Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 10/3/2014 .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 10/3/2014 .

 

Το σχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε προς διαβούλευση την Παρασκευή 8/3/2014 και φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο : «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999 και λοιπές διατάξεις.» στην πράξη διαφέρει πολύ απo τους  Διακηρυγμένους στόχους  του   .

Το πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, του ταμείου δηλαδή των ΑΠΕ, δεν είναι κανένα άλλο από τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, που λειτουργεί με τρόπο ώστε να δημιουργεί υπερκέρδη στους χονδρεμπόρους και μεγάλα κόστη και ελλείμματα στους καταναλωτές. Τα στοιχεία αυτά έχουν ειπωθεί πολλές φορές και από πολλούς έγκριτους επιστήμονες του χώρου της ενέργειας και έχουν δημοσιευθεί και από εμάς σε διάφορα προηγούμενα άρθρα.

Και ενώ στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία ρύθμιση που να βελτιώνει την στρέβλωση της αγοράς, δίνεται η δυνατότητα να μπουν στο σύστημα μονάδες παραγωγής ενέργειας με τιμή πάνω από 80 €/ΜWh με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέο έλλειμμα στο μέλλον.

Δε θα ασχοληθούμε καθόλου με την παραμετροποίηση η οποία είναι εντελώς άδικη αφού φτάνει να επιβαρύνει τα 10 kW του ειδικού προγράμματος στεγών, περισσότερο από τα πάρκα των 500 kW.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ο λόγος της καθυστέρησης μηνών για την ανακοίνωση του νομοσχεδίου ήταν η μελέτη του, αφού παρόμοιες μελέτες , ακόμα  και  από Συλλόγους  , έχει αποδειχθεί ότι γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες.

Για ποιους λόγους άργησε τόσο να βγει σε διαβούλευση το εν λόγω νομοσχέδιο παίρνοντας μάλιστα δύο παρατάσεις αμφιβόλου νομιμότητας από την ΡΑΕ; Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί  είναι ότι έγινε ώστε η ΡΑΕ να προτείνει μεγάλη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και έτσι εκβιαστικά να μπει το ψευδές δίλημμα στους βουλευτές «ή το ψηφίζετε ή θα βάλετε τον κόσμο να πληρώσει υπερδιπλάσιο ΕΤΜΕΑΡ»

Για άλλη μία φορά οι καταναλωτές ενώ θα έπρεπε να κερδίσουν από την λειτουργία των ΑΠΕ, αφού αυτοί τις χρηματοδοτούν μέσω του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, γίνονται θύματα ενός κερδοφόρου παιχνιδιού υπέρ των μεσαζόντων της αγοράς ενέργειας, που παίζεται πίσω από τις πλάτες τους.  

Το παρόν νομοσχέδιο εισάγει μία μείωση τιμών 30% κατά μέσο όρο που λαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ενώ ταυτόχρονα απαιτεί από τους ίδιους να προβούν σε  διαγραφή  του 35% από τις πωλήσεις του 2013. Το ποσό  της διαγραφής προστίθεται στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που έχει επιβληθεί στα φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα από την συνολική παραγωγή του 2013 οι παραγωγοί να χάνουν από 55% ως 60%.  Εγκριτοι Νομικοί  επισημαίνουν  ότι  η   η  ανωτέρω  μείωση  έχει σαφώς αναδρομικό χαρακτήρα , γεγονός   επι του οποίου  η ιδια  η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή  έχει ήδη και  ξεκάθαρα τοποθετηθεί αρνητικά .

Αφού η μεσοσταθμική μείωση κατά 25%-42% στα Φωτοβολταϊκά που υπήρχε στην έκτακτη εισφορά δε εξαφάνισε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, ούτε βελτίωσε αλλά μάλλον χειροτέρεψε τις πληρωμές των παραγωγών που εισπράττουν χρήματα μετά από 9 μήνες από την πώληση και αυτό χειροτερεύει κάθε μέρα, τότε γιατί ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα δώσει τη λύση ;

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι με το παρόν νομοσχέδιο αυξάνονται οι τιμές άλλων ΑΠΕ,  ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται η εισαγωγή νέων ΦΒ σε τιμές που επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό τότε είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιδιώκεται το νοικοκύρεμα του Ειδικού Λογαριασμού. Αντιθέτως επιβαρύνεται επιπλέον και χειροτερεύει το έλλειμμα.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την εισαγωγή νέων ΑΠΕ αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν και εφόσον αποφασιστεί να μπουν τότε πρέπει να προβλεφθεί και η αντίστοιχη χρηματοδότηση τους.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί έκφραση του αυταρχισμού της ανομίας , του εκβιασμού και του πολιτικού αμοραλισμού.

