Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 25-10-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 25-10-2013

.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  Απο ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ .

( Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ  )

                                            25/10/2013

 

Η ΠΟΣΠΗΕΦ ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετέχει στην συγκέντρωση της ερχόμενης Τετάρτης στο ΥΠΕΚΑ.

 

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι παραγωγοί σήμερα είναι τουλάχιστον απελπιστική. Οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΛΑΓΗΕ έχουν καταστήσει τα περισσότερα δάνεια ληξιπρόθεσμα.

Όμως αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη, είναι η αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί στο βραχυ-μεσοπρόθεσμο μέλλον, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, με τα νέα κάθε φορά απρόσμενα μέτρα που έρχονται εις βάρος μας , με τα φημολογούμενα σενάρια περί newdealκλπ.

Για το θέμα των καθυστερήσεων των πληρωμών κάναμε επαφές με τον ΛΑΓΗΕ και, όπως ήδη ανακοινώσαμε, πετύχαμε να αποδεσμευτούν 82εκατομμύρια ευρώ από τις επιστροφές  ΦΠΑ του 2012. Μετά από πολύπλευρες πιέσεις, όπως κυκλοφόρησε, θα οδηγηθούν κεφάλαια προς τον ΛΑΓΗΕ από την ΔΕΗ,  και από τα δεσμευμένα ποσά των εταιρειών Energa και HellasPower. Ήδη όπως πληροφορηθήκαμε σήμερα θα πληρωθούν από το ΛΑΓΗΕ οι παραγωγοί τον μήνα Μάρτιο 2013.

 

Στην συγκέντρωση της  30/10 τα αιτήματα δεν θα έπρεπε να είναι μόνο οι καθυστερήσεις πληρωμών, αφού ήδη ανακοινώθηκαν ενέργειες για την εισροή κεφαλαίων στον ΛΑΓΗΕ και τον περιορισμό των καθυστερήσεων.Με τις πιέσεις μόνο για τις καθυστερήσεις πληρωμών, μήπως αυτό που θα επιτευχθεί θα είναι να δοθεί ως λύση η εξάμηνη παύση τιμολογήσεων που φημολογείται;

 

Τα αιτήματα θα έπρεπε να είναι πρωτίστως τα άλλα πιο φλέγοντα θέματα που έρχονται και θα τα βρούμε μπροστά μας. Τι θα κάνουμε όταν θα δούμε το υπουργείο να κατεβάζει πρόταση για το new deal με όρους εξοντωτικούς, τους οποίους ο ΣΠΕΦ τους έχει αποδεχθεί και υιοθετήσει;

Αλήθεια ο ΣΠΕΦ δέχεται μείωση των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατά  50% και κάνει συγκέντρωση μόνο για τις καθυστερήσεις πληρωμών;

Η καθυστέρηση των πληρωμών ήταν κάτι τι φανερό ότι  θα γινόταν όσο θα πλησίαζε το new deal, για να μας κάνει να λυγίσουμε.

Αν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια μεγάλη συγκέντρωση αντάξια του μεγέθους του προβλήματος που βιώνουμε τότε πρέπει να γίνει μία συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων του χώρου.

Αν ο ΣΠΕΦ ήθελε να οργανώσει μια διευρυμένη συγκέντρωση έπρεπε να στείλει πρόσκληση σε όλους τους φορείς των φωτοβολταϊκών και των υπολοίπων Α.Π.Ε. Το ότι δεν το έκανε αποδεικνύει ή ότι δεν ήθελε να συμμετέχουν άλλοι φορείς ή ότι οργάνωσε πρόχειρα την συγκέντρωση αυτή.

Εκτός και αν ο στόχος της συγκέντρωσης είναι να ξεφουσκώσει την αγανάκτηση των παραγωγών εν όψει και των φημολογούμενων νέων μέτρων.

Το να βγαίνει μια ανακοίνωση στα ΜΜΕ στις 23/10,  ότι στις 30/10 καλούνται οι παραγωγοί σε συγκέντρωση, δεν δίνει τον χρόνο σε κανένα άλλο φορέα να προλάβει να κινητοποιήσει σωστά και αποτελεσματικά τα μέλη του, ώστε να δημιουργηθεί ένα μαζικό αποτέλεσμα.

Η συγκέντρωση αυτή προσανατολισμένη μόνο στις καθυστερήσεις πληρωμών βοηθάει το ΥΠΕΚΑ  να επισπεύσει την επιβολή των νέων μέτρων που έχει ήδη ετοιμάσει και σε αδρές γραμμές έχουν διαρρεύσει.

Για τους παραπάνω βασικούς λόγους :

  • πρώτον ότι δεν έγινε καμία πρόσκληση από τον ΣΠΕΦ σε κανένα άλλο φορέα και
  • δεύτερον δεν συμφωνούμε με τον περιορισμό των αιτημάτων μόνο στις καθυστερήσεις πληρωμών.

Δηλώνουμε επίσημα ότι η ΠΟΣΠΗΕΦ δεν θα συμμετέχει στην συγκέντρωση στις 30/10.

 

Η ΠΟΣΠΗΕΦ δεσμεύεται να απευθύνει πρόσκληση στις διοικήσεις όλων των φορέων, προκειμένου να κάνουμε μία μεγάλη κινητοποίηση, σε περίπτωση που ο κ. Παπαγεωργίου φέρει προς ψήφιση τα εξοντωτικά μέτρα που κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει.

 

 

 

 

 

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο   ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΠΑΝΑΓΗΣ                   ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.