Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 1-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 1-2014

.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7-1-2014

 

Μία μέρα πριν τη λήξη του έτους το ΥΠΕΚΑ με ανακοίνωση που δήλωνε ουσιαστικά ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα, ανάγκασε τη ΡΑΕ (η οποία με δύο επιστολές στις 21-11 και στις 11-12 ζητούσε επίμονα από το ΥΠΕΚΑ τις προτάσεις του) να προτείνει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σε ποσοστό μέχρι και πάνω από 100 %.

Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β διαδίδοντας ότι είναι μια προνομιούχος τάξη και έτσι εκβιαστικά να περάσει την τεράστια μείωση των τιμών στις υφιστάμενες συμβάσεις των παραγωγών. Αυτό που όμως αποκρύπτει το ΥΠΕΚΑ είναι ότι τα ποσά που πληρώνει ο καταναλωτής, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, με τις υπάρχουσες στρεβλώσεις της αγοράς, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, δεν καταλήγουν στις ΑΠΕ αλλά ενισχύουν τις εταιρείες προμήθειας.

 

Οι τιμές των συμβάσεων των φωτοβολταϊκών έχουν αυτή τη στιγμή μειωθεί μέχρι και 42 % για τα πάρκα που συνδέθηκαν το 2013 ενώ το έλλειμμα εξακολουθεί να αυξάνει και οι παραγωγοί να είναι απλήρωτοι για πάνω από έξι μήνες. Το έλλειμμα έχει φτάσει τα 520 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανείσπρακτες οφειλές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ στα 1,1 δις ευρώ .

Αυτό εξακολουθεί να μη σημαίνει τίποτα για τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, ο οποίος κάθε φορά που ανακοινώνει μέτρα δηλώνει ότι με τα μέτρα αυτά θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά κάθε φορά δε λύνεται. Τέσσερις φορές το έχει πει μέχρι στιγμής σε ισάριθμα νομοθετήματα που έχουν έρθει στη βουλή. Και τις τέσσερις φορές έχει πέσει έξω.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο ότι το βασικό αίτιο του προβλήματος δεν είναι οι ΑΠΕ αλλά οι χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας, οι οποίες λειτουργούν προς όφελος των εταιρειών προμήθειας και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζοντας την πολιτική της προστασίας των πολύ λίγων, προτιμάει να επιβαρύνει υπέρμετρα και άδικα τους καταναλωτές, από το να άρει τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας .

Το εκβιαστικό δίλλημα που προσπαθεί να θέσει το ΥΠΕΚΑ :  «ή μειώνονται οι ταρίφες των ΑΠΕ ή εκτινάσσεται το ΕΤΜΕΑΡ σε δυσθεώρητα ύψη» έχει την πραγματική όψη που το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να αποκρύψει: «ή θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ή θα πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις της Αγοράς».

Η πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΟΣΠΗΕΦ δημιουργεί ταμειακή διευκόλυνση στον ΛΑΓΗΕ για ποσό που φτάνει το ένα δις ευρώ, με την προϋπόθεση να αρθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς και μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν κάποιοι στόχοι προβλέπει μία πολύ μικρή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Τελικά έπρεπε να προταθεί μία τέτοια υπέρμετρη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, για να φανερωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί του ΥΠΕΚΑ .

 

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Παναγής Γιάννης                                                                          Τσικούρας Πέτρος

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.