Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΓΕΝΙΚ0Σ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΗΕΦ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟ ΕΒΕΑ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΓΕΝΙΚ0Σ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΗΕΦ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟ ΕΒΕΑ

Αξιότιμη κυρία / Αξιότιμε κύριε,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας ενημερώσω για την διεξαγωγή των εκλογών του Ε.Β.Ε.Α. (2,3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, Ακαδημίας 7 και ώρες ψηφοφορίας  9:00 πμ- 20:00 μμ)  και να ζητήσω την στήριξη της υποψηφιότητας μου με την ψήφο σας , στο μεταποιητικό τμήμα  με τον συνδυασμό του Προέδρου κ. Μίχαλου Κωσταντίνου (Επιχειρηματική Ανάπτυξη).

Στην χώρα μας βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Η ανεργία, η μετανάστευση, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας, οι επιπτώσεις στην κοινωνία μας και η μείωση της αγοραστικής δύναμης, είναι μερικές από τις συνέπειες της, ορατές σε όλους μας.

Ακούμε διαρκώς ότι μέσω της ανάπτυξης η οικονομία θα βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Πώς όμως θα συμβεί αυτό, όταν η επιχειρηματικότητα η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο της οικονομίας, βάλλεται ολοένα και περισσότερο; Το διαρκώς μεταβαλλόμενο θεσμικό, νομικό, και φορολογικό πλαίσιο, η αδυναμία εύρεσης χρηματοδότησης, η αδιανόητη γραφειοκρατία – ειδικότερα  στην υλοποίηση επενδύσεων, είναι μόνο κάποια από τα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στο επιχειρεἰν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο το οποίο έδωσε την χαριστική βολή στην μικρομεσαία επιχείρηση.

Είναι σαφές πως όλα τα παραπάνω όχι μόνο μειώνουν την επενδυτική εμπιστοσύνη αλλά εμποδίζουν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές και απομακρύνουν νέους επενδυτές, στερώντας αναγκαία κεφάλαια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός υγιούς και ανταγωνιστικού παραγωγικού δυναμικού.

Η πατρίδα μας έχει εξαιρετικά πλούσιο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), το οποίο αν αξιοποιηθεί με βέλτιστο τρόπο, θα λειτουργήσει καταλυτικά για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι επερχόμενες αλλαγές στην ενεργειακή αγορά όπως η σύζευξη αγορών (target model), αλλά και η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος καυσίμου, είναι οι τεράστιες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν και είναι πλήρως κρατικά ρυθμιζόμενη. Στο παρελθόν δυστυχώς αποδείχθηκε, πως εξαιτίας λανθασμένων επιλογών και ανυπαρξίας σοβαρού – ρεαλιστικού μακροχρόνιου σχεδιασμού, οδηγηθήκαμε σε λύσεις οι οποίες είχαν τεράστιο αντίκτυπο σε χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου, με συνέπεια την καταρράκωση την επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Κανείς από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά δεν μπορεί να ξεχάσει την ψήφιση του ν.4093 και ν.4152 (έκτακτη εισφορά επί του τζίρου) και του ν.4254 (γνωστού και ως new deal) –  την ανασφάλεια που δημιουργήθηκε στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων μονάδων αλλά και το τεράστιο αντίκτυπο στους νέους εν δυνάμει επενδυτές. Η ενεργοποίηση του μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού (ευρέως γνωστή ως διακοψιμότητα), πλέον των παραπάνω, μας επιβάρυνε με 3,6% επί του τζίρου. Η επιβολή μέτρων επί του τζίρου έχει πολλαπλάσια αρνητική επίπτωση στα καθαρά έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου μας, ενώ όλα τα λειτουργικά έξοδα, οι φορολογικές – ασφαλιστικές και οι δανειακές υποχρεώσεις, όχι μόνο δεν παρέμειναν σταθερά αλλά αυξήθηκαν.

