Αρχική / ΝΕΑ / ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΙ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ;

ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΙ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ;


Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων

Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά

ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΙ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ;

Στην τελευταία του ανακοίνωση ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου για άλλη μια φορά άφησε άναυδο το ενεργειακό κοινό  με την ανακοίνωσή του για μεσοσταθμική μείωση στις ταρίφες των ΦΒ κατά 45%.

«Εντυπωσίασε» όμως λέγοντας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτές που ευθύνονται για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ !!!

Γνωρίζει ο  κ. Παπαγεωργίου ότι :

  • κατά την περίοδο Ιανουάριος 2009 – Απρίλιος 2011, ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε συνολικά 705 εκατ. ευρώ υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο Τέλος Α.Π.Ε. ή Τέλος Μείωσης Εκπομπών. Από το ποσό αυτό, μόνο το 40% ή 282 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκε πράγματι υπέρ των Α.Π.Ε. ενώ τα υπόλοιπα 423 εκατ. Ευρώ επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος.  Αν τα 423 εκατ. ευρώ είχαν πράγματι διοχετευθεί υπέρ των Α.Π.Ε., το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ δεν θα αποτελούσε πρόβλημα! Δηλαδή, αν είχε αλλάξει έγκαιρα το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο του 1999, σήμερα δεν θα χρειαζόταν αυτή η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. (Μελέτη του IOBE. Ιούλιος 2011 όταν Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ήταν ο κ. Στουρνάρας)
  • Λόγω της συστηματικής υποεκτίμησης  της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην Ημερήσια Αγορά πάντα προκύπτει έλλειµµα για τον ∆ΕΣΜΗΕ και εποµένως διογκώνεται αδικαιολόγητα το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, το οποίο καλούνται να καλύψουν οι καταναλωτές µέσω του λογαριασµού ρεύµατος απευθείας χωρίς επιβάρυνση των προµηθευτών ενέργειας. Το πρόβληµα είναι ακόµα µεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη ότι η Οριακή Τιµή Συστήµατος (ΟΤΣ) δεν καθορίζεται διαφανώς αλλά διαµορφώνεται τεχνητά σε χαµηλά επίπεδα, µε αποτέλεσμα να αυξάνεται, τεχνητά επίσης, περισσότερο το αναφερόμενο έλλειµµα. Όµως, ακόµα και αν υποτεθεί ότι η Οριακή Τιµή του Συστήµατος καθορίζεται διαφανώς, και πάλι το ισχύον σύστηµα του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ δηµιουργεί µεγάλες στρεβλώσεις, ακριβώς επειδή δεν συγκρίνει την εγγυηµένη τιµή των AΠΕ µε το πλήρες κόστος της συµβατικής ηλεκτροπαραγωγής που υποκαθιστούν οι ΑΠΕ, αλλά µόνο µε το µεταβλητό κόστος….… Με άλλα λόγια, οι ΑΠΕ µειώνουν την τιµή προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τόσο πολύ, που άνετα µπορούν να χρηµατοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και επιπλέον να επιδοτήσουν τον καταναλωτή. (Παντελής Κάπρος καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ).

Αν αυτά τα γνωρίζει  τότε γιατί επιμένει να συνεχίζει συστηματικά να κρατάει χαμηλά την τιμή προμήθειας της ενέργειας;

Στις αρχές του 2013, δήλωσε ότι θα πάρει μέτρα για να διορθωθεί η στρέβλωση αυτή αντικαθιστώντας την ΟΤΣ (περίπου 45€/MWh ) με το Μέσο Μεταβλητό Κόστος (73€/MWh  ή 82€/ΜWh αν υπολογιστούν και τα ΑΔΙ).  Έτσι θα λυνόταν το πρόβλημα του ελλείμματος. Αντί για αυτό είδαμε τελικά να βάζει μόνο το Μέσο Μεταβλητό Κόστος του διασυνδεδεμένου δικτύου αφήνοντας έξω τα νησιά όπου το κόστος της ενέργειας είναι πανάκριβο. Έτσι όρισε το νέο ΜΜΚ στα 57,5€/ΜWh. Ούτε λόγος βέβαια για συνυπολογισμό και των ΑΔΙ (+9€/MWh).

Ακόμη και σήμερα λοιπόν που μετά από τόσα χρόνια διαγνωσμένης ύπαρξης του προβλήματος και ενώ η τρόικα πιέζει για μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι  τέλος του 2014, ο κ.Παπαγεωργίου επιμένει με τεχνάσματα να κρατάει  χαμηλά την τιμή προμήθειας της ενέργειας, ώστε να κερδίζουν οι προμηθευτές ενέργειας, να μεγαλώνει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και να καλείται στη συνέχεια να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί το έλλειμμα αυτό.  Το τραγικό όμως είναι ότι μετά απ’ όλα αυτά διασπείρει  στην ελληνική κοινωνία την ψευδή πληροφορία ότι «φταίνε οι ΑΠΕ και κύρια τα ΦΒ για την αύξηση του ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής».

Με την ανακοίνωση αυτή θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στον κ. Παπαγεωργίου πως  ο κόσμος πλέον ξέρει ότι:

  1. Δεν φταίνε οι ΑΠΕ για το ακριβό ρεύμα που πληρώνουν αλλά τα ακριβά καύσιμα.
  2. Φταίει το υπουργείο το οποίο με τις χρόνιες καθυστερήσεις άφησε το έλλειμμα να διογκωθεί και εξαιτίας αυτού αναγκάζεται σήμερα να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ. (Στο θέμα αυτό θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες)

Εκείνο που εμείς αλλά και ο κόσμος αναρωτιόμαστε, είναι το ποιος παρέχει στήριξη στον κύριο Παπαγεωργίου για τέτοιου είδους ενέργειες  και μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να ενοχοποιηθούν οι ΑΠΕ, για το ακριβό ρεύμα, και να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν οι πραγματικοί ένοχοι. 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια !!! Τώρα πολλά πράγματα γίνονται πιο εύκολα!

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.