Αρχική / ΝΕΑ / Ονόματα υπουργών και υφυπουργών στη δικογραφία για το ζεόλιθο. (Μεταξύ αυτών και ο Ασημάκης. Μπά τυχαίο θα είναι)

Ονόματα υπουργών και υφυπουργών στη δικογραφία για το ζεόλιθο. (Μεταξύ αυτών και ο Ασημάκης. Μπά τυχαίο θα είναι)

Ηχηρά πολιτικά ονόματα στη δικογραφία. Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να αποφανθεί για το αν υπάρχουν ευθύνες

Αναδημοσίευση  απο  VORIA 03 Φεβ 2014 – 21:06

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία σχετικά με τη ματαίωση επένδυσης εξόρυξη ζεολίθου στην περιοχή του Έβρου.

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να αποφανθεί για το αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι για πέντε πρώην και νυν υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά και αν θα αρθεί η ασυλία ενός βουλευτή.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, στην επίμαχη δικογραφία γίνεται αναφορά στην τέως υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, στους τέως υφυπουργούς Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη, Ιωάννη Μπουγά, Αναστάσιο Νεράτζη, στο σημερινό υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου και στον τέως γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και σημερινό βουλευτή Κωνσταντίνο Μουσουρούλη.

Η Βουλή καλείται να αναζητήσει εάν έχουν ευθύνες, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η κυρία Μπιρμπίλη και οι κ.κ. Καλαφάτης, Μπουγάς, Νεράτζης και Παπαγεωργίου,  ενώ για τον κ. Μουσουρούλη, το Κοινοβούλιο θα εξετάσει το θέμα άρσης της ασυλίας του.

Σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα καταλογίζεται από εκπρόσωπο της εταιρείας «Ν. Αλεξανδρίδης και Σία» ότι με παραλείψεις και ενέργειές τους ματαιώθηκε επένδυση για απευθείας ανάθεση του έργου εξόρυξης ζεολίθου, σε έκταση 161 στρεμμάτων στην περιοχή Πετρωτά του Έβρου. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως συνέπεια να προκληθεί ζημιά στην επίμαχη εταιρεία, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο.

Και αυτό γιατί ματαιώθηκε επένδυση 40 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα είχε οφέλη, τόσο για την περιοχή του Έβρου, αφού θα προσέφερε απασχόληση σε τουλάχιστον 100 άτομα, όσο και στο Δημόσιο, το οποίο δεν θα εισήγαγε ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και τη Τουρκία.

Από τη Εισαγγελία Ορεστιάδας, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση, σε βάρος δύο πρώην στελεχών του ΙΓΜΕ, τα οποία φέρονται να συνέδραμαν για να μην γίνει απευθείας ανάθεση, με συνέπεια ο τότε υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, να αρνηθεί την ανάθεση, ζητώντας τη διενέργεια διαγωνισμού. Η πρακτική αυτή του κ. Μανιάτη δεν είχε εφαρμοστεί σε άλλη παρόμοια υπόθεση. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο το περασμένο έτος είχε διαβιβαστεί στη Βουλή και άλλη δικογραφία.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Ν. Αλεξανδρίδης και Σία» είχε ξεκινήσει από το έτος 2004 αιτήσεις για εξόρυξη στον Έβρο και είχε στα χέρια της θετικές γνωμοδοτήσεις των καθ΄ ύλην αρμοδίων υπηρεσιών. Όμως, από τα τέλη του 2007 έως και τον περασμένο χρόνο με παραλείψεις και ενέργειες πολιτικών προσώπων, δεν προχώρησε η ανάθεση εξόρυξης και φυσικά η επένδυση ματαιώθηκε.

Ο ελληνικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Ακόμη, η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.