Από το 2014 ήταν πασιφανές ότι η στοχοποίηση των επιχειρήσεων μας θα εξακολουθούσε να υφίσταται. Διαπιστώνοντας κενό στην εκπροσώπηση του κλάδου, ήμουν πρωτεργάτης στην ίδρυση της Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Η.Ε.), στην οποία κατέχω την θέση του προέδρου από το 2014. Καθώς το μεγαλύτερο μειονεκτήματα που έχουμε, είναι ο πολυκερματισμός και η διάσπαση των παραγωγών από φωτοβολταϊκά σε υποομάδες, προσπαθήσαμε και ως σύλλογος αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, να ενοποιήσουμε τον κλάδο. Οι προσπάθειες μου στην εκπροσώπηση των επιχειρήσεων μας, έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά την συνεργατικότητα και την αντικειμενική προσέγγιση των πολλών προβλημάτων του κλάδου μας. Η στόχευση μας είναι να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες – διαφορές και να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν μέσω της συνεργασίας και της συλλογικότητας. Στόχοι τους οποίους υπηρέτησα και υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Για τους παραπάνω λόγους, πρώτοι εμείς στην Ε.Π.Η.Ε. προσχωρήσαμε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.) της οποίας έχω την τιμή από τον Ιούλιο του 2017 να εκτελώ τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα. Ο κλάδος μας οφείλει να εκπροσωπείται με σοβαρότητα και ήθος μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και τακτικισμούς οι οποίοι δεν βοηθούν την συλλογικότητα.

Ενδεικτικά για τις πιο πρόσφατες δράσεις μας, παρακαλώ ανατρέξτε στο επισυναπτόμενο αρχείο:

(Ενέργειες 2017). 

Με την δημιουργία συνεργιών, μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας  με άμεσα και πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συλλογικότητας είναι η ομαδική ασφάλιση φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το 2016, επιτυγχάνοντας ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ευρύ φάσμα καλύψεων, μικρές απαλλαγές και σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Η επιτυχία της προαναφερόμενης προσπάθειας, με πάνω από 400 ασφαλιστήρια στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, μας δίνει την δυναμική για ανάλογες δράσεις και σε άλλους τομείς. Η δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργιών θα φέρει ως άμεσο αποτέλεσμα την μείωση των λειτουργικών εξόδων αλλά και την πρόσβαση με καλύτερες προϋποθέσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμης σημασίας ρόλο τους στην ανάπτυξη της χώρας.

Η μείωση των συντελεστών φορολόγησης και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς, είναι επιβεβλημένες αν θέλουμε πραγματικά να συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ειδικότερα για τα υποκαταστήματα είναι δυνατόν να επιτευχθεί, έστω εν μέρει, με την διεύρυνση των προϋποθέσεων απαλλαγής τους. Ο εξορθολογισμός των ασύμμετρων κρατικών επιβαρύνσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Εξίσου όμως σημαντική είναι και η εύρεση βέλτιστων πρακτικών οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις μας.

Οι επιχειρήσεις των Α.Π.Ε. στην χώρα μας είναι χιλιάδες, ενώ μεγάλο μέρος τους εδράζεται στην Αττική. Είναι  επιβεβλημένο σε έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς της χώρας να έχουμε φωνή. Σας καλώ να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου στο μεταποιητικό τμήμα στις επερχόμενες εκλογές του ΕΒΕΑ (αναλυτικές πληροφορίες για την διαδικασία των εκλογών: http://adminportal.acci.gr/images/ekloges2017/YpodeiksiEkprosopon.pdf ),με τον συνδυασμό του Προέδρου κ. Μίχαλου Κωσταντίνου (Επιχειρηματική Ανάπτυξη).

Η εμπιστοσύνη σας σε έναν υποψήφιο αμιγώς του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.),έχει βαρύνουσα σημασία για την εκπροσώπηση μας στο μεγαλύτερο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας.

 

Με εκτίμηση,

Παπακυριακού Ιωάννης

Κιν. +30 6939513778

email: i.papakyriacou@hotmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.