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν διαβάζαμε ότι όποιος δεν εκδώσει το πιστωτικό σημείωμα εντός δύο μηνών θα σταματήσει να πληρώνεται από τον ΛΑΓΗΕ ή τον αντίστοιχο αντισυμβαλλόμενο του.

Η Πληρωμή της Παραγόμενης Ενέργειας είναι αποτέλεσμα της σύμβασης του παραγωγού με το Λειτουργό της Αγοράς. Σήμερα καλείται ο Λειτουργός να εκβιάσει τον παραγωγό με μη πληρωμή .

Το νομοσχέδιο εισάγει επιπλέον απροκάλυπτα την έννοια της μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης κατά παράβαση των νόμων, του Συντάγματος και της επιχειρηματικής ηθικής. Κάποιοι άλλοι υπουργοί συγκρούστηκαν με χιλιάδες κόσμου και δεν τόλμησαν να θίξουν υπογεγραμμένες συμβάσεις των οποίων το πλήθος ήταν μερικές δεκάδες. Ο κ. Παπαγεωργίου από πού αντλεί αυτή τη δύναμη ώστε να φέρεται τόσο αυταρχικά και να τολμά να προτείνει μονομερή προσβολή δεκάδων χιλιάδων συμβάσεων;

Η χώρα μας σήμερα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Ποιος επενδυτής θα τολμήσει να πραγματοποιήσει επένδυση στην Ελλάδα, με ποια εχέγγυα, όταν ξέρει ότι κινδυνεύει από τον κ. Παπαγεωργίου και τους οπαδούς του να τροποποιήσουν μονομερώς και εκ των υστέρων τη σύμβασή του ;

Οι μελέτες που έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί από την ΠΟΣΠΗΕΦ έχουν κοινοποιηθεί τόσο στο ΥΠΕΚΑ όσο και στους βουλευτές αλλά και στο κοινό με την δημοσίευσή τους στο www.pospief.gr αλλά και σε άλλους ιστοτόπους.

Στο Παρών δελτίο  δεν θα ξαναπαρουσιάσουμε την μελέτη μας αλλά βασιζόμενοι στα αποτελέσματά της θα προβούμε στις προτάσεις μας.

Βασικές αρχές των  παρακάτω προτάσεων είναι ότι η οποια  λύση δεν  μπορεί να είναι  Μονομερής  και ότι θα πρεπει να ληφθούν  τα απαραίτητα μέτρα για την άρση των στρεβλώσεων . Κατά συνέπεια δεν μπαίνουμε στην λογική της διαπραγμάτευσης για τον μηδενισμό ενός συσσωρευμένου και ενός πρωτογενώς δημιουργούμενου ελλείμματος όπως παρουσιάζεται από το ΥΠΕΚΑ με αρχικές παραμέτρους-δεδομένα τα στρεβλά στοιχεία που το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει να διατηρεί.

 

 

Τα σχόλια και οι προτάσεις μας ανά άρθρο :

 

 

 ΑΡΘΡΟ 1

Δεν συμφωνούμε με την μείωση της εγγυημένης ταρίφας. Αντί για αυτό προτείνουμε:

  1. Να προβούμε σε έναν δανεισμό του ΛΑΓΗΕ προκειμένου να καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα όπως αυτό θα διαμορφώνεται κάθε χρόνο.
  2. Το ποσοστό δανεισμού θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα με το έλλειμμα ή το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού.
  3. Για το ποσοστό αυτό θα οριστεί μία μέγιστη τιμή την οποία δεν θα μπορεί να υπερβεί. Η προτεινόμενη μέγιστη τιμή ανά έργο προτείνεται ως ποσοστό επί των ετήσιων εισπράξεων σε :
  4. 10 % μέχρι 100 ΚW ,
  5. 12 % μέχρι 500 KW
  6. 14 % μέχρι 1000 KW
  7. 16 % μέχρι 5000 ΚW
  8. 18 % από 5.000 kw και πάνω
    1. Αν για οποιοδήποτε λόγο το ανωτέρω δάνειο  δεν αρκεί για να καλύψει το έλλειμμα, τότε θα πρέπει να αυξάνει το ΕΤΜΕΑΡ (ρήτρα ETMEAP).
    2. Το επιτόκιο του δανείου θα είναι 6 % .
    3. Το ποσό αυτό του δανείου θα πληρωθεί είτε στο τέλος της εικοσαετίας με παράταση της σύμβασης είτε κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας αν το επιτρέψουν τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού  ( αυξημένα  τέλη ρύπων ) .

