Οι ΑΠΕ όχι μόνο συγκρατούν τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά έως αυτή τη στιγμή αποτελούν και τη μοναδική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής που τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη της αξιοποιούνται οριζόντια για την ελάφρυνση των τελικών καταναλωτών.
Αυτό επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του «πράσινου» χαρτοφυλακίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας συγκρατεί σε σημαντικό βαθμό το χονδρεμπορικό κόστος, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν αισθητά υψηλότερο. Ως μία από τις πιο πρόσφατες αποδείξεις, επικαλούνται την έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε το δημοσίευμα του energypress, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «ψαλίδισαν» κατά 83,8 ευρώ/MWh την τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας.
Παράλληλα, όπως προσθέτουν, οι «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν πλέον και άμεση συμβολή στη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων έναντι των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, δημιουργώντας υπερπλεονάσματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, τα οποία μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, όπως έγραψε πρόσφατα το energypress, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους η «ένεση» των ΑΠΕ θα αγγίξει τα 780 εκατ. ευρώ, με τη σταδιακή μεταφορά των ποσών από τον ΕΛΑΠΕ στο ΤΕΜ με βάση τις ταμειακές τους ανάγκες.
Αν και τα στελέχη του κλάδου θεωρούν κάτι παραπάνω από θεμιτή την αξιοποίηση των υπερπλεονασμάτων για την ελάφρυνση των καταναλωτών, εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο «υπεράντλησης» ποσών από τον Ειδικό Λογαριασμό, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει εκ νέου τη βιωσιμότητά του.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όσο και η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ έχουν δώσει σαφή δείγματα των προθέσεών τους για τη στήριξη του κλάδου – όπως με την εξάλειψη των υπερημεριών στην καταβολή των αποζημιώσεων. Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μία λανθασμένη εκτίμηση στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού τους επόμενους μήνες του 2022, δεν θα τον επαναφέρει σε ελλείμματα στην πορεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, φορείς των ΑΠΕ έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ τη θέσπιση μίας ασφαλιστικής δικλείδας, η οποία θα αποτρέψει έναν τέτοιο «εκτροχιασμό». Σύμφωνα με τους εν λόγω φορείς, αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν ο ΕΛΑΠΕ τείνει να γίνει ελλειμματικός, συμπληρώνοντας τα έσοδά του από άλλους πόρους.
Μία πηγή χρηματοδότησης θα μπορούσαν να είναι τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων, αναπροσαρμόζοντας αυτόματα προς τα πάνω το ποσοστό για τον Ειδικό Λογαριασμό, σε περίπτωση που αυτός είναι έτοιμος να «κοκκινίσει». Άλλη εναλλακτική λύση αποτελεί το νέο σκέλος του ΕΛΑΠΕ που θα δημιουργηθεί με την αναμόρφωση του Λογαριασμού, για τις μονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία από τις αρχές του 2021.
Με δεδομένο ότι ο «νέος» ΕΛΑΠΕ θα παράγει εξαρχής πλεονάσματα, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ότι θα αποτελέσει δυνητική πηγή χρηματοδότησης του «παλιού» ΕΛΑΠΕ, στην περίπτωση που αυτός πρόκειται να «γυρίσει» σε έλλειμμα.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του κλάδου, σημαντικό είναι επίσης οι παραγωγοί να γνωρίζουν τα τρέχοντα λογιστικά διαθέσιμα του ΕΛΑΠΕ, καθώς και τις προβλέψεις έως το τέλος του έτους, στη βάση των οποίων υπολογίστηκε το ύψος της οικονομικής «ένεσης» προς το ΤΕΜ. Παρ΄ όλα αυτά, το τελευταίο μηνιαίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ αναρτήθηκε τον Δεκέμβριο, με συνέπεια να μην υπάρχει εικόνα για την πορεία των εσόδων-εξόδων του Λογαριασμού τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στον ΔΑΠΕΕΠ φορέας του κλάδου, ώστε να επισπευσθεί η δημοσίευση των επόμενων Δελτίων.
Πηγή: energypress.gr