Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ ΕΠΗΕ 27-9-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ ΕΠΗΕ 27-9-2016

Στις 23/9/2016 πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη και τους κ Παπασταμόπουλο διευθυντή γραφείου υπουργού και τον γενικό γραμματέα κ. Βερροιόπουλο. Στην αντιπροσωπεία  των εκπροσώπων των φ/β παραγωγών μετείχαν οι Παναγής Γιάννης, Τόκας Αστέριος και Νίκας Άρης (ΠΟΣΠΗΕΦ), Παπακυριακού Ιωάννης, Μπογδάνης Σπύρος (ΕΠΗΕ).

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης που υπήρξε στο περιθώριο της ΔΕΘ (11/9/2016).

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η κατ΄ ουσίαν στάση πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ. Εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ για τις καταβολές προς τον ΕΛΑΠΕ, τακτική η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής αλλά και αντοχής από τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς. Η ΔΕΗ επέλεξε, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τον συμψηφισμό της εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2014-2015 με τρέχουσες καταβολές προς τον ΕΛΑΠΕ, περί των 85εκατ ευρώ. Θα μπορούσε, κάλλιστα να προβεί σε τμηματικό λογιστικό συμψηφισμό χωρίς όμως να παύσει τις καταβολές της προς τον ΕΛΑΠΕ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατομ. Ευρώ. Με την ενέργεια αυτή, η ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ προς τον ΕΛΑΠΕ, στραγγαλίζει τους παραγωγούς οι οποίοι πλέον αδυνατούν να καλύψουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, λειτουργικά έξοδα κ.τ.λ.) .

Έγινε εκτενής ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ενεργειών της ΔΕΗ, σε σχέση με την εισπραξιμότητά της, την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις περεταίρω ενέργειες για την αναγκαία βελτίωση της ρευστότητας της.

Αναγνωρίστηκε από την πλευρά των παραγωγών, η τρέχουσα κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ από οφειλέτες ο οποίοι δεν πληρώνουν ενώ έχουν την δυνατότητα, και οι οποίοι πολλές φορές προβαίνουν σε απαράδεκτες-παράνομες πρακτικές (ρευματοκλοπές, προπηλακισμοί υπαλλήλων κ.λ.π). Η συνεχιζόμενη ανομία και αναλγησία κάποιων, εις βάρος όλων των καταναλωτών, πρέπει να σταματήσει άμεσα και αποφασιστικά.

Δύο βασικά ζητήματα τελικά δημιούργησαν έντονο προβληματισμό:

Το πρώτο είναι ότι παρόλο που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν αρχίσει να μειώνονται και κινούνται σε επίπεδα του προηγούμενου έτους, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ροή πληρωμών προς τον ΛΑΓΗΕ.

Και το δεύτερο, το ότι ο κ. Παναγιωτάκης δεν μπόρεσε να δεσμευθεί α) σε μια σταθερή ροή πληρωμών το επόμενο χρονικό διάστημα και β) στο αίτημα μας για άμεση έκτακτη καταβολή οφειλών της ΔΕΗ εντός της εβδομάδος προς τον ΛΑΓΗΕ.

Τέλος κανονίστηκε ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση στο ΥΠΕΝ έγινε με τους κ Παπασταμόπουλο και Βερροιόπουλο. Ο υπουργός κ. Σκουρλέτης δεν παρευρέθηκε λόγω της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή. Ως βασικό αίτημα στην συζήτηση ήταν η επιτακτική ανάγκη έκτακτης καταβολής χρημάτων της ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορούν οι φ/β παραγωγοί να πληρώσουν τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, λειτουργικά έξοδα κ.τ.λ.) και να συγκρατηθεί η αύξηση των υπερημεριών. Παράλληλα τέθηκε έντονα το θέμα των ταμειακών ροών στον ΕΛΑΠΕ στο επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο υπάρχουν αυξημένες εκροές προς τους παραγωγούς.

