Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 22-9-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 22-9-2013

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  Απο ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ .

( Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ  )

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ .

                                                                                                            22/9/2013

 

Με έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε το νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να φέρει στην βουλή ο κ. Παπαγεωργίου όπου για ακόμη μία φορά αποδεικνύει ότι είναι αντίθετος σε κάθε ανάπτυξη των ΑΠΕ γιατί έτσι θίγονται τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων.

Στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου δίνει το κίνητρο χαμηλότερης τιμής που θα αγοράζουν την ενέργεια, σε μεγάλους καταναλωτές, ώστε να μειώνουν την ζήτηση φορτίου στις ώρες αιχμής (διακοψιμότητα).  Με τον τρόπο αυτό θα μειώνεται η ΟΤΣ στις ώρες αιχμής και έτσι οι εταιρείες προμήθειας θα αγοράζουν την ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το μέτρο αυτό;

Κερδίζουν οι μεγάλοι καταναλωτές ο οποίοι θα αγοράζουν την ενέργεια από τους προμηθευτές σε χαμηλότερη τιμή.

Κερδίζουν επίσης οι εταιρείες προμήθειας αφού λόγω της μείωσης της ΟΤΣ θα αγοράζουν φθηνότερα την ενέργεια από τους παραγωγούς.

Χάνουν οι παραγωγοί οι οποίοι καλούνται με βάση το νομοσχέδιο να συνεισφέρουν στην κάλυψη του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΜΤΑΕ). Μέρος του ποσού αυτής της εισφοράς, ίσως και το σύνολό της, οι παραγωγοί από ορυκτά καύσιμα, θα το ανακτήσουν μεταφέροντας το στους προμηθευτές και εν τέλει στους καταναλωτές.

Χάνουν ξεκάθαρα όλο το ποσό της εισφοράς οι πολύπαθοι παραγωγοί από ΑΠΕ οι οποίοι έχοντας μια σταθερή τιμή αποζημίωσης, βλέπουν να επιδέχονται μια επιπρόσθετη μείωση πέραν όσων άλλων μειώσεων έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα.

Με την πρόταση αυτή δημιουργείται μία μεγάλη αντίφαση. Οι μεγάλοι καταναλωτές με την διακοψιμότητα επιβραβεύονται με έκπτωση επειδή μειώνουν την ΟΤΣ. Οι ΑΠΕ που με την εισφορά τους μειώνουν την ΟΤΣ τιμωρούνται με επιπλέον επιβάρυνση. Με την αντίφαση αυτή αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η απροκάλυπτη στήριξη του κ. Παπαγεωργίου στις μονάδες παραγωγής από ορυκτά καύσιμα, και η με κάθε τρόπο ανακοπή της ανάπτυξης τον ΑΠΕ.

Αντί λοιπόν να δούμε προτάσεις προς την κατεύθυνση βελτίωσης της αγοράς και του επενδυτικού κλίματος, βλέπουμε να συνεχίζονται έμμεσα αναδρομικά μέτρα που είναι ότι χειρότερο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Παπαγεωργίου να εξαιρέσει από το παραπάνω άρθρο όλες τις ΑΠΕ.

Για το θέμα αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα που βασανίζουν όλο τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της ΠΟΣΠΗΕΦ ολοκλήρωσε κύκλο ενημερωτικών επαφών με το σύνολο σχεδόν των πολιτικών αρχηγών. Ενημερώθηκαν επίσης σε προσωπικές συναντήσεις πολλοί υπουργοί, βουλευτές πολιτειακοί φορείς καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Σ’ όλους αυτούς αφού έγινε αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο των φωτοβολταϊκών, επιδόθηκαν υπομνήματα με τις βασικές μας θέσεις που είναι :

  1. Να μην τροποποιηθούν οι υπογεγραμμένες συμβάσεις στο πλαίσιο του προτεινόμενου new deal.  Αντ’ αυτού να εφαρμοστεί η πρόταση της ΠΟΣΠΗΕΦ για την επίλυση του προβλήματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ.
  2. Να συμπεριληφθεί ο ΛΑΓΗΕ στην λίστα των φορέων του δημοσίου για τον συμψηφισμό  των οφειλών των παραγωγών προς το δημόσιο με τις οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς αυτούς.
  3. 3.             Να εξαιρεθούν οι ΑΠΕ από το τέλος ΜΤΑΕ που αναφέρεται στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου.

Για  την  ΠΟΣΠΗΕΦ

Ο Προεδρος                                                                Ο   Γενικός  Γραμματέας

 

 

Γιάννης Παναγής                                                        Πέτρος Τσικούρας

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.