Αρχική / ΝΕΑ / 19.2.2015 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

19.2.2015 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ   ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ   ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ  ΤΩΝ   ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ .

19/2/2015

 

Σε  Πολύ  καλό  κλίμα  πραγματοποιήθηκε  χθες   18/2/2015  η  συνάντηση  των Συλλόγων  των  Φωτοβολταικών   με  το Νέο  Υπουργό  Παραγωγικής  Ανασυγκρότησης  , Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας  κύριο  Λαφαζάνη  Παναγιώτη .

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν     με ενεργή συμμετοχή ο Κύριος Θανάσης Πετράκος σήμερα Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ   και η Βουλευτής Ευγενία Ουζουνίδου Ο .πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Αναστάσιος Γκαρής, καθώς διάφοροι υπηρεσιακοί  .

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας συμμετείχε ο Πρόεδρος της  Παναγής Γιάννης , Ο Αντιπρόεδρος Στέργιος Τόκας , Ο Οργανωτικός Γραμματέας Νίκας Άρης και το μέλος του Δ.Σ Φαρμάκης Κώστας .

Από την ΕΠΗΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιάννης  Παπακυριακού , και ο Σπύρος Μπογδάνος , ο Στράτος Τράμπας   εκ μέρους των Αγροτικών Φωτοβολταικών Ηπείρου , ο Δημήτρης Μακαρές   από την Ένωση Φωτοβολταικών Πάρκων Βόρειας Φθιώτιδος ,Ο κ Νικολόπουλος από το ΘΕΣΙΦ   , ο Θ. Καμπούρης από το ΣΠΗΕΦ Δωδεκανήσων, ο Γ. Γιατράκος από το ΣΠΗΕΦ Νοτιοδυτικής Κρήτης,

Επίσης  συμμετείχαν ο ΕΣΗΑΠΕ , ο ΠΣΑΦ και ο   ΣΠΕΦ .

 

ΤΟ  βασικό  θέμα  που   απασχόλησε  την   Συζήτηση  ήταν  οι   Καθυστερήσεις  των  Πληρωμών     αλλά  και  η  Συμμετοχή  των  Τραπεζών   στο   κούρεμα .

Υπήρχαν  βέβαια  και  Παραφωνίες .

Οι   Περισσότεροι  Φωτοβολταικοί  Σύλλογοι    , ΠΟΣΠΗΕΦ ( ΣΠΗΕΦ  ΣΕΡΡΩΝ  , ΣΠΗΕΦ ΚΑΒΑΛΑΣ ,ΣΠΗΕΦ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ  , ΣΠΗΕΦ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  , ΣΠΗΕΦ  ΠΙΕΡΙΑΣ – ΗΜΑΘΙΑΣ , ΣΠΗΕΦ  ΠΕΛΛΑΣ   , ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ )  ,  η   ΕΠΗΕ  ,  ο ΘΕΣΙΦ  ,  ο Σύλλογος  Αγροτικών  Ηπείρου   και  η Ένωση  Φωτοβολταικών  Πάρκων  Βόρειας Φθιώτιδας    είχαμε  καταλήξει  σε  κοινή Επιστολή  την   οποία  και   παραδώσαμε  στον Υπουργό .

Η  Επιστολή  αυτή    έχει   ως   εξής  :

 

Κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε, καταρχήν, να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα εθνικά καθήκοντα τα οποία έχετε αναλάβει και σας δηλώνουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα ότι θα είμαστε αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση του ενεργειακού τομέα της χώρας μας. Είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα και για τους πολίτες της, να αλλάξουμε ριζικά τα κακώς κείμενα και να δημιουργήσουμε με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα ένα νέο περιβάλλον στο οποίο οι αρχές της νομιμότητας, της ισονομίας και της προστασίας του καταναλωτή θα είναι απαράβατες.

Οι επιχειρήσεις μας εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, υλοποιώντας παράλληλα επενδύσεις στα δίκτυα της χώρας.

Ο τομέας των ΑΠΕ και ειδικότερα των Φωτοβολταικών, παρ’ όλα τα οφέλη που έχει δώσει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, πολλαπλές, άδικες ως και καταχρηστικές Κυβερνητικές αποφάσεις – παρεμβάσεις. Είναι άξιο απορίας και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να επιδείξει ιδιαίτερο μένος εναντίον των Φωτοβολταικών παραγωγών. Η πασιφανής αποτυχία όλων των παρεμβάσεων που επιχειρήθηκαν μέσω έκτακτων εισφορών, μειώσεων συμβατικών οφειλών, μονομερών τροποποιήσεων και απώλεια βεβαιωμένων εσόδων, δίνει την εντύπωση ότι εξυπηρετήθηκαν άλλα συμφέροντα εις βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών.

Είναι δικαιολογημένος πλέον, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο τεκμηριωμένος με αδιάσειστα στοιχεία ισχυρισμός μας, ότι το κύριο μέρος του προβλήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι αλλού.

Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το τραπέζι, όπως κάποιοι συνήθιζαν στο παρελθόν. Πάντοτε προτείναμε την εξυγίανση της ενεργειακής αγοράς και εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε, με μοναδικό γνώμονα την μείωση του κόστους ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή και τον σεβασμό στις συμβάσεις των παραγωγών.

Οι στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού επιβάρυναν και επιβαρύνουν ιδιαίτερα τόσο τον καταναλωτή όσο και τον παραγωγό από Φωτοβολταϊκά. Για όφελος όμως ποιών;;;;

 

Κύριε υπουργέ,

Σήμερα θέλουμε μαζί σας και με τη νέα κυβέρνηση να κάνουμε μία νέα αρχή πάνω στους άξονες που το κόμμα σας καθόρισε με τις δημόσιες τοποθετήσεις του επί των άδικων, για πολλούς παραγωγούς, και αντισυνταγματικών πρωτοβουλιών της προηγούμενης κυβέρνησης, τόσο εντός όσο και εκτός βουλής.

Ειδικότερα θα επιθυμούσαμε να θέσουμε προς συζήτηση τα εξής:

 1. Σεβασμό στις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις μας.
 2. Διασφάλιση και θωράκιση της εμπρόθεσμης, βάσει των συμβάσεων, πληρωμής των παραγωγών, προς αποφυγή της ταμειακής τους ασφυξίας που μοιραία τους καθιστά υποχείρια της ανάλγητης πρακτικής του τραπεζικού συστήματος.
 3. Διασφάλιση των Εσόδων του Ειδικού λογαριασμού για την εξασφάλιση του ανωτέρω στοιχείου (2).
 4. Διαφάνεια στα έσοδα του Ειδικού λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) που θα επιτευχθεί μέσωβ) Τον ορισμό εκπροσώπου των Παραγωγών ΑΠΕ στο Δ.Σ του ΛΑΓΗΕ.
 5. α) Ρητής αναφοράς στο μηνιαίο Ειδικό Δελτίο του ΛΑΓΗΕ των ταμειακών στοιχείων του ΕΛΑΠΕ, ώστε να απεικονίζεται , με εγκυρότητα και διαφάνεια, η πραγματική ροή των εσόδων του ΕΛΑΠΕ, και οι οποιεσδήποτε οφειλές ή καθυστερήσεις στις καταβολές από τους πιστωτές του.
 6. Συμμετοχή των πραγματικών εκπροσώπων του κλάδου σε συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου σας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και των τραπεζών, που θα εξασφαλίσει την έμπρακτη συνδρομή και του τραπεζικού συστήματος στη λύση του προβλήματος με γενναία μείωση του περιθωρίου των δανείων μας και χορήγηση σε όλους τους παραγωγούς άτοκη περίοδο χάριτος 12 μηνών.
 7. Πλήρη Εξαίρεση των Φωτοβολταικών πάρκων, και φ/β συστημάτων στέγης, από το Μεταβατικό Τέλος Εφοδιασμού.
 8. Συμψηφισμό των απαιτήσεων μας από το ΛΑΓΗΕ με υποχρεώσεις μας στο Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
 9. Επαναφορά  τιμαριθμικής  αναπροσαρμογής .

 

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας, εσάς και των συνεργατών σας για παραπέρα ανάλυση και εξειδίκευση των αιτημάτων μας καθώς και για άλλα θέματα, απλούστερα αλλά εξίσου μεγάλης βαρύτητας για την καθημερινότητα των Παραγωγών Φ/Β, προσηλωμένοι πάντα με ισόρροπο τρόπο στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην οικονομία της χώρας μας.

 

Οι Σύλλογοι εκπροσώπησης Παραγωγών από Φ/Β

…………………………..—-…………………………………………………………………………………….

 

 1.  ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ   16/2     Πραγματοποιήθηκε πρόσθετη παρέμβαση   στα Ασφαλιστικά που κατέθεσε ο ¨ΛΑΓΗΕ εναντίον του ΑΔΜΗΕ για ποσό     500.000.000 που του   οφείλει .
 2. Η Πρόσθετη   παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από την ΕΠΗΕ   και την ΠΟΣΠΗΕΦ .

Το   δικαστήριο  αναβλήθηκε  για  τις  16/3/2015  .

 

—————————————————————————————————————.

 1.    Οι Δικάσιμοι για τις Αγωγές που έχουν κατατεθεί από Φωτοβολταϊκούς Παραγωγούς εναντίον του NEW DEAL     έχουν Οριστεί για τις  12/10/2015 15/10/2015 , 19/10/2015 , 21/10/2015 , 22/10/2015 , 2/11/2015 , 3/11/2015 , 16/11/2015 , 20/11/2015 .

Όσοι Παραγωγοί δεν έχουν λάβει ατομική Ειδοποίηση από το Γραφείο του Κυρίου Κολλύρη   παρακαλούνται να   επικοινωνήσουν με το Γραφείο του Κυρίου Κολλύρη ή με το www.pospief.gr   .

 

 

ΠΟΣΠΗΕΦ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.