Κατέστη σαφές από την πλευρά των παραγωγών ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή-αντοχή  στις πρακτικές που βιώνουν, ενώ δεν θεωρείται αποδεκτή, ως μόνιμη λύση, οι αποσπασματικές ενέσεις ρευστότητας. Τα γεγονότα του παρελθόντος πρέπει να μας έχουν κάνει όλους σοφότερους.  

Υπενθυμίστηκε δε, η μνημονιακή υποχρέωση «2. The Ministry of Energy, in close cooperation with RAE, will promote, and facilitate through intermediation, the clearing of existing obligations among energy market participants, while encouraging them for a fair sharing of the outstanding debt (continuous). Το υπουργείο Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με την ΡΑΕ θα προωθήσει και θα διευκολύνει με διαμεσολάβηση, την εκκαθάριση των εκκρεμών υποχρεώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά ενέργειας, ενώ τους ενθαρρύνει για μια δίκαιη κατανομή του υπόλοιπου χρέους (διαρκές)

Το ταμειακό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ είναι πρόβλημα το οποίο παραμένει χρόνια άλυτο, οι αποσπασματικές ενέργειες σε συνάρτηση με την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού κατέστησαν τον ΕΛΑΠΕ ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι σε κάθε συνάντηση με αρμόδιους φορείς ΛΑΓΗΕ, ΡΑΕ, ΥΠΕΝ τίθεται το ζήτημα του ταμειακού ελλείμματος, η ανάγκη παρεμβάσεων στα τραπεζικά ιδρύματα και η βελτίωση της κατάστασης μέσω του ρυθμιστικού πλαισίου για την καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ. Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα των υπερημεριών και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για παρέμβαση στις τράπεζες, αναδείχθηκαν και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου των παραγωγών στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για το νέο πλαίσιο ΑΠΕ στης 3/8/2016.

Οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ ανέλαβαν την δέσμευση για το ότι θα τηρηθεί η ομαλή πορεία των πληρωμών και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των καθυστερήσεων των πληρωμών. Κατέθεσαν μάλιστα χρονοδιάγραμμα ενεργειών για τις επόμενες δύο εβδομάδες, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών δήλωσαν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο και θα παρακολουθούν διαρκώς την πορεία των ενεργειών του.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει  :

1)      Να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ όσον αφορά την επαναφορά των ταμειακών ροών προς τον ΕΛΑΠΕ,

2)      να μεταφερθούν στον ΛΑΓΗΕ οι αρμοδιότητες που έχει ο ΑΔΜΗΕ για την τιμολόγηση και καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ από τους Προμηθευτές, πάγιο αίτημα του ΛΑΓΗΕ το οποίο στηρίχθηκε εμπράκτως και στην συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκουρλέτη τον Δεκέμβριο του 2015,

3)      να ληφθεί η απόφαση της ΡΑΕ όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ από τους Προμηθευτές στον ΕΛΑΠΕ,

4)      να προγραμματισθεί συνάντηση μας σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, με την συμμετοχή του ΥΠΕΝ, όσον αφορά τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η υλοποίηση των ανωτέρω, ελπίζουμε, να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα από τους αρμόδιους φορείς, σε κάθε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ με την ΕΠΗΕ με συνέπεια παρακολουθούν και επεμβαίνουν διαρκώς, σε ανώτερο επίπεδο, στις εξελίξεις θεμάτων που σχετίζονται με τον ΕΛΑΠΕ και την πορεία των πληρωμών των παραγωγών αλλά και συνολικότερα με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες μας για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, μέσω και της δημιουργίας κοινού μετώπου εκπροσώπησης των φ/β, έφεραν χειροπιαστά αποτελέσματα, στην βάση αυτής της αρχής συνεχίζουμε.

Τα προβλήματα των παραγωγών από φ/β είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δεν προσφέρονται για ιδιοτελή συμφέροντα και μικροπολιτικές πρακτικές. Πρακτικές οι οποίες επιτέλους, για όφελος όλων των παραγωγών απο φ/β, πρέπει να εκλείψουν

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.