Στην ετήσια εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ στη Θεσσαλονίκη στις 15.2.2025, η κα. Σδούκου από το βήμα, αναφέρθηκε σε αναδρομικές αποζημιώσεις των φωτοβολταϊκών παραγωγών λόγω περικοπών στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ δήλωσε ότι εξετάζονται, από κοινού με το ΔΕΔΔΗΕ, λύσεις στα προβλήματα που αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων τηλε-εποπτείας και τηλε- ελέγχου στους σταθμούς παραγωγής. Η τηλε-εποπτεία, είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το ΥΠΕΝ, σήμερα, είπε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός, καθώς , ειδικά με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, είναι απαραίτητος, για την ασφάλεια του δικτύου, ο έλεγχος των σταθμών παραγωγής.
«Τρία είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν στο ΥΠΕΝ, σε σχέση με παραγωγούς από φωτοβολταϊκούς σταθμούς: Αποζημιώσεις, Περικοπές, Αποθήκευση.
«Προσπαθούμε σε θεσμικό επίπεδο να αναπτύξουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις περικοπές. Σε επίπεδο αγορών, να εισάγουμε κανόνες οι οποίοι θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία και την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κορεσμού. Σε επίπεδο λειτουργίας του συστήματος, προσπαθούμε για τη διαχείριση του ρίσκου που δημιουργεί η υπερπαραγωγή».
Επαναφορά των αρνητικών τιμών στην εξισορρόπηση
Το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ, προχωρά σε παρεμβάσεις όπως στην επαναφορά των αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης, για την αντιμετώπιση των περικοπών. «Προχωρούμε», είπε η Υφυπουργός, «στη θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης των περικοπών, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αδικίες που προκαλούνται από την ασύμμετρη επιβολή των περικοπών στην ηλεκτροπαραγωγή , όπως επίσης και σε άλλα μέτρα για να διαχειριστούμε με ασφάλεια, το σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, την περίοδο της άνοιξης, όταν και αναμένεται το επόμενο κύμα περικοπών. Οι περικοπές θα πρέπει να επιβληθούν σε όλους ανεξαιρέτως και όχι ασύμμετρα.
«Ταυτόχρονα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε νέα, μεγαλύτερη πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Στο επόμενο νομοσχέδιο, θα υπάρχει διάταξη για παράλληλη αξιολόγηση των ομαδικών αιτημάτων των μικρών φωτοβολταϊκών και των ενεργειακών κοινοτήτων (κατηγορίας Γ), με τα αιτήματα της Ομάδας Β του ΑΔΜΗΕ (σ.σ. σταθμοί που αφορούν συμβάσεις ΡΡΑ)».
Η κα. Σδούκου έκανε αναφορά και στην ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά αδιέξοδα τα οποία πρέπει η Ευρώπη να λύσει μέσα στο 2025, με κύριο ζητούμενο τη μείωση του κόστους ενέργειας προς όφελος ιδιωτών καταναλωτών και επιχειρήσεων.