Αρχική / ΝΕΑ / ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ

ΚΑΠΟΙΑ  ΣΤΙΓΜΗ   ΣΤΟ  ΟΧΙ  ΚΑΙ  ΠΟΛΥ  ΜΑΚΡΙΝΟ  ΠΑΡΕΛΘΟΝ  (2012)  Ο  ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ  ΥΠΕΚΑ

Γ.Μανιάτης: Στόχος να συνεχιστεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του μεταπτυχιακού προγράμματος MBA ENERGY CLUB του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ενέργεια και Επιχειρηματικότητα».

Στην ομιλία του, ο Γ.Μανιάτης στάθηκε ιδιαίτερα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. “Δώσαμε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς μειώθηκαν δραστικά τα στάδια και οι χρόνοι της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα, η ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 77%, από 1.400 MW το Σεπτέμβριο 2009, σε 2.500 MW το Δεκέμβριο 2011”, τόνισε ο Γ.Μανιάτης.

“Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνέχιση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι ενδιάμεσοι στόχοι για το 2014. Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί εξαγωγός χώρα ηλεκτρισμού αναπτύσσοντας τις ΑΠΕ και επιδιώκουμε την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το «HELIOS» για την εκμετάλλευση του πλούσιου ηλιακού δυναμικού με εξαγωγική στόχευση. Βασική προϋπόθεση είναι η επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρισμού από το βορρά προς το νότο και από την ανατολή έως τη δύση, μέσα από τις «Λεωφόρους Ηλεκτρισμού» που θα μεταφέρουν ενέργεια από ΑΠΕ, από τη νοτιοανατολική Ευρώπη στην κεντρική”, πρόσθεσε.

Αναλυτικά, ο κ. Μανιάτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

1. Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στις ενεργειακές εταιρίες με στόχο τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, καθώς και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.

2. Είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για 20% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020.

3. Εξοικονόμηση ενέργειας, από την οποία αναμένεται η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της σπατάλης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

4. Επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου, σε νέες περιφέρειες της χώρας.

5. Στήριξη με φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και του νησιωτικού χώρου της Ελλάδας, ώστε να αντισταθμιστούν τα μειονεκτήματα της «ενεργειακής φτώχιας».

6. Προώθηση του εθνικού προγράμματος αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, καθώς και τη μείωση των εκροών εθνικής δαπάνης για εισαγωγές πετρελαιοειδών, ύψους 12 δις ευρώ το χρόνο.

7. Διαμόρφωση συνθηκών διέλευσης διεθνών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής και βασικός μοχλός στήριξης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης σε στενή συνεργασία με την Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες, όπως Ισραήλ και Ιταλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.