ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 7/5/2015
ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑΣ
Πραγματοποιήθηκε χθες 6/5/2015 στη Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα κύριου Τόλιου, συνεδρίαση της Επιτροπής για το τέλος διακοψιμότητας. Η διακοψιμότητα είναι ουσιαστικά η δυνατότητα που δίνει ένας μεγάλος Βιομηχανικός Καταναλωτής στο Διαχειριστή να του διακόπτει την παροχή του Ρεύματος όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση στο δίκτυο που δεν μπορεί να καλυφθεί και σαν αντιπαροχή λαμβάνει πολύ χαμηλή τιμή για τις συνολικά καταναλισκόμενες από αυτόν κιλοβατώρες. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός νόμου ψηφισμένου από το 2013 που προκειμένου να υλοποιηθεί απαιτείται υπουργική απόφαση αναφορικά με την επιβάρυνση των επιμέρους τεχνολογιών.
Eμείς είμαστε αντίθετοι να πληρώσουμε το κόστος αυτό.
Στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχε σύσσωμος ο Κλάδος των Φωτοβολταϊκών. Ήταν η ΠΟΣΠΗΕΦ, η ΕΠΗΕ, ο ΣΠΕΦ, ο ΠΣΑΦ και η ΠΑΣΥΦΩΣ. Η ταύτιση των επιχειρημάτων των εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών ήταν μέγιστη και ευχόμαστε να αποτελέσει το βήμα για παραπέρα συνεννοήσεις.
Οι εκπρόσωποι των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που εκπροσωπούνε μεγάλα ονόματα επιχειρηματικών ομίλων όπως του Ομίλου Στασινόπουλου, του Ομίλου Αγγελόπουλου, του Ομίλου Μάνεση, του Ομίλου Κανελόπουλου, της LAFARGE και της ΙTALCIMENTI, όταν διαπίστωσαν ότι στη συνεδρίαση θα παραβρίσκονται εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε κοινή συνεδρίαση μαζί μας. Απαίτησαν και πέτυχαν από το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας να συναντηθεί μαζί μας και στη συνέχεια να γίνει δεύτερη συνεδρίαση μαζί τους.
Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αρνούνται το διάλογο, όπως ακούστηκε, και ότι οι προτάσεις τους δεν μπορούν να σταθούν σε μία συζήτηση με επιχειρήματα ή ότι έχουν συνηθίσει να διαπραγματεύονται με κυβερνήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Πιστεύουμε, όπως είπανε, ότι το θέμα ήταν τυπικό και δεν είχαν προηγουμένως ενημερωθεί.
Οι θέσεις της Ομοσπονδίας μας για τη διακοψιμότητα είναι:
- Σήμερα η διακοψιμότητα είναι ουσιαστικά ένας εύσχημος τρόπος επιδότησης της βιομηχανίας από τους λοιπούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η βιομηχανία από το 2005 γνώριζε ότι το 2013θα κληθεί να πληρώσει τέλος για τους ρύπους που παράγει σε ένα κόστος των 20 Ευρώ ανά μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα η επιβάρυνση αυτή είναι μόλις 7Ευρώ ο μετρικός τόνος, αλλά η βιομηχανία αυτή ψάχνει τρόπους να υποκαταστήσει την επιδοματική πολιτική που ίσχυε κατά το παρελθόν.Το γεγονός ότι μέσα στα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ υπάρχουν και εταιρείας που το έχουν κάνει ουσιαστικά επιβεβαιώνει το δίκαιο του επιχειρήματός μας. Γιατί πρέπει σήμερα ο Φωτοβολταϊκός Παραγωγός που έχει ένα 10αρι Στέγης ή ένα 100αρι από το οποίο δεν του μένει τίποτα γιατί η τράπεζα του κρατάει 3 δόσεις μπροστά και πληρώνει επιτόκιο 11 % να πληρώσει 3,6 % του τζίρου του ή 30 % του κέρδους του για να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις συμφερόντων των ανωτέρω οικογενειών που δε μερίμνησαν να προετοιμαστούν για την άνοδο του απολύτως προβλέψιμου ενεργειακού αυτού κόστους;
- Η Βιομηχανία αυτή είχε ένα σωρό εργαλεία όπως προγράμματα επιδοτήσεων, χρηματοδοτήσεις για να προετοιμαστεί για το αυξημένο κόστος ρεύματος για περιβαλλοντικούς λόγους και 8 χρόνια γεμάτα για να προετοιμαστεί. Επιπλέον, μπορούσε κάλλιστα να κάνει ενεργειακό Hedging. Δηλαδή, μία βιομηχανία που θα πλήρωνε 750.000 ΕΤΜΕΑΡ θα μπορούσε από το 2010 να χρηματοδοτηθεί να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1,5 ΜW/p και θα μπορούσε έτσι να καλύψει το κόστος που περίμενε ή έπρεπε να γνωρίζει ότι θα πληρώσει από το 2013 και μετά.
- Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι ότι παράγουν ενέργεια τη στιγμή που το σύστημα χρειάζεται την ενέργεια, με άλλα λόγια συνεισφέρουν στη μείωση της αιχμής. Γιατί λοιπόν να ποινικοποιηθούν και να συνεισφέρουν υπέρμετρα έτσι ώστε να αποφευχθεί ουσιαστικά μία μείωση αιχμής. Το κόστος πρέπει να επωμισθεί από αυτούς που επωφελούνται. Ποιος ωφελείται από τη μείωση της αιχμής; Αυτός πρέπει να πληρώσει .
- Η μελέτη που «παραγγέλθηκε» προκειμένου να στηριχτεί το θέμα της διακοψιμότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το πρώην ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζει στα Φωτοβολταικά μόνο μειονεκτήματα και κανένα πλεονέκτημα. Έτσι αναγνωρίστηκε συντελεστής επιβάρυνσης των Φωτοβολταϊκών 1800 % παραπάνω από τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ και 900 % των μονάδων φυσικού αερίου!! Είναι γνωστή σε όλους η αρνητική στάση, για να μην πούμε το μένος, του πρώην υφυπουργού κυρίου Παπαγεωργίου απέναντι στις ΑΠΕ. Το γεγονός και μόνο ότι δεν τόλμησε επί σχεδόν ενάμισι χρόνο να υπογράψει την Υπουργική Απόφαση αυτή ο συντάκτης του NEW DEAL, απλά δείχνει ότι το θεωρούσε άδικο. Υπάρχει άλλωστε και μέσα στη Βουλή η δήλωσή του ότι οι συντελεστές ανά τεχνολογία δε θα διαφέρουν και πολύ.
- Το σύστημα του FEED IN TARIFF που λαμβάνουν σήμερα τα Φωτοβολταικά σε όλον τον κόσμο και στη χώρα μας, πέρα από τα πρόδηλα οφέλη για το περιβάλλον, έχει ήδη πραγματοποιήσει το σκοπό του και ήδη επιστρέφει στην Κοινωνία και στους Καταναλωτές (οικιακούς και βιομηχανικούς) αυτό που είχε αρχικά τεθεί ως στόχος. Τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω της μείωσης του κόστους αρχικής εγκατάστασης των ΑΠΕ.Ένα κιλοβάτ πάνελ που κάποτε κόστιζε διψήφιο αριθμό χιλιάδων Ευρώ, που το 2008 κόστιζε 4.000 Ευρώ, σήμερα κοστίζει μόλις 500 Ευρώ και η μείωση συνεχίζει.Αυτό σημαίνει ότι χάρη σε αυτούς που επενδύσανε σε ανώριμες και ακριβές τεχνολογίες η κοινωνία των καταναλωτών σήμερα απολαμβάνει πολύ χαμηλά κόστη εγκατάστασης κατά συνέπεια και πολύ χαμηλά κόστη παραγωγής από καθαρές μορφές ενέργειας που μπορούν και ανταγωνίζονται ακόμα και τον λιγνίτη όταν αυτός δεν είναι επιδοτούμενος όπως γίνεται στη χώρα μας. Απλά, αν κάνουν επένδυση πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι, ενώ αν λάβουν επιδότηση θα πληρώσουν κάποιοι άλλοι για αυτούς. Ευελπιστούμε ότι, η παρούσα Κυβέρνηση δε θα συμμετάσχει ενσυνείδητα στη συνέχιση της εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που «τόλμησαν» και επένδυσαν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, σε μια αγορά που μέχρι πρόσφατα ελεγχόταν σε απόλυτο βαθμό και συνεχίζει σήμερα να ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από μια μικρή ομάδα πολύ μεγάλων επιχειρηματιών, και δε θα προκρίνει την επιδότηση μερικών επιχειρήσεων από τις 60.000 οικογένειες των φωτοβολταϊκών.
Για την ΠΟΣΠΗΕΦ
ο πρόεδρος ο γενικός γραμματέας Παναγής Γιάννης Τσικούρας Πέτρος