Αρχική / ΝΕΑ / Τι θα ισχύσει για τα βιβλία εσόδων-εξόδων αγροτών με φ/β

Τι θα ισχύσει για τα βιβλία εσόδων-εξόδων αγροτών με φ/β

Στην Εφορία για άνοιγμα βιβλίων και έναρξη επιτηδεύματος το αργότερο ως τις 20 Μαρτίου θα πρέπει να προσέλθουν εκατοντάδες Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους.

Όσον αφορά στον κλάδο των ΑΠΕ, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι οι αγρότες που παράλληλα με την αγροτική τους εκμετάλλευση ασχολούνται και με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειων έως 100 KW και τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων, για την ένταξή τους, από την 1.1.2014, σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, για τη δραστηριότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης, θα κριθούν αυτοτελώς.

Όπως τονίζει το υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις: τα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου να είναι κατώτερα των 10.000 ευρώ και οι επιδοτήσεις που ελήφθησαν να είναι χαμηλότερες των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν πληρείται ένα από τα δύο κριτήρια, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ως προς την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.

Παράδειγμα

Αγρότης, ο οποίος παράλληλα με την αγροτική του εκμετάλλευση ασχολείται και με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, για την οποία τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων, κατά τη χρήση 2013 πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση 9.500 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 3.500 ευρώ. Από την 1.1.2014 θα συνεχίσει να τηρεί βιβλία μόνο για τη δραστηριότητα της διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ δεν υποχρεούται να τηρήσει βιβλία για την αγροτική του εκμετάλλευση.

 Διαβάστε αναλυτικά ΟΛΟΚΛΗΡΗ την εγκύκλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.