Αρχική / ΝΕΑ / Αρθούρος Ζερβος : Κατώτερη των Περιστάσεων η Πολιτική της ΕΕ για τις ΑΠΕ

Αρθούρος Ζερβος : Κατώτερη των Περιστάσεων η Πολιτική της ΕΕ για τις ΑΠΕ

Ζερβός: Με τους Προτεινόμενους Στόχους για το 2030 η ΕΕ θα Χάσει την Πρωτοπορία της στις ΑΠΕ

  Αναδημοσίευση απο  το  energia.gr
 
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014
  

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής ως το 2030 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι βάζει τα θεμέλια προκειμένου η ΕΕ να χάσει την πρωτοπορία που έχει στον τομέα των ΑΠΕ.

Ειδικότερα, μιλώντας σε ημερίδα για τους στόχους διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2030 που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι με διάφορους τρόπους -όπως γίνεται, σημείωσε και στη χώρα μας σε ανάλογα ζητήματα- στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πέρασε η άποψη ότι για την αύξηση του κόστους της ενέργειας φταίνε οι ΑΠΕ. Κάτι που δεν προκύπτει, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, από τις μελέτες της Κομισιόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ΑΠΕ είναι άμοιρες ευθυνών. Αναφέρθηκε δε και στην ελληνική περίπτωση με τις αστοχίες των συστημάτων ενίσχυσης κυρίως των φωτοβολταϊκών που δημιούργησαν αντιδράσεις.

Παρουσιάζοντας, εξάλλου, τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ αναφέρθηκε στο σταθερό, προβλέψιμο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, στην αποφυγή του κόστους καυσίμου και των εισαγωγών, στη μείωση των χονδρικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και στην εξάλειψη της μεσημβρινής αιχμής (λόγω της παραγωγής των φωτοβολταϊκών).

Ο κ. Ζερβός ανέφερε τέλος ότι μετά την ολοκλήρωση των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (φυσικό αέριο) και την Πτολεμαΐδα (λιγνίτης) δεν προβλέπονται άλλες επενδύσεις στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή την επόμενη δεκαετία.