύσας Λιάγγου

Σε νέα παρέμβαση προχώρησε χθες (σ.σ. Παρασκευή 16.10.2020) ο κλάδος των ΑΠΕ για το θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), αυτή τη φορά μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).

Με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ο ΕΛΑΠΕ δεν θα είχε απολύτως κανένα πρόβλημα εάν δεν του είχαν αφαιρεθεί κατά τα τελευταία δύο έτη σημαντικές πηγές εσόδων, που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η διαρκής διόγκωση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί σε 287,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, προκαλεί συνθήκες έντονης ανασφάλειας σε χιλιάδες παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

«Ως δημόσιος λογαριασμός, ο ΕΛΑΠΕ πρέπει πάντα να είναι ισοσκελισμένος. Οταν παρουσίασε πλεόνασμα, η κυβέρνηση αποφάσισε και εξέτρεψε νομίμως θεσμοθετημένους πόρους προς άλλες κατευθύνσεις, χωρίς όμως να λάβει σχετικές γνωμοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PΑΕ) και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΗΕΦ.

Υπενθυμίζει δε ότι η ίδια, όταν εγκαίρως από τον Αύγουστο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 επεσήμανε την πιθανότητα δημιουργίας προβλήματος στο μέλλον, λόγω αποστέρησης θεσμοθετημένων εισροών, ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον ΕΛΑΠΕ και προσέθετε ότι, εάν ποτέ προκύψει, η κυβέρνηση θα μεριμνήσει να επανακατευθύνει τους αναγκαίους πόρους για τον ισοσκελισμό του. Οι πόροι του ειδικού λογαριασμού που είχαν διοχετευθεί σε αλλότριους σκοπούς, όπως ήταν η σωτηρία της ΔΕΗ και η ενίσχυση του κλάδου της προμήθειας, συνεχίζει η ΠΟΣΠΗΕΦ, θα πρέπει να δρομολογηθούν εκ νέου προς αυτόν. Παράλληλα, σημειώνει, θα πρέπει να θεσπιστεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σύστημα διαχείρισης κινδύνου (risk management) για το ιδιαιτέρως σημαντικό τμήμα του ειδικού λογαριασμού, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως κατ’ επανάληψιν έχει ζητήσει η ΠΟΣΠΗΕΦ.

Η ομοσπονδία χαρακτηρίζει «προϊόν λανθασμένων συλλογισμών» τα όσα ακούγονται τελευταία περί  «κουρέματος» τιμών και έκτακτη ειδική εισφορά των παραγωγών, ώστε να αναπληρωθούν οι αυξανόμενες απώλειες του ΕΛΑΠΕ.

«Τέτοιες επιδιώξεις αντιστοιχούν σε παρωχημένες πρακτικές, αναχρονιστικές αντιλήψεις και αντιεπενδυτικές μεθοδεύσεις. Σε καμία δε περίπτωση τέτοιες σκέψεις δεν συνάδουν με ορθολογικές πολιτικές αποφάσεις, που επικροτούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πορεύεται στον δρόμο της ανάπτυξης», τονίζει, και συνεχίζει: «Οι χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί –ιδιώτες, αγρότες και επαγγελματίες– αρνούνται να επωμιστούν τα νέα βάρη που θέλουν να τους μετακυλίσουν διάφοροι κύκλοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς και να χρηματοδοτήσουν λογιστικές διευθετήσεις και παθολογικά ελλείμματα».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για προσφυγές στην Ε.Ε. (θεωρούμε δεδομένη την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μονομερείς ενέργειες στον κλάδο των ΑΠΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά), η ΠΟΣΠΗΕΦ δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναζήτηση μέσω ενός γόνιμου διαλόγου εναλλακτικών δυνατοτήτων αναπλήρωσης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, εφόσον η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: «Καθημερινή»

Για το έντυπο δημοσίευμα δες εδώ:
Εσοδα 500 εκατ. έχασε ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ _ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.