.
ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΑΙ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΗΛΙΟΣ. ΤΙ ΠΡΩΤΟΓΝΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ .
Είναι γεγονός ότι τα μέτρα που έλαβε η παρούσα Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από την αρχή της θητείας της και μέχρι σήμερα, πάγωσαν κυριολεκτικά κάθε δραστηριότητα στο χώρο των μικρών ΑΠΕ, καταδικάζοντας στην απραξία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ενέργειες που πηγαίνουν ενάντια σε κάθε έννοια προόδου για αντικατάσταση των ρυπογόνων μορφών παραγωγής ενέργειας με καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ.
Είναι επίσης γεγονός, ότι από την αρχή της θητείας της παρούσας Πολιτικής ηγεσίας και μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη στήριξη των μικρών ΑΠΕ και την ενίσχυση της αγοράς ως αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων αυτών των μέτρων.
Από τον Απρίλιο του 2013, ο Σύνδεσμος μας έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο ΥΠΕΚΑ για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικρές ΑΠΕ με κεντρικό άξονα το διεθνώς επιτυχημένο μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), στοχεύοντας στο όφελος του τελικού καταναλωτή, των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων αλλά και την ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς.
Πέρασαν έξι ολόκληροι μήνες, μέχρι να κατατεθεί μια πρώτη γενική νομοθετική ρύθμιση με διατάξεις που δεν επέτρεπαν την ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου, παραπέμποντας ταυτόχρονα στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής.
Πέρασαν δυο ολόκληροι μήνες, μέχρι να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου. Μιας Ομάδας Εργασίας στην οποία δεν περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι της αγοράς και των φορέων.
Πέρασαν έξι ακόμα ολόκληροι μήνες για να δημοσιευθεί από την Ομάδα Εργασίας το πρώτο Πόρισμα, το οποίο δυστυχώς:
(α) προτείνει ένα σχήμα που έχει μικρή σχέση με το net metering, δηλαδή τον απλό συμψηφισμό παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη περιλαμβάνοντας όλες τις χρεώσεις, όπως ισχύει σε όλο τον κόσμο,
(β) βασίζεται σε υποθέσεις εργασίας που απέχουν από την πραγματικότητα,
(γ) στερείται στοιχειώδους τεκμηρίωσης παραπέμποντας στη διεθνή πρακτική χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, γιατί πολύ απλά αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία,
(δ) έχει σημαντικές παραλείψεις ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής.
Το προτεινόμενο σχήμα αυτοπαραγωγής:
(α) δεν δημιουργεί επαρκές κίνητρο για τους τελικούς καταναλωτές,
(β) είναι εξαιρετικά πολύπλοκο σε βαθμό που ο τελικός καταναλωτής να μην μπορεί να κατανοήσει το όποιο τελικό όφελος,
(γ) δημιουργεί διπλοχρεώσεις στην εφαρμογή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων,
(ε) αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων λόγω ορίου 10 kW.
Είναι σαφές ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ στοχεύουν στη διατήρηση της παρούσας κατάστασης, εμπαίζοντας το σύνολο του τεχνικού κλάδου. Το συμπέρασμα προκύπτει από τη συνεχή κωλυσιεργία, τη λήψη νομοθετικών ημίμετρων αλλά και τον αποκλεισμό των εκπροσώπων της αγοράς και των φορέων από την Ομάδα Εργασίας.
Ζητούμε την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για να συζητηθεί το θέμα και να ακουστούν οι προτάσεις μας.
Για τους λόγους αυτούς ελπίζουμε οι χιλιάδες μελετητές – εγκαταστάτες, και το σύνολο του τεχνικού κλάδου να ενωθούν με τις 40.000 οικογένειες των εξαπατημένων ιδιοκτητών Φ/Β ειδικού προγράμματος, και ΟΛΟΙ μαζί να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ως απάντηση στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την παρούσα Πολιτική Ηγεσία.
Συνοπτικά, η Πρόταση του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ για το net metering περιλαμβάνει:
– εφαρμογή ετήσιου κύκλου καταμέτρησης για τον ενεργειακό συμψηφισμό,
– εφαρμογή όλων των χρεώσεων στο αποτέλεσμα του ενεργειακού συμψηφισμού
(απορροφούμενη ποσότητα ενέργειας μείον εγχεόμενη),
– πίστωση της περίσσειας ενέργειας στους Δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου,
– όριο 100 kW (καταναλωτές χαμηλής τάσης) και δυνατότητα εγκατάστασης από μισθωτές, ώστε να ωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις,
– δυνατότητα εγκατάστασης ενός συστήματος ανά παροχή ηλεκτροδότησης, αλλά και η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού από απόσταση (virtual net metering),
– δημιουργία προγραμμάτων ΕΣΠΑ για επιδότηση του κόστους εγκατάστασης»