Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟ ΠΟΣΠΗΕΦ  29-9-2014

 

Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ κ. Γκαρή και τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ.Ζερβό.

Έγινε προσπάθεια να συναντηθούν και με τον κ. Παπαγεωργίου αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

 

Ο βασικότερος λόγος των συναντήσεων αυτών ήταν οι διαφαινόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Τα μηνύματα που πήραμε και από τους δύο δεν ήταν καθόλου καθησυχαστικά.

 

Ο κ. Γκαρής δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις από την πλευρά της ΔΕΗ για την απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ (που είναι και ο βασικότερος πόρος του ειδικού λογαριασμού). Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τους δύο μήνες. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο ΛΑΓΗΕ να εισπράττει μόνο από τον ΗΕΠ και τους ρύπους. Τα ποσά αυτά όμως είναι μικρά σε σχέση με τις συνολικές οφειλές προς τους παραγωγούς και έτσι δικαιολογείται η νέα καθυστέρηση στις πληρωμές του Μαΐου. Για να εξοφληθούν και οι τελευταίοι παραγωγοί για τον  Απρίλιο χρειάζονται ακόμη 30 εκατομμύρια. Μετά θα αρχίσουν οι πληρωμές του Μαΐου.

Ο κ. Ζερβός περιέγραψε την κατάσταση της ΔΕΗ πολύ ζοφερή εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών. Τα ληξιπρόθεσμα έχουν ανέλθει σε 1,75 δις.€ από τα οποία το 35% περίπου αντιστοιχεί σε ληξιπρόθεσμα μεγάλων επιχειρήσεων. Το ανησυχητικό είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές βαίνουν αυξανόμενες. Το δημόσιο χρωστάει ακόμη στην ΔΕΗ περίπου 160 εκ.€ παρότι είναι μνημονιακή υποχρέωση η οφειλή αυτή να μηδενιστεί. Δεσμεύτηκε ωστόσο, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσει το ποσό που χρειάζεται ο ΛΑΓΗΕ ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσουν οι πληρωμές του Μαΐου.

 

Η εικόνα λοιπόν που μας παρουσίασαν τόσο ο κ. Ζερβός όσο και ο κ. Γκαρής δεν συνάδει με την εικόνα ανάκαμψης και τα δηλούμενα πλεονάσματα που ακούμε διαρκώς σε πλείστα όσα δημοσιεύματα.

 

Οι δηλώσεις μας προς του δύο προέδρους ήταν ότι οι παραγωγοί σήμερα βάλλονται από παντού. Έχουν δεχθεί μία έκτακτη εισφορά για την οποία φορολογήθηκαν, έχουν υποστεί ένα τεράστιο κούρεμα και παρόλα αυτά βλέπουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους να μεγαλώνουν. Από την άλλη πλευρά οι πιέσεις που δέχονται λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί αλλά και από τις τράπεζες είναι αφόρητες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δέχονται συνεχείς προτάσεις από διαμεσολαβητές ξένων τραπεζών, αμφιβόλου νομιμότητας, για μεταφορά των δανείων τους. Θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιες προτάσεις και τους καλούμε να επικοινωνούν μαζί μας πριν προβούν σε οποιαδήποτε καταβολή χρημάτων.

 

Οι παραγωγοί έχουν εξαπατηθεί αφού με τα μέτρα που πάρθηκαν, παρά τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν εξυγιάνθηκε το σύστημα αλλά όχι και οι επενδύσεις τους. Δυστυχώς επαληθευθήκαμε για άλλη μια φορά στο ότι η επίλυση στο πρόβλημα του ειδικού λογαριασμού δεν βρίσκονταν στην πρόταση του ΥΠΕΚΑ, αφού σήμερα, έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, πέρα από το λογιστικό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού δεν έχει συμβεί τίποτε από τα όσα είχε υποσχεθεί ο κ.Παπαγεωργίου: ούτε οι υπερημερίες μειώθηκαν στο δίμηνο, ούτε υπήρξε καμία παρέμβαση προς τις τράπεζες για ευνοϊκότερη μεταχείριση των παραγωγών.

Την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζουμε συνάντηση με τον κ. Παπαγεωργίου όπου θα του εκθέσουμε τα προβλήματα και θα απαιτήσουμε την τήρηση των συμφωνηθέντων.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα επίσης θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Δένδια προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν την πρόοδο των διαδικασιών για τα έργα που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

 

Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι και προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις όπου θα αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις τους (νομικές, πολιτικές και συγκεντρώσεις), αν δεν τηρηθεί άμεσα η υπόσχεση του κ.Παπαγεωργίου για μηδενισμό των υπερημεριών.

 

 

Ο   Πρόεδρος                                                        Ο  Γενικος Γραμματέας

 

 

 

 

 

Παναγής Γιάννης                                                 Τσικούρας Πέτρος

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.