Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: «ΑΠΕεταξάμην την Ενεργειακή Δημοκρατία»

ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: «ΑΠΕεταξάμην την Ενεργειακή Δημοκρατία»

Τη δυσαρέσκεια χιλιάδων μικρών επενδυτών και μελών Ενεργειακών Κοινοτήτων, όσον αφορά στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκφράζει με ανοικτή επιστολή της η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Στην επιστολή, η οποία φέρει τον τίτλο «ΑΠΕεταξάμην την Ενεργειακή Δημοκρατία», η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ως φορέας εκπροσώπησης αγροτικών συναιτερισμών της χώρας, ασκεί δριμεία κρικτική προς την ηγεσία του ΥΕΝ, επειδή, όπως αναφέρει, προωθεί «την ενεργειακή περιθωριοποίηση των πολιτών, προς όφελος κάποιων μεγαλοεπενδυτών μόνο».

Αναλυτικά, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ στην επιστολή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Οι δρομολογούμενες αλλαγές (σ.σ. εκ μέρους του ΥΠΕΝ) κάθε άλλο παρά “μακράς πνοής για ενίσχυση του ρόλου των ΑΠΕ στην πράσινη μετάβαση”, μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε η μετάβαση να μην αφορά την κοινωνία, καθώς για μια ακόμη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχοποιεί τους μικρούς και επιχειρεί να καταλύσει την “Ενεργειακή Δημοκρατία”.

Η διαφωνία μας είναι απόλυτη. Και ήδη καταγράφουμε τις αρχικές αντιδράσεις από τις Ενεργειακές Κοινότητες, τους πολίτες δηλαδή που διεκδικούν το δικαίωμα συμμετοχής τους στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και ζητούν:

  • Διατήρηση των ταριφών για τα έργα εκτός διαγωνισμών φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος μέχρι 500kWp, φωτοβολταϊκών σταθμών – αιολικών πάρκων Ενεργειακών Κοινοτήτων, ισχύος έως 1MW και 6MW αντίστοιχα, αιολικών πάρκων, ισχύος 3ΜWe.

Η προωθούμενη αλλαγή στο όριο ισχύος (18 MW για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας) και ο ορισμός των 60 μελών στις Ενεργειακές Κοινότητες, ανατρέπει την παραπάνω σχέση, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται στην πράξη ότι μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί.

Θα πρέπει ή το όριο να αυξηθεί ή ο αριθμός των μελών να μειωθεί, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία της ισχύος 500kWp.

Επίσης, είναι αδιανόητο σε συνθήκες lockdown να υπάρχει η απαίτηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων.

Ας εξηγήσει η ηγεσία του υπουργείο Ενέργειας με ποιόν μαγικό τρόπο θα γίνει αυτό.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε την πραγματική στόχευση, την οποία και καταγγέλλουμε: Να φύγουν από τη μέση οι μικροί και να μείνει το πεδίο ελεύθερο για τους μεγάλους «παίκτες».

Είναι η δεύτερη φορά που στοχοποιούνται οι μικροί επενδυτές από την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου (υπουργός και γενική γραμματέας) και δημιουργούνται αναταράξεις στην αγορά για χιλιάδες μικρούς επενδυτές, που έχουν καταθέσει αιτήματα ΦΒ στον ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ από το 2019.

Επίσης, να σημειωθεί η έλλειψη χωρητικότητας των δικτύων, η οποία έχει προκαλέσει με τη σειρά της αύξηση του κόστους διασύνδεσης έως 200.000 ανά ΜWp εγκαταστημένης ισχύος.

Τα εν λόγω έργα είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, γιατί είναι χιλιάδων μικρομεσαίων επενδυτών, οι οποίοι αφήνουν το οικονομικό ισοδύναμό τους στην ελληνική οικονομία.

Οι εκτός των διαγωνισμών τιμές δίνουν την ευκαιρία στον απλό πολίτη, που δεν έχει τις απαιτούμενες τεχνοκρατικές γνώσεις, αλλά και που δεν μπορεί, λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής που έχουν τα μικρά έργα, να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ απαιτούν αρκετά κεφάλαια (> 10 εκατ. ευρώ), για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στους απλούς πολίτες να κάνουν και αυτοί ένα φ/β, αποτελεί και τον κύριο λόγο που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σημαντικές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση των φ/β σταθμών, κάτι που, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν ισχύει για τα αιολικά, όπου οι απλοί πολίτες είναι «αποκλεισμένοι»,  προκαλώντας έτσι έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Τονίζουμε ότι έχουν γίνει αξιέπαινες προσπάθειες από τις Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες έχουν δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρούς επενδυτές να συμμετάσχουν σε φωτοβολταϊκά έργα που υλοποιήθηκαν.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στην περιοχή της Πτολεμαΐδας έχει αρχίσει από 2.500 κατοίκους της περιοχής, μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων, η ανάπτυξη έργου, συνολικής ισχύος 300 MWp.

Το εν λόγω έργο θα δώσει τη δυνατότητα στην καρδιά της απολιγνιτοποίησης να έχει τοπικά ένα μικρό μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα βοηθήσει μεγαλύτερα έργα να πραγματοποιηθούν, αφού ο κόσμος της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας θα τα έχει αποδεχτεί.

Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται αυτήν την περίοδο στην περιοχή των Σερρών για Φ/Β, ισχύος 200 MWp, και στην περιοχή των Γρεβενών, ισχύος 50 MWp, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε συνολικά 5.500 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να συμμετάσχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει, θα καταστρέψει την προσπάθεια μηνών που έχει γίνει ήδη.

Για τους ανωτέρω λόγους και επειδή για το 2021 όλοι οι φ/β σταθμοί που εξαιρούνται από συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, θα έχουν ταρίφες εκτός διαγωνισμών 63 – 65 ευρώ ανά MWh – τιμές αρκετά κοντά στην Οριακή Τιμή του Συστήματος της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συνεπώς δε θα επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή – ζητάμε την σταθεροποίηση της αγοράς και τη συνέχιση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αυτομάτως οδηγούν στην ακύρωση των έργων και της κοπιαστικής προεργασίας που έχει γίνει, θα σημάνουν δε την ενεργειακή περιθωριοποίηση των πολιτών, προς όφελος κάποιων μεγαλοεπενδυτών μόνο.

Εάν αυτή είναι η “μεταρρυθμιστική παρέμβαση” του υπουργείου, εάν αυτό είναι το όραμά του για τις ΑΠΕ, εάν για τους αποφασίζοντες δεν έχουν σημασία οι πολίτες, αλλά τα μεγάλα συμφέροντα μόνο, εμείς και οι χιλιάδες μικροεπενδυτές θα βρεθούμε απέναντι. Με κάθε τρόπο».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.