Αρχική / ΝΕΑ / Συνάντηση ΕΠΗΕ ΠΟΣΠΗΕΦ με το ΓΓ ΥΠΕΝ Κύριο Βερροιόπουλο .

Συνάντηση ΕΠΗΕ ΠΟΣΠΗΕΦ με το ΓΓ ΥΠΕΝ Κύριο Βερροιόπουλο .

Την Δευτέρα 8/2/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣΠΗΕΦ και της ΕΠΗΕ με τον γενικό γραμματέα ΥΠΕΝ κ. Βερροιόπουλο.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ Νίκα Άρη, Τσικούρα Πέτρο, Τόκα Αστέριο και η ΕΠΗΕ εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ Παπακυριακού Γιάννη και Μπογδάνη Σπύρο.

Τα θέματα τα οποία τέθηκαν από τους εκπροσώπους των φ/β παραγωγών ήταν :

Η λογιστική κατάσταση του ΕΛΑΠΕ και οι αρνητικές προβλέψεις για την επόμενη διετία σε συνδυασμό με τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την στρεβλή απεικόνιση του πραγματικού κόστους παραγωγής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά (ΗΕΠ). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συζήτηση βέλτιστων λύσεων ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι αρνητικές επιπτώσεις στις εισροές του ΕΛΑΠΕ. Ενημερωθήκαμε από τον γ.γ κ. Βερροιόπουλο ότι το ΥΠΕΝ παρακολουθεί στενά το θέμα των εισροών του ΕΛΑΠΕ και εξετάζει παρεμβάσεις ως προς την άρση χρόνιων στρεβλώσεων.

Η ταμιακή κατάσταση του ΕΛΑΠΕ και η αύξηση των υπερημεριών στις καταβολές του ΛΑΓΗΕ. Έγινε εκτενής αναφορά στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ και την ανάγκη για βελτίωση του ρυθμού καταβολής των εσόδων στον ΕΛΑΠΕ. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση των καταναλωτών επηρεάζει την εισροή εσόδων, αλλά είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ χρησιμοποιούνται και στο παρελθόν αλλά και στο παρόν ως ενέσεις ρευστότητας για την ΔΕΗ. Η εξάπλωση του προβλήματος εισπραξιμότητας της ΔΕΗ πέραν αυτής, σε συνδυασμό με την αύξηση και την ανελαστικότητα των οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών από φ/β, επιδεινώνει τις ήδη βεβαρημένες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων μας.

Ως προς το θέμα των τραπεζών έγινε εκτενής αναφορά στις καταχρηστικές χρεώσεις που επιβάλλονται στους παραγωγούς και στην πρακτική των τραπεζικών ιδρυμάτων, όσον αφορά την παρακράτηση εσόδων για την διασφάλιση μελλοντικών απαιτήσεων. O γ.γ κ. Βερροιόπουλος μας ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υπουργού κ. Σκουρλέτη με την Ένωση Τραπεζών, σε συνέχεια της δέσμευσης του για εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν και την ρευστότητα των παραγωγών.

Υπενθυμίσαμε την δέσμευση του Υπουργού κ. Σκουρλέτη, στην συνάντηση μας στις 15/12/2015, για εξαίρεση του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού από την φορολογητέα ύλη και επισημάναμε ότι έχουμε ήδη θέσει το ζήτημα στο Υπ. Οικονομικών και είναι αναγκαία η συνδρομή του ΥΠΕΝ ώστε να υπάρξει άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο γ.γ κ. Βερροιόπουλος μας ενημέρωσε ότι η βούληση του Υπουργού είναι το συγκεκριμένο ζήτημα να διευθετηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Προχωρήσαμε σε μια καταρχήν συζήτηση του νέου πλαισίου στήριξης των ΑΠΕ κατά την οποία μας παρουσιάστηκαν οι γενικές κατευθύνσεις και επιμέρους ζητήματα ως προς την λειτουργία του νέου περιβάλλοντος στις επενδύσεις των ΑΠΕ. Συζητήθηκαν περεταίρω λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο και αναμένουμε την ολοκληρωμένη παρουσίαση του νέου πλαισίου ΑΠΕ καθώς και την έναρξη της διαβούλευση προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Ε.Π.Η.Ε

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΟΣΠΗΕΦ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.