 

 

ΑΡΘΡΟ 2

Η υπαγωγή ενός έργου στον αναπτυξιακό δεν πρέπει να τιμωρείται. Δεν πρέπει να γίνουν κινήσεις οι οποίες τιμωρούν την οποιαδήποτε αναπτυξιακή κίνηση – προσπάθεια στη χώρα. Είναι αδιανόητο να προτείνεται η «τιμωρία» όσων επιδοτήθηκαν με κοινοτικές ή κρατικές ενισχύσεις, σε μια εποχή που η επιχειρηματική τους προσπάθεια χαρακτηρίζονταν ως  αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η εφαρμογή της πρότασης του άρθρου αυτού οδηγεί σε έμμεση ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων κάτι το οποίο είναι παράνομο, και επιπλέον δημιουργεί μια εικόνα ασυνέπειας του κράτους. Με την εφαρμογή του προτεινόμενου Άρθρου 1 το Άρθρο 2 πρέπει να αποσυρθεί.

 

ΑΡΘΡΟ 3

Το άρθρο όπως παρουσιάζεται είναι αντισυνταγματικό και περιέχει εκβιαστικό όρο.

Για τον μηδενισμό του συσσωρευμένου ελλείμματος με δεδομένο ότι αυτό δημιουργήθηκε από λανθασμένους χειρισμούς του ΥΠΕΚΑ εξαιτίας των οποίων οι προμηθευτές κέρδισαν πολλά εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια, προτείνουμε μέρος του ελλείμματος αυτού να καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΛΑΓΗΕ. Αυτό προτάθηκε ανοικτά και από τον κ. Γκαρή διευθύνοντα σύμβουλο του ΛΑΓΗΕ. Προτείνουμε μάλιστα το απαιτούμενο κεφάλαιο αυτό να διατεθεί από τα δεσμευμένα κεφάλαια των εταιρειών Energa και Hellas power αφού μέρος του συσσωρευμένου ελλείμματος αποτέλεσε κέρδη για τις εταιρείες αυτές. Το υπόλοιπο ποσό του συσσωρευμένου ελλείμματος προτείνουμε να καλυφθεί με το ίδιο τρόπο που θα καλύψουμε και το πρωτογενώς παραγόμενο έλλειμμα. Δηλαδή :

  1. Θα χορηγήσουμε δάνειο προς τον ΛΑΓΗΕ που αντιστοιχεί σε κλάσμα της ετήσιας παραγωγής για το σύνολο τιμολογίων που έχουμε εκδώσει.
  2. Το επιτόκιο του Δανείου θα είναι 6 %. 
  3. Το ποσό αυτό του δανείου θα πληρωθεί είτε στο τέλος της εικοσαετίας με παράταση της σύμβασης είτε κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας αν το επιτρέψουν τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού. Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί ένα είδος ομολόγου, το οποίο θα μπορούσε να εκχωρηθεί στις τράπεζες με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των υποχρεώσεών μας.

 

 

ΑΡΘΡΟ 4

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται η καταφανώς αντισυνταγματική μονομερής τροποποίηση των συμβάσεών μας.

 Επιπλέον η παράταση που δίνεται ως ανταποδοτικό για τις προτεινόμενες μειώσεις των ταριφών κάθε άλλο παρά ανταποδοτικό είναι αφού μετά από 20 χρόνια η ΟΤΣ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τα 80€/MWh.

Στα άρθρα 1 και 3 προτείναμε να δανείσουμε τον ΛΑΓΗΕ και να μας δοθεί ανταποδοτικά παράταση στη σύμβαση με τις ισχύουσες κλειδωμένες ταρίφες. Η παράταση αυτή θα καθοριστεί στο τέλος της εικοσαετίας προκειμένου στα επόμενα χρόνια να αποδοθεί το ποσό που έχουμε δανείσει στον ΛΑΓΗΕ.

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί με τους παραγωγούς θα παραμείνει ως έχει. Οι παραπάνω δανεισμοί θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση ή με πρόσθετη πράξη, όπου για κάθε παραγωγό στο τέλος κάθε έτους θα βεβαιώνεται το ποσό  που  δάνεισε στον ΛΑΓΗΕ.

