Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 30-10-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ 30-10-2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ   30-10-2014

 

Η μανία με την οποία η κυβέρνηση επιτίθενται εναντίον των ήδη Υφισταμένων φωτοβολταϊκών  Εγκαταστάσεων  ( πάρκων και Στεγών ) δεν έχει τελειωμό.

 

Αφήρεσαν από τους παραγωγούς σημαντικά ποσοστά των εγγυημένων τιμών τους, και άρα των εσόδων τους, με μια σειρά νόμων και αποφάσεων, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσουν πλεόνασμα στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ .

Σήμερα προχωράνε σε μοίρασμα του εκτιμώμενου αυτού πλεονάσματος, αρχής γενομένης από την κατάργηση της εισφοράς του ΕΤΜΕΑΡ στους αυτοπαραγωγούς, μέσω υπουργικής απόφασης που προτίθεται να υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός και η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου περί του net-metering που ψήφισε πρόσφατα η βουλή.

 

Η ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ FEED IN TARIFF ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ.

 

Η αυτοπαραγωγή δε θα είχε επιτευχθεί ποτέ χωρίς τα ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταικά και είναι αναγκαίο από την ηθική τουλάχιστον πλευρά να πληρώνεται  ΕΤΜΕΑΡ για το σύνολο της καταναλισκόμενης ποσότητας του κάθε αυτοπαραγωγού .

 

Πέραν της  Ηθικής  πλευράς  βέβαια  υπάρχει  και η  Νομική  πλευρά .

 

Στο νομοσχέδιο για το ΕΤΜΕΑΡ δεν είδαμε πουθενά να υπολογίζεται πως θα αντισταθμίζεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού που θα δημιουργείται λόγω της απαλλαγής ΕΤΜΕΑΡ από την αυτοπαραγωγή .

 

Με βάση ποια μελέτη έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση αυτή δεν θα ξαναδημιουργήσει ελλείμματα στον λογαριασμό των ΑΠΕ;

 

Ποιες παραδοχές λήφθηκαν υπόψη προκειμένου να γίνουν οι όποιες εκτιμήσεις;

 

Ποια είναι η κρίσιμη ισχύς πάνω από την οποία θα αρχίσει να δημιουργείται έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό;

 

Σε περίπτωση δημιουργίας νέου ελλείμματος ποιος θα είναι ο μηχανισμός αντιμετώπισής του;

 

Επιτέλους, ας διδαχθούν οι πολιτικοί από τα λάθη των προκατόχων τους τα οποία μας οδήγησαν στο “new deal”, και ας κάνουν πιο τεκμηριωμένες προτάσεις με ουσιαστικές μελέτες και όχι με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων ομάδων, απλά και μόνο για να κερδίζουν ψήφους.

 

Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μια τέτοια απόφαση που ευνοεί χιλιάδες νοικοκυριά, και επιχειρηματίες, μεταφράζεται από την κυβέρνηση στην παρούσα χρονική στιγμή, ως συλλογή ψήφων.

Κανείς, βέβαια, δεν τους λέει τι τους περιμένει αύριο.

 

Μία αγορά που κάθε νέο μέτρο γίνεται σε βάρος των υφιστάμενων δεν είναι αγορά αλλά ζούγκλα.

Αυτό οφείλουν όλοι να το κατανοήσουν και να παλέψουν για να αποφευχθεί .

Γιατί αυτοί που σήμερα είναι νέοι αύριο θα είναι παλιοί .

 

Για μία ακόμα φορά να τονίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αυτοπαραγωγή αλλά αυτή πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μη θίγονται οι ήδη υπάρχουσες φωτοβολταικές εγκαταστάσεις .

 

Η ΡΑΕ οφείλει να γνωρίζει καλά ότι είναι ο θεματοφύλακας του ειδικού λογαριασμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και οφείλει να προβλέπει την εξέλιξή του και να φροντίζει έτσι ώστε όχι μόνο να μην δημιουργείται έλλειμμα αλλά να αποφεύγεται και κάθε ενέργεια που θα δημιουργούσε μελλοντικά κίνδυνο νέου ελλείμματος για τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

 

Το ότι δεν το έκανε μέχρι τώρα είναι γεγονός.

 

Σήμερα λοιπόν την καλούμε να επιμείνει στην αρχική γνωμοδότησή της και να υπερασπιστεί την μη κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ από το σύνολο της  Καταναλισκόμενης  Ποσότητας  κάθε  αυτοπαραγωγού  .

 

Καλούμε επίσης τον υφυπουργό ΥΠΕΚΑ να μην τροποποιήσει την αρχική μορφή του νομοσχεδίου στο συγκεκριμένο σημείο.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                        Ο  Γενικος Γραμματέας

 

 

 

 

 

Παναγής Γιάννης                                                 Τσικούρας Πέτρος

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.