Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ . ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28-11-23

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ . ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28-11-23

Θεσσαλονίκη 28-11-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ , με τον Αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ και τον ΥΠΕΝ στην Αθήνα .

Τρείς συναντήσεις στην Αθήνα πραγματοποίησε η Διοίκηση της ΠΟΣΠΗΕΦ στις 28-11-2023 .

Α) Συνάντηση στον ΔΕΔΔΗΕ .

Αρχικά στις 09.30 συναντήθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ με το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μάνο Αναστάσιο. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Παναγής Γιάννης, ο Αντιπρόεδρος Αριστείδης Νίκας ο Γενικός Γραμματέας Τσικούρας Πέτρος, ο οργανωτικός γραμματέας Κυανίδης Ιωάννης, ο Ταμίας Σιαμπανόπουλος Αντώνης και τα μέλη Τόκας Στέργιος και Λιούμης Γιώργος.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και συζητήθηκε κυρίως η επίσπευση των έργων σύνδεσης του ΔΕΔΔΗΕ σε Φωτοβολταικά πάρκα με έμφαση σε συγκεκριμένους νομούς που υπάρχει πρόβλημα. Παράλληλα συζητήθηκε η συνέχιση του ΔΕΔΔΗΕ στη χορήγηση όρων σύνδεσης σε εξαιρούμενους σταθμούς και ενημερωθήκαμε για πρωτοβουλίες του ΔΕΔΔΗΕ στην προσπάθεια αναβάθμισης των δικτύων και κυρίως στην επίλυση του προβλήματος της στάθμης βραχυκύκλωσης. Δεσμευτήκαμε να μεταφέρουμε το επείγον του θέματος στον Υπουργό και να συνδράμουμε για την άμεση επίλυση του.

Τέλος θέσαμε και το θέμα της άμεσης δρομολόγησης κινήτρων για αύξηση της ζήτησης τις ώρες μεγάλης παραγωγής των Φωτοβολταικών έτσι ώστε οι καταναλωτές να απολαύσουν τα οφέλη των χαμηλών τιμών των ΑΠΕ .

Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικά καλό κλίμα και συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή.

Β) Συνάντηση στον ΑΔΜΗΕ .

H ΠΟΣΠΗΕΦ συναντήθηκε στις 12.00 στα Γραφεία του ΑΔΜΗΕ με τον αντιπρόεδρο κύριο Ιωάννη Μάργαρη. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ παραβρέθηκαν ο κύριοι Κώστας Τσιρέκης και Νίκος Ζούρος .

Συζητήσαμε το φλέγον ζήτημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, την άμεση ανάγκη υλοποίησης μονάδων αποθήκευσης και αναφέραμε τη μελέτη που πρόκειται να παρουσιάσουμε στον υπουργό για τα άμεσα οφέλη που θα υπάρξουν για τους καταναλωτές από την τοποθέτηση μπαταριών πίσω από τους μετρητές σε υφιστάμενους εξαιρούμενους σταθμούς. Ταυτόχρονα τέθηκε το θέμα της καθυστέρησης στην έκδοση όρων σύνδεσης στα ομαδικά αιτήματα των Ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών παραγωγών που σύμφωνα με τη  υπουργική απόφαση προτεραιοτήτων βρίσκονται στις ομάδες Γ2και Γ4. Ο κύριος Μάργαρης τόνισε την ανάγκη ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα απελευθερώσει τα χέρια του διαχειριστή και θα δώσει την δυνατότητα να ενταχθούν και νέα έργα στο σύστημα.

.Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και ήταν πολύ παραγωγική

Γ. ) Συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας .

Στις 16.00 το ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ήταν η πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία μας με τον Υπουργό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του .

Το πρώτο και κύριο θέμα ήταν η παρουσίαση της μελέτης που εκπονήθηκε από καθηγητή του ΑΠΘ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας μας , σχετικά με τη άμεση δυνατότητα προώθησης της αποθήκευσης σε Εξαιρούμενους σταθμούς 1000ΜW / 2000 ΜWh.

Σε αντίθεση με τα SΤAND ALONE συστήματα ή τις με μπαταρίες που θα τοποθετηθούν σε μεγάλα πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν, η λύση που προτείνουμε μπορεί να τύχει άμεσης εφαρμογής. Ο λόγος είναι ότι στους υφιστάμενους εξαιρούμενους σταθμούς δεν απαιτείται καμία επιπλέον υποδομή ούτε σε υποσταθμούς ούτε σε δίκτυα για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης έως 1MW – 2 MWh. Αντιθέτως, στους υπό κατασκευή σταθμούς, όπως έχουν δηλώσει μειοδότες των διαγωνισμών απαιτούνται 2-2,5 χρόνια το λιγότερο .

Επειδή από τη λειτουργία του συστήματος αποθήκευσης πίσω από το μετρητή προκύπτει, με βάση την εκπονηθείσα μελέτη, όφελος 77 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για τους καταναλωτές και 88 εκατομμυρίων για ΔΑΠΕΕΠ – ΦΟΣΕ προκύπτει το εύλογο αίτημα επιδότησης για την εγκατάσταση αυτών των μπαταριών .

Υπάρχει βέβαια και άλλη δυνατότητα χρηματοδότησης, χωρίς καμία επιδότηση αλλά με τη δυνατότητα του εξαιρούμενου σταθμού να διαπραγματεύεται στην αγορά και να παρέχει υπηρεσίες εξισορρόπησης μόνο για την ενέργεια που θα εγχέει από τις μπαταρίες .

Ο Υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την πρόταση μας, όχι όμως για τη λύση της επιδότησης. Δεσμεύτηκε να παραδώσει τη μελέτη στο επιτελείο του Υπουργείου για περαιτέρω διερεύνηση .

Στη συνέχεια ζητήσαμε την άρση απαγόρευσης κατάθεσης νέων εξαιρούμενων σταθμών στο ΔΕΔΔΗΕ, το θέμα της υποχρεωτικής δεντροφύτευσης στα νέα φωτοβολταικά πάρκα, καθώς και εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας στο Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ αναφορικά με την Επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ .

Συζητήσαμε επιπρόσθετα το θέμα της πρόσφατης απόφασης του ΣΤΕ για την ανατροπή των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων Φωτοβολταικών Σταθμών, ενώ τέλος ζητήσαμε να επιστραφούν οι Εγγυητικές επιστολές που δόθηκαν για τη διατήρηση των αδειών τονίζοντας την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων παραγωγών.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα μας .

Η συνάντηση μας πραγματοποιήθηκε σε ένα εξαιρετικό κλίμα .

 

 

Για την ΠΟΣΠΗΕΦ

 

 

Ο Προέδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Παναγής Γιάννης                                                      Τσικούρας Πέτρος

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.