 

 

ΑΡΘΡΟ 5

Δεν είναι δυνατόν ενώ δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα του ειδικού λογαριασμού και ενώ δεν έχει γίνει ακόμη ο σχεδιασμός του νέου ενεργειακού «οδικού χάρτη» της χώρας να προτείνεται είσοδος στο σύστημα νέων φωτοβολταϊκών αλλά και άλλων μορφών ΑΠΕ με αυξημένες μάλιστα ταρίφες σε σχέση με τις προηγούμενες.

Είναι γνωστό ότι με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά ενέργειας κάθε νέα MWh από ΑΠΕ που εισέρχεται στο σύστημα με τιμή πάνω από  80 € παράγει  έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό.

Με την πρόταση αυτή προκύπτει το συμπέρασμα ότι με τις προτεινόμενες μειώσεις στις ταρίφες των εν λειτουργία έργων προσπαθεί να δημιουργήσει «οικονομικό χώρο» για νέα έργα στο σύστημα.

 

ΑΡΘΡΟ 10

Στο άρθρο αυτό καταργείται η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ταριφών στα ΦΒ τόσο για τα επαγγελματικά όσο και για τις στέγες. Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής διότι με τον τρόπο αυτό όλες αυτές οι επενδύσεις μπαίνουν σε έναν τεράστιο κίνδυνο απαξίωσής τους, σε περίπτωση που θα συμβεί κάποιο μεγάλο οικονομικό γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πληθωρισμό. Επειδή το χρονικό διάστημα των συμβάσεων είναι πάρα πολύ μεγάλο δεν είναι δυνατόν να μείνουν εντελώς ασύνδετα τα έργα με την ροή της αγοράς.

Στο ίδιο άρθρο προτείνεται η είσοδος νέων ΦΒ στο σύστημα με τις υπάρχουσες σήμερα ταρίφες.

Δεν είναι δυνατόν με το επιχείρημα ότι έχουμε υπερκαλύψει τους εθνικούς στόχους λόγω κακού χειρισμού των αδειοδοτήσεων, σήμερα να προτείνεται μείωση των ταριφών και στο ίδιο νομοσχέδιο να προτείνεται η είσοδος νέων ΦΒ. Προτείνουμε η παράγραφος αυτή να καταργηθεί. Εναλλακτικά θα πρέπει η ΡΑΕ στην μεθοδολογία υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ να προσθέσει μία παράμετρο ακόμη. Στο τέλος κάθε εξαμήνου να αυξάνει το ΕΤΜΕΑΡ επιπλέον κατά το έλλειμμα που θα παράγεται λόγω της παραγόμενης ενέργειας των έργων ΑΠΕ που εισήλθαν στο σύστημα κατά το προηγούμενο εξάμηνο.

 

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

  1. Να γίνει άρση των Στρεβλώσεων στην Ενεργειακή Αγορά .

1.1      Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής αγοράς της KWh από ΑΠΕ στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ . Η εν μέρει αντικατάσταση της ΟΤΣ από το ΜΜΚΘΣΜ ήταν θετική, αλλά η τιμή πρέπει να αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος ενέργειας. Έτσι προτείνουμε να προστεθεί το κόστος των ΜΔΝ και τα ΑΔΙ.

1.2      Μικρή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, αν απαιτηθεί .

 

  1. Ο Ειδικός Λογαριασμός πρέπει να συνεχίσει να τροφοδοτείται από τους υφιστάμενους πόρους.

 

  1. Οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης. Προτείνουμε να συμπεριληφθεί άρθρο στο νομοσχέδιο το οποίο θα δεσμεύει τις τράπεζες ώστε τα επιτόκια των δανείων που αφορούν τα έργα αυτά να προσαρμοστούν σε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο το οποίο να είναι εναρμονισμένο με την αγορά Ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα επιμήκυνσης των δανειακών συμβάσεων κατά 3-5 χρόνια.

 

  1. Να προχωρήσει ο συμψηφισμός των οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς στους παραγωγούς με τις υποχρεώσεις τους σε ΦΠΑ και φόρο Εισοδήματος.

 

  1. Να γίνει άμεση εξόφληση των οφειλόμενων ποσών με την θέση σε ισχύ του παρόντος νομοσχεδίου.

 

  1. Μέχρι την εξομάλυνση της ροής των πληρωμών, τους επόμενους μήνες, να μην ζητείται από τον ΛΑΓΗΕ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

 

  1. Να προβλεφθεί ρήτρα σε περίπτωση συνέχισης των καθυστερήσεων των πληρωμών πάνω από τις 20 ημέρες μετά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.

