Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 21-10-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 21-10-2013

.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  Απο ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ .

( Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ  )

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ .

                                                                                    21/10/2013

Αποδεσμεύονται 82 εκατομμύρια ευρώ υπέρ του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ με πρωτοβουλία και ενέργειες της ΠΟΣΠΗΕΦ.

Την Πέμπτη και Παρασκευή 3 και 4 Οκτωβρίου μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΗΕΦ επισκέφτηκαν τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΛΑΓΗΕ κ. Γκαρή και τον Οικονομικό διευθυντή κ.Ζαρείφη για να συζητήσουν γύρω από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό στην αγορά ενέργειας.

Ο κ. Ζαρείφης ενημέρωσε ότι ένα από τα πολλά αίτια για τις καθυστερήσεις των πληρωμών είναι η καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στον ΛΑΓΗΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ποσό περίπου 80 εκατομμυρίων είναι ο ΦΠΑ του 2012 που και περίπου 50 εκατομμύρια είναι ο ΦΠΑ του 1ου  εξαμήνου  του 2013.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΗΕΦ ήρθε σε επαφή με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Μαυραγάνη ο οποίος ενήργησε άμεσα. Μέσα σε δύο ημέρες διεκπεραιώθηκε η αλληλογραφία με τους εμπλεκόμενους φορείς και κλιμάκιο του υπουργείου οικονομικών πήγε στον ΛΑΓΗΕ για τον σχετικό έλεγχο. Στις επόμενες δύο με τρείς εβδομάδες το ποσό που αφορά στον ΦΠΑ του 2012 θα καταβληθεί στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.

Η καταβολή αυτού του ποσού στον ειδικό λογαριασμό και στην συνέχεια στους παραγωγούς, θα συμβάλει στην επιβράδυνση της αύξησης του χρόνου καθυστέρησης πληρωμών. Το συνολικό ποσό που πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ ανά μήνα είναι περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Αν λοιπόν είχε επιστραφεί ο παραπάνω ΦΠΑ θα είχε μειωθεί η καθυστέρηση πληρωμών κατά ένα μήνα.

Ήδη ξεκίνησαν οι ενέργειες και για την επιστροφή του ΦΠΑ του 2013.

Στο σημείο αυτό το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΗΕΦ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κ. Ζαρείφη για την άριστη συνεργασία.

Τις ίδιες ημέρες τα μέλη του Δ.Σ. επισκέφθηκαν τον κ. Μαυραγάνη και τον κ. Θεοχάρη στους οποίους κατέθεσαν δύο αιτήματα. Το πρώτο αφορά στον συμψηφισμό των οφειλών του ΛΑΓΗΕ στους παραγωγούς, με τις οφειλές των παραγωγών στις ΔΟΥ (ΦΠΑ και φόρο). Το δεύτερο ήταν η μείωση του συντελεστή απόσβεσης των φωτοβολταϊκών σε 4%. Και για τα δύο θέματα δεσμεύτηκαν ότι θα τα προχωρήσουν.

Κλείνοντας το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΗΕΦ ευχαριστεί ιδιαίτερα τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη για την άμεση ανταπόκριση στο θέμα του ΦΠΑ, αλλά και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει δείξει σε όλες τις συναντήσεις που είχε μαζί του για τα θέματα των φωτοβολταϊκών.

 

 

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΗΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ                    ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.