Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΚΙΝΑΛ: Περιβαλλοντικά & κοινωνικά στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

ΚΙΝΑΛ: Περιβαλλοντικά & κοινωνικά στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Να τεθούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής κατά τον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ώστε να διορθωθούν οι μεγάλες ανεπάρκειες του τρέχοντος προγράμματος, ζητεί το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Τομεάρχη Γιώργου Αρβανιτίδη, τονίζεται ότι «δυστυχώς, με το υπάρχον click away Εξοικονομώ της κυβέρνησης της ΝΔ, αντί να προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, επιβραβεύονται οι γρηγορότεροι και αρχειοθετούνται οι περισσότεροι».

Ωστόσο, όπως προστίθεται, «το ζητούμενο δε θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα υποβολής της αίτησης, αλλά οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κτηρίων για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει προς την κυβέρνηση ότι δε θα πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Έτσι, όπως τονίζει, «θα ήταν μεγάλο λάθος να λειτουργήσει, ως έχει, το επόμενο Εξοικονομώ – Αυτονομώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ύψους 1 δις €, καθώς θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνονται προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ευρώ και όχι σε δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων».  

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Κωστή  Χατζηδάκη, υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονομώ Αυτονομώ”, με αναφορές μόνο στον προϋπολογισμό του, έγιναν, «για να κατευνάσει τους χιλιάδες οργισμένους πολίτες, οι οποίοι αγανακτούν για τον τρόπο που χειρίστηκε τον πρώτο κύκλο του προγράμματος».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης ασκεί δριμεία κριτική στις επιλογές του Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Ο υπουργός θέλησε να ρίξει τις ευθύνες για την όποια ταλαιπωρία και τις απορρίψεις των αιτήσεων, στους πολίτες και τους μηχανικούς. Τους κατηγόρησε ότι αυτοί ευθύνονται για την καθυστέρηση που παρουσιάζει το σύστημα building cert του υπουργείου, επειδή σπεύδουν τελευταία στιγμή να βγάλουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για το πρόγραμμα.

»Έχει όμως αναλογιστεί ο κ. Χατζηδάκης τις δικές του ευθύνες και καθυστερήσεις, όταν στις αρχές Ιουλίου του 2020 εξήγγειλε το νέο Εξοικονομώ, αλλά χρειάστηκε να φθάσουμε στις 26.11.2020, μόλις δυο βδομάδες πριν από την έναρξη του προγράμματος (11.12.2020), για να ανακοινώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/112232/1033 (ΦΕΚ B’ 5229/26.11.2020); Είναι αυτή υπεύθυνη αντιμετώπιση των πολιτών εκ μέρους της Πολιτείας, και μάλιστα εν μέσω lockdown;

»Εξακολουθεί ο υπουργός να πιστεύει ότι ευθύνονται οι πολίτες και οι μηχανικοί για τις καθυστερήσεις ή το υπουργείο, που δεν έδωσε επαρκή χρόνο για την προετοιμασία των αιτήσεων;»

Να επανεξεταστεί η δομή 

Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί επιβεβλημένο να επανεξεταστεί συνολικά η δομή και τα κριτήρια του επόμενου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και να επέλθουν συγκεκριμένες αλλαγές.

Παρατηρεί μάλιστα ότι ότι, ενόψει του νέου κύκλου από το 2021, ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα, καθώς η λογική του «first come, first served», η οποία έχει δυστυχώς προέλθει από άλλα προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων, δεν είναι η καταλληλότερη για τη συγκεκριμένη περίπτωση και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το κυρίαρχο ζήτημα  δεν είναι οι fast track διαδικασίες, αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες με ουσιαστικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, με αξιολόγηση για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αποτελεσματικότητά τους.

Υπό το πρίσματα αυτό το Κίνημα Αλλαγής θέτει πέντε ερωτήματα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, τα ακόλουθα:

«1. Θα εξακολουθήσετε να έχετε τα ίδια κριτήρια, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη και στους επόμενους κύκλους του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας, θεσπίζοντας διαφανή κοινωνικά/περιβαλλοντικά κριτήρια και αξιολογώντας μετέπειτα την αποτελεσματικότητά τους ;

»2. Θα δημιουργήσετε μια πιο φιλική διαδικασία αιτήσεων για τους αιτούντες πολίτες αλλά και μηχανικούς;

»3. Προτίθεστε να αξιολογήσετε τις χιλιάδες αιτήσεις που «λιμνάζουν» από προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά και αυτές που δεν έγιναν δεκτές στο τρέχον πρόγραμμα εξαιτίας… χρόνου ή εξάντλησης των κονδυλίων ανά Περιφέρεια, ή θα εξαναγκάσετε όλους αυτούς τους πολίτες να επανυποβάλλουν αίτηση στο νέο πρόγραμμα;

»4. Ποιος ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί κατά το τρέχον πρόγραμμα και σε τι ποσοστό ανέρχονται, σε σχέση με τις εγκριθείσες ανά περιφέρεια, μέχρι σήμερα ;

»5. Εκτός από τη δημοσιοποίηση του αριθμού των δικαιούχων του Προγράμματος, μπορείτε να μας γνωστοποιήσετε τον αριθμό, αλλά και την ταυτότητα των συμβούλων του έργου;»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.