ΑΡΘΡΟ ΚΑΣ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ ΣΤΟ VORIA.GR 7/8/2013
Aπό σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), με τη βούλα του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, αποτελεί μία νέα, μεγάλη δύναμη εκπροσώπησης των παραγωγών του συγκεκριμένου χώρου των ΑΠΕ, το μόνο δευτεροβάθμιο όργανο στα Φ/Β, με 1.000 μέλη, ιδιοκτήτες πάρκων ισχύος από 20 ΚW μέχρι 2 ΜW.
Με το …καλημέρα σας, η ΠΟΣΠΗΕΦ αποστέλλει συγκεκριμένες προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο, παρότι δεν είχε προσκληθεί στη διαπραγμάτευση που προκάλεσε το ΥΠΕΚΑ για το λεγόμενο new deal στις συμβάσεις των ΑΠΕ. Πέραν αυτού, έχει ήδη διαχωρίσει τη θέση της από τις προτάσεις των παλιών παραγωγών, αυτών που εκπροσωπούνται στο «κλειστό κλάμπ» του ΣΠΕΦ.
«Δεν θα δεχθούμε, με κουρέματα των τιμών και οριζόντια μέτρα, να μονιμοποιηθεί, μέσω τροποποιήσεων των 20ετών μας συμβάσεων, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ευθύνονται αποκλειστικά οι θεσμικοί φορείς οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το υπουργείο πρέπει να φροντίσει για τον εξορθολογισμό της αγοράς, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή κοστολόγηση, να πάψει η χρηματοδότηση του φυσικού αερίου από το λογαριασμό των ΑΠΕ – κάτι που φρόντισε με διάταξη ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου- , να προκύψει όφελος για τους καταναλωτές και, να δημιουργηθούν συνθήκες για βιώσιμη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων», υποστήριξε ο γγ του Συλλόγου Θεσσαλονίκης ( ΣΠΗΕΦ-Θ) και μέλος της πρώτης προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας Πέτρος Τσικούρας.
Όπως είπε στη Voria.gr ο κ.Τσικούρας, τους παραγωγούς δεν φοβίζουν οι απαιτήσεις της τρόικας, όπως αυτές διατυπώνονται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο και ειδικότερα στα σημεία 6.1.3 & 6.1.4. στην έκθεση προόδου.
«Η τρόικα πολύ ορθά υποστηρίζει τον εξορθολογισμό του τρόπου κοστολόγησης της παραγόμενης ενέργειας. Η Πολιτεία, τόσα χρόνια, με το σύστημα της Οριακής Τιμής Συστήματος, επέτρεψε την παραγωγή σε πολύ χαμηλές τιμές χονδρικής, άφησε τις εταιρείες προμήθειας ( ΔΕΗ, Energa κ.αλ.) να πετύχουν μεγάλα κέρδη, ενώ οι καταναλωτές δεν καρπώθηκαν από τις χαμηλές τιμές παραγωγής. Επιπλέον, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργήθηκαν τα μεγάλα ελλείμματα στο Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ενώ, κι’ αυτό ίσως είναι το χειρότερο, στοχοποίησαν τις ΑΠΕ για τις υψηλές τιμές λιανικής» και προσθέτει ο κ. Τσικούρας:
«Αντικατέστησαν τελικά την ΟΤΣ με το Μέσο Μεταβλητό Κόστος, αλλά αφήσανε έξω από τον υπολογισμό το κόστος λειτουργίας της ΔΕΗ στα νησιά, εξαίρεσαν τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος ( ΑΔΙ), μέσω των οποίων επιδοτούνται συμβατικές μονάδες, δηλαδή έκαναν ένα νέο σχέδιο κοστολόγησης με στρεβλώσεις».
«Όμως η τρόικα έκανε ένα βήμα παραπέρα και πολύ σωστά», συμπληρώνει ο παραγωγός. «Υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ, μία ιδιωτική πλέον εταιρεία, δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται δωρεάν τον φυσικό πλούτο της χώρας, συνεπώς θα πρέπει να πληρώνει royalties, που θα είναι έσοδα για το κράτος».
Ο κ. Τσικούρας υποστηρίζει, ότι με βάση τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, θα μηδενιστεί, μετά από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) μεσοσταθμικά στα 14,92 ευρώ/ΜWh, εάν…. γίνει σωστή κοστολόγηση, ισχύσουν δικαιώματα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το νερό (βλέπε ΔΕΗ) και αν, όπως θεωρείται πιθανό, αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων αερίων ρύπων.
Με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και την ειδική εισφορά, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι μηδενίζεται το έλλειμμα μέχρι και το 2014, ενώ ζητάει μία διετία παράταση από την Τρόϊκα, ώστε με τα παραπάνω μέτρα, να μη δημιουργούνται ελλείμματα στο τρέχον ισοζύγιο.
Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας
Αλλά υπάρχουν και τα συσσωρευμένα ελλείμματα ( με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζονται στα 661,5 εκατ. ευρώ, τέλος του 2014) στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, για τα οποία η ΠΟΣΠΗΕΦ προτείνει τρεις πιθανές επιλογές:
-Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προτείνουν ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ.
-Κάλυψη κατά 50% του ελλείμματος από τις εταιρείες εμπορίας και απόδοση σε βάθος 4ετίας και, κάλυψη του υπολοίπου από τους παραγωγούς μέσω της έκτακτης εισφοράς, η οποία όμως από οριζόντια θα πρέπει να γίνει αναλογική.
-Δανεισμός, σε διαφορετική περίπτωση, του ΛΑΓΗΕ από τους παραγωγούς για την κάλυψη του ελλείμματος στην 4ετία. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν τα ζημιογόνα Φ/Β έργα. Τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν εντόκως από τον ΛΑΓΗΕ στους παραγωγούς, με το ισχύον επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πλέον 1% περιθωρίου στο τέλος της 20ετίας με παράταση της σύμβασης για όσο χρόνο απαιτείται για το κάθε πάρκο χωριστά .
Για να σηκώσουν οι παραγωγοί το βάρος της κάλυψης του ελλείμματος, θέτουν ως προϋπόθεση την παράταση, για διετία, του χρόνου μηδενισμού του, όπως και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής στη χονδρική αγορά. Επίσης, ζητούν παρέμβαση προς τις Τράπεζες για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν πάρει οι παραγωγοί για τα Φ/Β πάρκα όπως και την εξαίρεση του ποσού του δανείου ή της εισφοράς από το φορολογητέο εισόδημα.
Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί συζητούν μόνο μη μόνιμη εισφορά για την κάλυψη των ελλειμμάτων.
της Άννης Καρολίδου