Αρχική / ΝΕΑ / ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩΝ . ΕΓΓΥΗΣΗ ! ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩΝ . ΕΓΓΥΗΣΗ ! ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Κόκκινα φωτοβολταϊκά δάνεια φοβούνται οι τράπεζες μετά το υψηλό κούρεμα του new deal

ΜΕΣΑ  ΣΤΗ  ΒΟΥΛΗ      Ο  ΚΥΡΙΟΣ  ΑΣΗΜΑΚΗΣ   ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ  ΟΤΙ   ΕΙΧΕ  ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ  ΜΕ  ΤΙΣ  ΤΡΑΠΕΖΕΣ .

ΜΟΛΙΣ   ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ  ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΞΑΦΝΙΚΑ  ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ  ΟΙ  ΤΡΑΠΕΖΕΣ  ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ  ΔΑΝΕΙΑ  ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ  ΔΕ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ  ΝΑ  ΛΕΜΕ   ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ  ΧΡΟΝΙΑ .

Το   Αρθρο   που  ακολουθεί   είναι  αναδημοσίευση  απο  το  ENERGYPRESS .

Εμπλοκή στην εφαρμογή του πακέτου διευκολύνσεων προς τους «κουρεμένους» δανειολήπτες επενδυτές φωτοβολταϊκών, για το οποίο είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των τραπεζών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει προκύψει μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο νόμο κατά τη συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι τράπεζες έχουν κάνει πίσω και μελετούν εκ νέου τα στοιχεία, καθώς με τα νέα – αυξημένα σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ –  ποσοστά κουρέματος των επαγγελματιών επενδυτών, πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η εξυπηρέτηση των δανείων είναι από δύσκολη έως αδύνατη και συνεπώς αυξάνει θεαματικά ο κίνδυνος κόκκινων δανείων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκαν οι τραπεζικές διευκολύνσεις στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η αρχική πρόταση των τραπεζών ήταν να περιοριστεί το μεσοσταθμικό κούρεμα στο 26%. Στο νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Παπαγεωργίου το μεσοσταθμικό κούρεμα πήγε στο 29,5%, για να εκτοξευθεί στο 33% κατά την τελική ψήφιση του νόμου στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθούν οι… εκπτώσεις (σε σχέση πάντα με το αρχικό σχέδιο) που δόθηκαν στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και στις στέγες.

Η επιπλέον επιβάρυνση που υπέστησαν τελευταία στιγμή οι επαγγελματίες παραγωγοί άλλαξε τα δεδομένα καθώς διαφοροποίησε ένα βασικό παράγοντα της φόρμουλας που είχαν εκπονήσει, μετά από μακρά συζήτηση με τα στελέχη του υπουργείου, οι τράπεζες. Και τούτο διότι η λογική των παραχωρήσεων που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η εξής: Κάθε επένδυση, μετά την εφαρμογή του new deal, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων. Πρέπει λοιπόν να γίνουν εκείνες οι διευκολύνσεις που να μην οδηγηθεί καμία επένδυση στο να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Όταν λοιπόν μεγαλώνει το κούρεμα, οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων περιορίζεται. Για να μην υπάρξουν κόκκινα δάνεια πρέπει οι διευκολύνσεις των τραπεζών να είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν υπολογίσει και αποδεχθεί. Σήμερα λοιπόν μελετούν μέχρι ποιο σημείο αντέχουν (ή, κατ΄άλλους, επιθυμούν) να βελτιώσουν τις διευκολύνσεις τους, διατηρώντας προφανώς δύσκολες ισορροπίες.  

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι μια νέα συμφωνία για τραπεζικές διευκολύνσεις εξυπηρετεί πρωτίστως τις τράπεζες που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φορτωθούν με νέα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα και μια διέξοδο για τους παραγωγούς. Γιατί οι παραγωγοί εκείνο που έχουν να αξιολογήσουν δεν είναι μόνον η απόδοση των επενδύσεών τους αλλά και η δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στις άμεσες χρηματοοικονομικές ανάγκες τους.

Πρακτικά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει να δώσουν κυρίως δύο πράγματα: Αφενός μεν παράταση στην χρονική διάρκεια των δανείων, έτσι ώστε τα συνήθως 10ετή δάνεια να γίνουν 12ετή ή 13ετή. Αφετέρου, περίοδο χάριτος ολίγων μηνών κατά τους οποίους δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το κεφάλαιο παρά μόνον τους τόκους. Έτσι θα ξεπεραστεί η αδυναμία των επενδυτών να είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω του ότι δεν πληρώνονται από τον ΛΑΓΗΕ.

Το θέμα της μείωσης των επιτοκίων (κούρεμα) που έχουν ζητήσει μετ΄επιτάσεως οι φορείς των φωτοβολταϊκών επενδύσεων, προσέκρουσε, σε όλες τις συζητήσεις, στην άρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία επικαλέστηκαν τον ασφυκτικό έλεγχο από τους επιτρόπους που είναι τοποθετημένοι στις τράπεζες και την Black Rock. Ωστόσο κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξέταση και αυτού του θέματος για περιπτώσεις κραυγαλέα υψηλών επιτοκίων.

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΥφΠΕΚΑ

    Βουλευτης Αυγενάκης
    (Αυτος που μας καθησυχαζε για το new deal…)
    (Ο βουλευτης της Κρητης που επετρεψε να κατακρεουργησουν τα νησια του ΜΔΝ!!!)
    “Δευτερολογία:
    όπως πολύ καλά γνωρίζετε το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί μείζον θέμα και αναμφίβολα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, συνεπώς και στην Κρήτη. Ωστόσο, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν 2 εβδομάδες, που συμπεριελήφθη κυριολεκτικά από το «παράθυρο» και το λεγόμενο «new deal», υπήρχαν διατάξεις οι οποίες πλήττουν δυσανάλογα τα φβ πάρκα σε σχέση με άλλες ΑΠΕ και πολλοί συνάδελφοι Βουλευτές διατυπώσαμε εξαρχής τις επιφυλάξεις μας.