 

 

Οι παραπάνω προτάσεις έχουν ήδη αποσταλεί συνοδευόμενες από τα σχετικά στοιχεία στο ΥΠΕΚΑ αρκετούς μήνες πριν.

Οι προτάσεις αυτές θεωρούμε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μια ομαλή επίλυση του προβλήματος διότι :

 

  1. Μπορεί να τις αποδεχτούν οι παραγωγοί.

 

  1. Είναι σύμφωνες με τον νόμο και το σύνταγμα και δε  θα εξωθηθούν   55.000 παραγωγοί  σε μακροχρόνιους νομικούς αγώνες που στο τέλος θα τους δικαιώσουν και το κράτος θα αναγκαστεί να πληρώσει πολλαπλάσια ποσά.

 

  1. Δε θα καταρρακώσει το κύρος και την επενδυτική αξιοπιστία που ήδη είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη σήμερα.

 

  1. Θα κλείσει άμεσα το συσσωρευμένο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού.

 

  1. Δε θα επιτρέψει τη δημιουργία άλλου ελλείμματος στη διάρκεια των επομένων χρόνων.

 

  1. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα βάλουν πλάτη για την επίλυση του προβλήματος, θα ματώσουν αλλά δε θα καταστραφούν.

 Καλούμε  όλους  τους Παραγωγούς      με  μικρά   ή  Μεγάλα Πάρκα   ή  με  Οικιακή  Εγκατάσταση  ,  με  Νέα  ή  Παλιά  ,  Εγκατεστημένα  στην Ηπειρωτική  χώρα  ή  στα  Νησιά  ,  Επαγγελματικά  ή  Αγροτικά  να  συστρατευτούμε  ολοι έτσι  αυτό  το Νομοσχέδιο  να  απορριφθεί   .  

 

ΠΟΣΠΗΕΦ

 

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ηδη κριθηκε αντισυνταγματικη η προταση του Κυριακου Μητσοτακη για τους ΔΥ!
    Το επομενο ν/σ που προτινει ειναι το δικο μας…

    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ;;;
    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ;;

    ΠΩΣ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝΕ
    ΤΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ;;;
    ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ;;;
    ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;;;
    πως θα το περασουν ως νομιμο;;;;

  2. ΜΟΡΦΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΥΤΗ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ;
    ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΜΕΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ;
    OI OΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ 15 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ 0,46 KAI ΓΙΑ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ;

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΣΠΗΕΦ.

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΠΟΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ,
    ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΥΠΕΚΑ.

  3. Τότε και εμείς οι καταναλωτές θα εκμηδενίσουμε την κατανάλωση μας και τοτε να δούμε τι ΕΤΜΕΑΡ θα εισπράξετ.!!!

  4. Συγχαρητήρια για την ανάλυση. Έχετε πολλά μπράβο απο εμένα. Γιατι δεν έχετε παράρτημα στην Αθήνα?

  5. Εξαιρετικές και αιτιολογημένες οι προτάσεις σας, είμαστε διατεθημένοι να ματώσουμε αλλά όχι να καταστραφούμε. Προτείνω να σταλούν σε όλους τους βουλευτές ο καθένας του νομού του. Ας το πάρουν και 100 φορές ο καθένας να πάρουν χαμπάρι ότι είμαστε πολλοί είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε λύση.

  6. και παλι ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΟΣΠΗΕΦ!

    ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!!!

    ΜΑΚΑΡΙ την προταση αυτη να την παρουσιασουν στην Βουλη οταν ερθει το ν/σ!

    ΠΡΕΠΕΙ να ΞΕΡΟΥΝ οτι υπαρχει και αλλη λυση,
    ΣΟΒΑΡΗ που δεν ΘΗΓΕΙ τους πολιτες αλλα
    ΣΕΒΕΤΑΙ τις συμβασεις μας!!!

    Οι περισσοτεροι βουλευτες φοβουνται τους χιλιαδες φ/β αλλα φοβουνται και την επιβαρυνση των νοικοκυριων… ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΥΣΗ και τους νομους σεβονται, και τους δεκαδες χιλιαδες φωτοβολταικους σεβονται και λυση δινουν !!!

    ΤΟΥΣ ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ !!!!

    ΟΜΩΣ, πρεπει να τους την επικοινωνησουμε!!!
    ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΡΑ !!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.