Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Ξεκίνησε η καταβολή στους προμηθευτές των επιδοτήσεων για Ιανουάριο-Φεβρουάριο – Υπουργική Απόφαση για «ένεση» 780 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ στο ΤΕΜ έως τον Μάιο

Ξεκίνησε η καταβολή στους προμηθευτές των επιδοτήσεων για Ιανουάριο-Φεβρουάριο – Υπουργική Απόφαση για «ένεση» 780 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ στο ΤΕΜ έως τον Μάιο

Άρχισε την περασμένη εβδομάδα η απόδοση στους προμηθευτές των ποσών για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης να έχει ήδη «μεταφέρει» σε εταιρείες προμήθειας ένα κονδύλι ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «εναρκτήριο λάκτισμα» δόθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ο ΔΑΠΕΕΠ κοινοποίησε στους παρόχους την ειδική φόρμα που θα πρέπει να τους αποστείλουν, με τα στοιχεία των πελατών τους καθώς και τα αντίστοιχα ποσά επιδότησης. Έτσι, με την αποστολή της σχετικής φόρμας, κάθε εταιρεία εξοφλείται άμεσα (ακόμη και την επόμενη ημέρα) για τα συνολικά κεφάλαια που χρησιμοποίησε το εν λόγω δίμηνο, ώστε να απορροφηθούν οι αντίστοιχες αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Έως και αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάροχοι οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει ακόμη συμπληρωμένο το σχετικό template, καθώς χρειάστηκε να προχωρήσουν σε αλλαγές στα πληροφοριακά τους συστήματα, για να αποστείλουν τα στοιχεία του πελατολογίου τους στη μορφή που ζητά ο ΔΑΠΕΕΠ. Πάντως, θεωρείται πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν καταφθάσει στον Διαχειριστή τα στοιχεία από όλους τους παρόχους, ώστε να εξοφληθούν στο σύνολό τους.

Μετά τη «μεταφορά» των ποσών  για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, θα πάρει τη σκυτάλη η απόδοση των ποσών και για τον Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι ακόμη «τρέχει» ο Μάρτιος, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση καταβολής των επιδοτήσεων και για τον τελευταίο μήνα του τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις του Μαρτίου, οι οποίες επισημοποιήθηκαν με τις Υπουργικές Αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια πριν από δύο 24ωρα, είναι ίδιες με τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει πως τα ποσά ενίσχυσης ανέρχονται για το τρίμηνο σε 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 999 εκατ, ευρώ), επιμεριζόμενα σε 856 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των οικιακών και μη οικιακών τιμολογίων ρεύματος και σε 143 εκατ. ευρώ για τα τιμολόγια αερίου όλων των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μπορεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τα παραπάνω ποσά, με βάση τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησής του – δηλαδή τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, καθώς και τη μεταφορά μέρους των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μείωση των εσόδων από τους ρύπους, λόγω της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των δικαιωμάτων, αντισταθμίζεται σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των εισροών του Ειδικού Λογαριασμού από τη συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ στην αγορά, εξαιτίας των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών.

Οι ταμειακές ανάγκες του ΤΕΜ εκτιμώνται σε μηνιαία βάση, όπως γίνεται εξάλλου και με τον προσδιορισμό του ύψος των επιδοτήσεων. Πάντως, όπως εκτιμάται, αν συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος και τους επόμενους μήνες του 2022, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν επιπρόσθετες πηγές εσόδων χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, απόδειξη της σημαντικής οικονομικής συμβολής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών αποτελεί το γεγονός ότι, το αργότερο έως τον Μάιο, θα μεταφερθούν από τον ΕΛΑΠΕ 780 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ, και με την οποία «ενεργοποιείται» η ρύθμιση στον νόμο σύστασης του ΤΕΜ, για χρηματοδότησή του Ταμείου και από τον ΕΛΑΠΕ.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η μεταφορά των 780 εκατ. ευρώ θα γίνει σταδιακά από τον ΔΑΠΕΕΠ, συνεκτιμώντας τις ταμειακές ανάγκες τόσο του ΕΛΑΠΕ όσο και του ΤΕΜ. «Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά του ανωτέρω ποσού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 30η.05.2022», προστίθεται.

Πηγή: energypress

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.