Αρχική / ΝΕΑ / ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟΝ Υφυπουργό Κύριο Μηταράκη . 20/2/2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟΝ Υφυπουργό Κύριο Μηταράκη . 20/2/2014

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Γραφείο Υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη Νίκης 5-7,

Σύνταγμα 105 63

ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ:  Ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 Μικρών Φ/Β Έργων .

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ ,

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης με αριθμό 2990/ ΦΕΚ Β΄265/07-02-2014, πρέπει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όλες οι επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει αιτήματα ένταξης των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ν3299/2004 να συμπληρώσουν και υποβάλλουν στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου σας νέα αίτηση υλοποίησης μικρών Φ/Β. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί κατ’ αρχήν ηλεκτρονικά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων στη φόρμα του οποίου έχουν διαπιστωθεί ανακρίβειες και ερωτήματα τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων και συγκεκριμένα: 1. Η αρχική φόρμα αναφέρει ότι το αίτημα υποβάλλεται σε έξι (6) βήματα ενώ στην πραγματικότητα τα βήματα είναι επτά (7). 2. Στο βήμα ΙV «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ Φ/Β», που μάλλον είναι αυτή που προστέθηκε εκ των υστέρων, αναφέρεται ότι το έντυπο «Έλεγχος Νομιμότητας Υπαγωγής- Ολοκλήρωσης» παράγεται σε μορφή PDF ενώ στην πραγματικότητα παράγεται σε επεξεργάσιμη μορφή word και μάλιστα ως σχέδιο και όχι ως τελικό κείμενο. 3. Στο ίδιο έντυπο, στο κεφάλαιο 4 «Ιδιοκτησιακό Καθεστώς», περιλαμβάνονται μόνο οι περιπτώσεις κυριότητας και μίσθωσης με συμβόλαιο, ενώ πολλά έργα έχουν κατατεθεί με σύμβαση χρησιδανείου για το οποίο δεν απαιτείται μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο, κάτι που ήταν επιλέξιμο από τον Ν3299/2004 4. Ομοίως στο κεφάλαιο 8 «Δάνεια», προβλέπεται η περίπτωση σύμβασης ενεχυρίασης της προβλεπόμενης από την επένδυση επιχορήγησης, κάτι που ως γνωστό για να γίνει πρέπει να υπάρχει πρώτα απόφαση έγκρισης. Σήμερα τα έργα έχουν υλοποιηθεί με ένα ή δύο δάνεια μακροπρόθεσμα που συνολικά αναλογούν σε ποσοστό έως 75% του συνολικού προϋπολογισμού του κάθε έργου. Η εκ των υστέρων αλλαγή των υφιστάμενων τραπεζικών δανείων σε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα έναντι επιχορήγησης μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν της έκδοσης της απόφασης έγκρισης και θα έχει σημαντικό επιπλέον κόστος για κάθε επενδυτή αφού οι τράπεζες καταχρηστικά και πέρα από κάθε λογική απαιτούν νέα υψηλότερα επιτόκια και μια σειρά διαδικαστικών εξόδων τα οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν μπορούν να επιβαρυνθούν οι εξουθενωμένες οικονομικά επιχειρήσεις των Φ/Β μονάδων. Έτσι, θα ήταν καλό εκ μέρους σας να εκδώσετε κάποια διευκρινιστική οδηγία στην οποία να προβλέπεται η δυνατότητα ύπαρξης στο χρηματοδοτικό σχήμα, πέραν της υποχρεωτικής ελάχιστης ιδίας συμμετοχής 25%, τραπεζικού δανεισμού μακροπρόθεσμου ανεξαρτήτως αριθμού δανείων (ένα ή δύο συνήθως) μέχρι το 75% του συνολικού κόστους της κάθε επένδυσης, χωρίς την υποχρέωση ύπαρξης σύμβασης ενεχυρίασης της επιχορήγησης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.