Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 15-10-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 15-10-2013

.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  Απο ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ .

( Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ  )

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ .

                                                                                    15/10/2013

Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατίθεται σήμερα στη βουλή εξακολουθεί να δημιουργεί συναισθήματα ντροπής και αγανάκτησης.

Καλούμε τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να καταψηφίσουν :

  • Το άρθρο 17
    • Διότι στην παράγραφο 10 εξαιρούνται μόνο οι ΑΠΕ των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι ΑΠΕ από το τέλος διακοψιμότητας όπως υποστηρίχθηκε στη  επιτροπή εμπορίου από 10 και πλέον φορείς.

 

  • Το άρθρο 20
    • Διότι στην παράγραφο 3 που εμφανίστηκε ξαφνικά (δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο που συζητήθηκε στην επιτροπή εμπορίου) προβλέπεται χαριστική ρύθμιση για λίγα συγκεκριμένα έργα μεγάλης ισχύος.
    • Διότι στην παράγραφο 8 προβλέπεται χαριστική – φωτογραφική ρύθμιση εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά μίας επιχείρησης .

 

  • Την τροπολογία που κατέθεσαν κάποιοι βουλευτές που αφορά στα έργα fast track με προνομιακές τιμές (Feed in tariff) προηγούμενων ετών.

Σε μια εποχή  που γίνονται μελέτες επί μελετών για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ και το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να βρει μια βιώσιμη λύση για την αγορά ενέργειας.

Σήμερα που το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα με του παραγωγούς ΑΠΕ  για το πώς θα συνεισφέρουν όλοι στην κάλυψη του ελλείμματος .

Σήμερα που οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο και οι μικροπαραγωγοί βλέπουν τα έργα τους να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να έρχεται τροπολογία η οποία θέλει να βάλει μέσα στο σύστημα δεκάδες MW ισχύος με προνομιακές τιμές.

Κάτι τέτοιο θα τινάξει στον αέρα όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τον μηδενισμό του ελλείμματος, αφού σε καμία απ’ αυτές δεν υπάρχει πρόβλεψη για διείσδυση εκατοντάδων MW μέσα στο 2013 ή στο 2014.

Κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού  σε δυσθεώρητα ύψη με αποτέλεσμα να καλούνται και πάλι οι μικροπαραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές να πληρώσουν το μάρμαρο.

Είναι τουλάχιστον αντιφατικό από την μία να συζητάμε με κύκλους του ΥΠΕΚΑ και του ΛΑΓΗΕ για το ότι δεν πρέπει να μπουν άλλες MWh στο σύστημα με τιμές πάνω από το μέσο κόστος  ενέργειας και σήμερα να ζητείται να μπουν στο σύστημα εκατοντάδες χιλιάδες ΜWh με πολύ υψηλότερες τμές.

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται για άλλη μία φορά, οι φόβοι μας ότι το κομμάτι της ενέργειας το λυμαίνονται μερικές οικογένειες στην χώρα μας.

Για  όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι η διάταξη είναι φωτογραφική προς όφελος δύο επιχειρηματιών και εις βάρος χιλιάδων άλλων, καλούμε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη τροπολογία.

 

 

 

 

 

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΗΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ                    ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.