    Αναλυτικότερα, θα αναφερθώ σε ορισμένες εκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν. Σας θυμίζω, έχετε δεσμευτεί γι αυτά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας.

    1. Συμφωνία με τις Τράπεζες για δανειολήπτες επενδυτές
    Υπήρξε δέσμευσή σας για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, δεδομένης της αρχικής συμφωνίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών για δανειολήπτες επενδυτές μέχρι 100kWp και για αγροτικά φωτοβολταϊκά για παράταση δανείων έως 18 χρόνια, πάγωμα δανείων (περίοδος χάριτος) για 1 χρόνο, παράταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 3%.
    Τι εξέλιξη υπάρχει σε αυτό το επίπεδο και πότε θα έχουμε κάτι χειροπιαστό;

    2. Διαφοροποιήσεις μεταξύ των επενδύσεων φ/β με επιδότηση και χωρίς επιδότηση
    Στο new deal, προβλέπονται παράλογες και άδικες διαφοροποιήσεις στις τιμές για τους φ/β σταθμούς οι οποίοι έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν επιδότηση. Κάνετε μια διάκριση μεταξύ των επενδύσεων (Με Επιδότηση – Χωρίς Επιδότηση) και αποζημιώνετε λιγότερο τον επενδυτή που δεν χρησιμοποιεί ίδια κεφάλαια.
    Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι ενάντια στην ιδεολογία μας. Είναι αντίθετο με τις αρχές της παράταξής μας. Η αντίληψη της φιλελεύθερης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι η ποινικοποίηση του επενδυτή σε μια οικονομία. Οδηγείτε τους επενδυτές στην απένταξη των έργων τους και περιορίζεται η απορροφητικότητα των κονδυλίων. Αυτό θέλουμε για τις ΑΠΕ; Αυτό θέλουμε για τους επενδυτές; Και από την άλλη δεν έχει προβλεφθεί εάν κάποιος ενώ έχει εισπράξει την επιδότηση, θέλει να την επιστρέψει. Τι γίνεται τότε; Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

    3. Χαμηλότερες τιμές στους φ/β σταθμούς στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα
    Στο new deal, η μείωση της τιμής πώλησης της ενέργειας από φ/β σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά είναι ακατανόητη. Οι φ/β σταθμοί στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα είναι εκείνοι οι οποίοι κρατούν το δίκτυο σταθερό κατά την τουριστική περίοδο, αποτρέποντας τη βύθιση του συστήματος κατά τις ώρες αιχμής (θυμίζω black-out Σαντορίνης), έχοντας πολύ μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης και με «ταβάνι»- όριο στην ισχύ του πάρκου. Σε κάθε περίπτωση πως δικαιολογείται ότι μειώθηκαν οι τιμές πώλησης της ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν στο Διασυνδεδεμένο;

    Αυτά είναι από τα παράλογα της πρόχειρης από μέρους σας προετοιμασίας και ένταξης τελικά στο πολυνομοσχέδιο.

    Και επειδή θα μας πείτε ότι, η όποια διόρθωση γίνει, αυτομάτως κινδυνεύει να μην επιτευχθεί ο στόχος/δέσμευση μηδενισμού του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ,
    προτείνω:​
    α) να εντοπιστούν όσοι αγόρασαν άδειες αγροτικών φωτοβολταϊκών και εφόσον δεν είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, να παύσουν να έχουν τα σχετικά οφέλη, και φυσικά να φορολογηθούν εφάπαξ και
    β) να εντοπιστούν και να φορολογηθούν εφάπαξ, όλοι όσοι έχουν εκδώσει και πωλήσει άδειες φωτοβολταϊκών σε προηγούμενους χρόνους, επί εποχής Σιούφα και Φώλια, χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε 1 €.

    • Μπραβο μεν που επιμενει αλλα θα κριθει ΕΚ´ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ διοτι καλες οι προθεσεις αλλα με λογια δεν πληρωνονται τα εργα μας….
      Τα νησια καταστραφηκαν εντελως….
      Οι βουλευτες νησων μας αφησαν στο ελεος των αγροτων και του ΣΠΕΦ! Δεν το ξεχναμε!!!

    • ΕΠΙΜΕΝΩ! Τι εγινε με την Δευτερολογια του Κου Αυγενακη??

      Τι εγινε με την ΑΔΙΚΙΑ απεναντι στο ΜΔΝ που κατακρεουργηθηκαν?

      Οι υπολοιποι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΗΣΩΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ????

      ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΝ ????

    • Διαβασα σήμερα για τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ του ΥφΠΕΚΑ στον Κο Αυγενακη απο την δευτερολογια του…

      Ειπε για τους αγροτες…. τιποτα το συγκεκριμένο
      Είπε για τις τράπεζες…. τιποτα και παλι……
      και για ΤΟ ΜΔΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!

      Κε Αυγενακη ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΤΕ!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ για το οτι την κατηγορια αυτη την ΞΕΣΚΙΣΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ?????

      ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΤΕ??????

  2. Γιαννης Λαμπρινακης

    καλησπέρα! βλεπω γενικα παντου πολύ ηρεμια..πως προχωράμε? υπαρχει κατι χειροπιαστο? θα προχωρήσουμε σε καμια αγωγη ολοι ενωμενοι? βγαλτε μια ανακοινωση αν υπαρχει κατι που μπορούμε να κανουμε αμεσα δικαστικα.δεν εχουμε πολύ καιρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.