Αρχική / ΝΕΑ / Αναβολή των ανακοινώσεων για new deal – συζήτηση με την Κομισιόν

Αναβολή των ανακοινώσεων για new deal – συζήτηση με την Κομισιόν

                                                                                           ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΕΝΕRGYPRESS .

 

Αναβολή των ανακοινώσεων για new deal – συζήτηση με την Κομισιόν

Νέα καθυστέρηση στην ανακοίνωση των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Παρότι το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών ήταν έτοιμο προς ανακοίνωση (ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου είχε προαναγγείλει ότι σήμερα θα έβγαινε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση), τελικά επιλέγεται η ολιγοήμερη καθυστέρηση προκειμένου να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες με το κλιμάκιο της Κομισιόν που βρίσκεται από σήμερα στο ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ο υφυπουργός ΠΕΚΑ έστειλε στη ΡΑΕ επιστολή με την οποία την ενημερώνει για την κατάληξη των συζητήσεων και την πρόθεση του να νομοθετηθούν οι σχετικές παρεμβάσεις.  Ζητάει ωστόσο ένα μήνα αναβολή εφαρμογής των αποφάσεων της ΡΑΕ (η Ρυθμιστική Αρχή έχει ως γνωστόν αποφασίσει την αύξηση από 1ης Μαρτίου του ΕΤΜΕΑΡ σε ποσοστό 98% μεσοσταθμικά) λόγω του ότι δεν επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να βγεί σε διαβούλευση και στη συνέχεια να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο. Το αίτημα του ΥΠΕΚΑ θα απασχολήσει προφανώς την ολομέλεια της ΡΑΕ όπου και θα αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτό ή αν θα εφαρμοστούν από 1ης Μαρτίου οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ.

Όπως προαναφέρθηκε, σήμερα φτάνουν στο ΥΠΕΚΑ οι εκπρόσωποι (σε τεχνικό επίπεδο) της Κομισιόν, και συγκεκριμένα των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της διακοψιμότητας, το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και, τέλος, το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Η Κομισιόν, η οποία ήταν ενήμερη σε όλες τις φάσεις διερεύνησης του θέματος, έχει δώσει το πράσινο φως για τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του θεώρησε  ασφαλέστερο να συζητήσει δια ζώσης με τους κοινοτικούς όλες τις λεπτομέρειες, πράγμα που θα κάνει αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας από σήμερα.

Το σχέδιο

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το energypress, τα βασικά στοιχεία του λεγόμενου new deal, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι σταθμοί ΑΠΕ θα κληθούν, παρά τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, να συνεισφέρουν στην κάλυψη της «τρύπας» που έχει δημιουργηθεί και να προσαρμόσουν τα μελλοντικά έσοδά τους σε επίπεδα τέτοια που να μην δημιουργείται νέο έλλειμμα, είναι τα εξής:

Προκρίνεται η φιλοσοφία αντιμετώπισης που εισήγαγε αρχικά στο τραπέζι των συζητήσεων η τράπεζα Πειραιώς και είχε αποκαλύψει από τις 24 Σεπτεμβρίου το energypress (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα). Σύμφωνα με αυτήν, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα χαρίσουν τα έσοδα κάποιων μηνών (από αυτούς που ούτως ή άλλως τους οφείλονται)  ώστε να καλυφθεί το παλιό συσσωρευμένο έλλειμμα και στη συνέχεια θα υπάρξει ένα κούρεμα στις ταρίφες τέτοιο που να μην δημιουργείται καινούργιο έλλειμμα. Το πόσους μήνες θα χαρίζουν οι παραγωγοί θα εξαρτάται από το είδος της τεχνολογίας ΑΠΕ και το βαθμό συμμετοχής της τεχνολογίας αυτής στην τρύπα του ΛΑΓΗΕ. Για τα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα θα χρειαστεί να χαρίσουν 4 μήνες, αλλά για τα αιολικά και τις άλλες τεχνολογίες όχι περισσότερα από 1 – 1,5 μήνα.

Κούρεμα

Μετά από αυτή την παρέμβαση, το ύψος του κουρέματος που θα απαιτηθεί στις ταρίφες θα είναι μικρότερο από εκείνο που είχε αρχικά αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ (μεσοσταθμικά 43% για τα φωτοβολταϊκά και 10% για τις άλλες ΑΠΕ).

Υπολογίζεται ότι, για παράδειγμα, το μεσοσταθμικό κούρεμα για τα φωτοβολταϊκά δεν θα ξεπεράσει το ύψος της εισφοράς που πληρώνουν σήμερα, δηλαδή το 30%. Μιλάμε για μεσοσταθμικό κούρεμα καθώς η παραμετροποίηση είναι βασικό στοιχείο του σχεδίου. Δηλαδή το κούρεμα θα είναι ανάλογο με τα χαρακτηριστικά της κάθε επένδυσης (χρόνος κατασκευής, ταρίφα, επιδότηση αναπτυξιακού κ.λπ.). Το νομοσχέδιο θα έχει και πίνακες με αναλυτική περιγραφή των διαφορετικών περιπτώσεων επένδυσης. Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζει βιωσιμότητα για τις επενδύσεις δηλώνεται από αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ και το IRR κάθε πάρκου θα κυμαίνεται σε επίπεδα 13 – 14%.

Το κούρεμα στις ταρίφες θα συνοδευθεί με επιμήκυνση των συμβάσεων των επενδυτών από την πολιτεία κατά πέντε χρόνια, και η διάρκειά τους από τα 20 χρόνια που είναι σήμερα θα επεκταθεί στα 25.

Στέγες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες (οι οποίες μέχρι σήμερα δεν επιβαρύνθηκαν σε καμία φάση των παρεμβάσεων ενώ είναι ως γνωστόν και αφορολόγητες) αυτή τη φορά δεν θα εξαιρεθούν από τα μέτρα αλλά θα κληθούν κι εκείνες να συμμετάσχουν, όπως άλλωστε ζητούν οι φορείς του φωτοβολταϊκού κλάδου.

Δάνεια

Οι τράπεζες, τέλος,  από την πλευρά τους θα «προσφέρουν» μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών παραγωγών ΑΠΕ, με γνώμονα να παραμένει κάθε επένδυση βιώσιμη ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το δανεισμό της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα μίγμα ευνοϊκότερων ρυθμίσεων  όπως περίοδο χάριτος και παράταση στον χρόνο εξόφλησης των δανείων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και «κούρεμα» επιτοκίου. Πάντως η αντιμετώπιση των δανειοληπτών θα γίνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δανείου τους. Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών είναι ότι πάνω από το 80% των επενδυτών θα ωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.