Αρχική / ΝΕΑ / ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟ ΤΑΜΠΛΩ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟ ΤΑΜΠΛΩ

Ούτε αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το λεγόμενο new deal στις υφιστάμενες επενδύσεις ΑΠΕ, δηλαδή για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το πρόβλημα του συσσωρευμένου ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και της μη δημιουργίας νέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προβλέπεται η κρίσιμη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, το οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους των τραπεζών, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Βάση για την ατζέντα της συνάντησης θα αποτελεί η επεξεργασία που συνεχίζουν να κάνουν σε τεχνικό επίπεδο, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει καλά ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει όχι απλώς να έχει συμφωνήσει, αλλά να έχει νομοθετήσει, αλλιώς θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο που θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει: Την αύξηση από 1ης Μαρτίου του ΕΤΜΕΑΡ σε ποσοστό 98% μεσοσταθμικά, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ΡΑΕ.

Όσον αφορά το βασικό ερώτημα που αφορά το ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις του λεγόμενου new deal, από τη στιγμή που το σχέδιο στο οποίο είχε καταλήξει το ΥΠΕΚΑ επανήλθε προς επανεξέταση, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι ασαφή. Το ΥΠΕΚΑ πάντως θέλει μαζί με το κούρεμα να ανακοινώσει και ένα ελκυστικό πακέτο που να περιλαμβάνει την επιμήκυνση των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ και την ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων των παραγωγών. Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας «Τράπεζες», οι οποίες φαίνεται ότι θα «συνεισφέρουν» επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων και ένα είδος κλιμακωτού επιτοκίου.

Μικρότερο κούρεμα

Όπως έχει ήδη γράψει το energypress,  έχει επανέλθει ως επικρατέστερο το αρχικό σχέδιο για υψηλό μεσοσταθμικό κούρεμα που θα επιβληθεί υποχρεωτικά και θα καλύπτει τη σημερινή σωρευμένη τρύπα, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Ποιο θα είναι το ποσοστό; Βάση του σεναρίου αποτελεί το 43% στα φωτοβολταϊκά και 10% στις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, στο οποίο είχε καταλήξει το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο φαίνεται ότι δημιουργείται μια πιθανότητα να μειωθεί κάπως το ύψος τουκουρέματος, καθώς η παρατηρούμενη αύξηση στην Οριακή Τιμή Συστήματος εκτιμάται ότι θα παγιωθεί, οπότε είναι μικρότερο το ποσό που πρέπει να καλυφθεί.

Ηδη με τις αλλαγές στους μηχανισμούς της χονδρικής αγοράς που τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2014, η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται η ΟΤΣ, στο σύστημα εισρέουν 100 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που μπορεί να «δώσει» 5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο «κούρεμα». Οι παλαιότεροι υπολογισμοί του ΥΠΕΚΑ είχαν γίνει μεμέση Οριακή Τιμή τα 59 ευρώ. Σήμερα θεωρείται ότι μπορούν να γίνουν με μέση Οριακή Τιμή στα 70 ευρώ. Άρα το μεσοσταθμικό κούρεμα 43%γίνεται περίπου 38%…

Διπλό ταμπλό

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, (δεν είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν) σύμφωνα με τις οποίες στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών θα δοθεί ένα σχέδιο εθελοντικής αλλαγής της σύμβασης που θα περιλαμβάνει από τη μία κούρεμα και από την άλλη τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν. Εάν κάποιος δεν αποδεχθεί εθελοντικά την αλλαγή της σύμβασής του, θα βρεθεί ενώπιος μεγαλύτερων επιβαρύνσεων (άγνωστο εάν θα έχουν τη μορφή εισφοράς) χωρίς να έχει τα πλεονεκτήματα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από την τρόικα την παράταση κατά ένα εξάμηνο της υποχρέωσης για εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Αντί δηλαδή για το τέλος  του 2014 να μηδενιστεί τον Ιούνιο του 2015. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να είναι χαμηλότερο το κούρεμα στις ταρίφες, καθώς θα αύξανε ο χρόνος απόδοσης. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική απάντηση, οπότε οι υπολογισμοί γίνονται με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2014.

 

ΠΗΓΗ  :   ENERGYPRESS

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.