Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Να παραταθούν οι συμβάσεις σύνδεσης και οι τιμές αναφοράς έργων ζητεί ο ΣΠΕΦ

Να παραταθούν οι συμβάσεις σύνδεσης και οι τιμές αναφοράς έργων ζητεί ο ΣΠΕΦ

Να παραταθούν τουλάχιστον κατά τέσσερις (4) έως έξι (6) μήνες οι ισχύουσες προθεσμίες, όσον αφορά στις  συμβάσεις σύνδεσης, ζητεί ο Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), προκειμένου οι επενδυτές να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω πανδημίας.

Το εν λόγω αίτημα έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ  σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Το αίτημα του ΣΠΕΦ εκκινεί από τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις ροές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αλλά και στις εργασίες, λόγω πανδημίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να «ανατρέπονται» τα χρονοδιαγράμματα των επενδυτών ως προς την ολοκλήρωση των έργων.

Ο ΣΠΕΦ διασαφηνίζει, ωστόσο, ότι η παράταση δεν πρέπει να αφορά στην προθεσμία του ΔΕΔΔΗΕ για την εκτέλεση των δικών του έργων δικτύου, διότι έτσι θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα επιλύονταν για τους επενδυτές.

Ταυτόχρονα, ο ΣΠΕΦ ζητεί τη διατήρηση της τιμής αναφοράς των 65,73 €/MWh στα εκτός διαγωνισμού μικρομεσαία φ/β ιδιωτών για όλο το 2021, ενώ η τιμή των 63 €/MWh αιτείται να διατηρηθεί αμετάβλητη για όλο το 2022.

Όπως αναφέρει, ο φωτοβολταϊκός εξοπλισμός έχει διεθνώς παρουσιάσει αυξήσεις, όσον αφορά στο κόστος, κατά τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πανδημίας, ενώ και οι προθεσμίες παράδοσής του έχουν επιμηκυνθεί σημαντικά.

Τέλος, ο ΣΠΕΦ ζητεί παράταση τουλάχιστον κατά έξι (6) μήνες των προθεσμιών περί ολοκλήρωσης των έργων των επενδυτών που αναφέρονται στις αποφάσεις της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκές επενδύσεις που κατοχύρωσαν τιμές αναφοράς στο διαγωνισμό του Ιουλίου 2020, όπως και στον επικείμενο διαγωνισμό του Μαΐου 2021.

Πηγή: www.energypress.gr

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  1. Aφού και ο ΣΠΕΦ αποφάσισε να υποστηρίξει τα μικρά πάρκα πάμε καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.