Αρχική / ΝΕΑ / 40 NOMOI ΣΕ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ .

40 NOMOI ΣΕ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ .

.  ΑΡΘΡΟ  ΤΟΥ  ΙΩΑΝΝΗ  ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗ     ΠΡΟΕΔΡΟΥ   ΤΗΣ  ΕΛΕΤΑΕΝ   ( πΗΓΉ  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  )

Από τον Οκτώβριο του 1994 που ψηφίστηκε ο πρώτος Νόμος για τις ΑΠΕ, πριν 20 χρόνια, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας και της ΔΕΗ, μέχρι σήμερα είχαμε 39 βασικά νομοθετήματα. Τα 9 από αυτά ψηφίστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Έχουμε την τύχη, λοιπόν, να ζούμε την εποχή του 40ου από το 1994 ή του 10ου από το 2012, νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.

Δηλαδή ο ρυθμός παραγωγής νομοθετημάτων αυξάνει αντί να μειώνεται, από 2 ετησίως σε 5 ετησίως καταρρίπτοντας όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ. Αν αυτό δεν είναι σημάδι ανάπτυξης δεν ξέρω τι είναι και θα κάνουν καλά να το αναγνωρίσουν όλοι αυτοί που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αντιαναπτυξιακή πολιτική. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά νομοθετικό πλεόνασμα σίγουρα έχουμε.

Παρ’ όλα αυτά θα μου επιτραπεί να εκφράσω την ευχή και την κρυφή ελπίδα να μην τα εκατοστίσουν (τα νομοσχέδια). Έλεος, πια!

Με το 10ο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) τα τελευταία 2 χρόνια, η κυβέρνηση ουσιαστικά οδηγεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

Αυτή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις, αφού ζούμε σε μια εποχή που ο κλάδος των (Α.Π.Ε.) παγκοσμίως βρίσκεται σε ανάπτυξη και οι προβλέψεις των αγορών κυμαίνονται από θετικές έως πολύ θετικές, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση του Citigroup (Citigroup says the ‘Age of Renewables’ has begun): «Ξεκίνησε η Εποχή των Α.Π.Ε.»

Λυπάμαι, αλλά κάποιος πρέπει να πληροφορήσει το Citigroup, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και δεν τρώνε όλοι το κουτόχορτο των διεθνών αγορών. Υπάρχει ένα μικρό χωριό στη Μεσόγειο που, όπως οι Γαλάτες, ανθίσταται στην παγκοσμιοποίηση των Α.Π.Ε. και κάνει τις δικές του επιλογές.

Και ποιες είναι οι δικές του επιλογές; 

Όπως κατ’ ιδίαν ομολογούν στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και όπως αποδεικνύουν οι πράξεις της, οι Α.Π.Ε. δεν περιλαμβάνονται σε αυτές. Αντίθετα στις προτεραιότητες της και μάλιστα σε πρώτη προτεραιότητα, βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες, όπως δηλώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν κυβερνητικά στελέχη με προεξάρχοντες τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ΠΕΚΑ.

Φυσικά, δεν είναι η επιλογή των υδρογονανθράκων από μόνη της, το πρόβλημα. Είναι η παράλληλη εγκατάλειψη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συνιστά οπισθοδρόμηση. Όταν θα επανέλθουμε μετά από κάποια χρόνια στο δρόμο των Α.Π.Ε. (γιατί είναι νομοτελειακός μονόδρομος οι Α.Π.Ε., και να το θυμάστε αυτό) θα έχουμε χάσει άλλη μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης, γιατί θα έχουμε μείνει πίσω σε τεχνογνωσία. Νομίζετε πως είναι τυχαίο ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) οδηγείται σε κλείσιμο και απαξίωση; Ίσως το καλύτερο κέντρο Α.Π.Ε. στην Ευρώπη. Ελάχιστοι το γνωρίζουν. Ακόμη πιο λίγοι το αναγνωρίζουν. Αυτοί είμαστε.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία εξ αυτού, έχει το δικαίωμα των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της. Όχι όμως ατεκμηρίωτα, ανεξέλεγκτα, αντισυνταγματικά και ίσως πιο σημαντικό από όλα, άδικα.

Και θα ξεκινήσω από το τελευταίο γιατί στο δικό μου σύστημα αξιών είναι το πιο σημαντικό.

Όπως λέει και ο τίτλος του Νομοσχεδίου, το πόνημα αφορά τις «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του Άρθρου 40 του Ν2773/1999».

Μιλάμε για το διαβόητο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ το οποίο όντως πρέπει να μηδενιστεί. Κανείς δε διαφωνεί σε αυτό. Όμως, τι δημιούργησε το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ; Δύο είναι οι βασικές πηγές του ελλείμματος:

Μέχρι και το τέλος του 2011 υπεύθυνες ήταν οι στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από το 2012 και μετά προστέθηκαν και τα Φωτοβολταϊκά με τις υψηλές ταρίφες.

1. Υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας;

Για τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει μαλλιάσει η γραπτή, ηλεκτρονική και πραγματική γλώσσα μας, αλλά κανείς κυβερνητικός δεν το αγγίζει το θέμα, γιατί κάνει τζιζ. Κρατάμε όμως ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ! Αντίθετα κεφάλαια του περίφημου Ειδικού λογαριασμού για τις Α.Π.Ε. επιδοτούσαν τα… ορυκτά καύσιμα. Μοναδική Ελλάδα!! (βλ. Σημείωμα για τις υφιστάμενες στρεβλώσεις στη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.)

2. Για τα φωτοβολταϊκά ποιος ευθύνεται;

Ευθύνεται μήπως ο μικρός, μεσαίος έστω και μεγάλος παραγωγός που προσκλήθηκε από την πολιτική της κυβέρνησης και τις υψηλές ταρίφες και αποφάσισε να επενδύσει για να έχει κάποιο ΝΟΜΙΜΟ κέρδος;

Κι εγώ θα σας πω, ότι ο μεγάλος επενδυτής, λόγω ακριβώς του μεγέθους του, θα μπορούσε να είχε γνώση και ενημέρωση ότι μια τέτοια επένδυση μπορεί να είχε ανατροπές τιμών στο μέλλον.

Οι άλλοι όμως; Ποιο κυβερνητικό στέλεχος είπε ποτέ στους μικρομεσαίους, προσέξτε που βάζετε τα χρήματα σας;

Αντίθετα είμαι σίγουρος ότι πολιτικοί εντός και εκτός κυβέρνησης έπαιζαν το γνωστό χαρτί του ρουσφετιού για να βοηθήσουν τους συντοπίτες (ψηφοφόρους) τους είτε στην προώθηση των αιτήσεων τους είτε στη λήψη δανείων από τράπεζες.

Σε αυτό το περιβάλλον δεκάδες συμπολίτες μας δελεάστηκαν και επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά, με το πλαίσιο που είχε νομοθετήσει μια νόμιμη ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα. Ξαναγράφω ΝΟΜΙΜΟ.

Με ποιο ηθικό ανάστημα έρχεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και επιβάλλει αναδρομικές αλλαγές συμβάσεων; Δεν έχει συνέχεια η κυβέρνηση; Μπορεί η νυν κυβέρνηση να αναιρεί την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης σε συμβάσεις της με τους ίδιους τους πολίτες της;

3. Τι φταίνε τα αιολικά;

Ως αιολικός κλάδος, έχουμε αναλύσει και τεκμηριώσει κατ επανάληψη ότι τα αιολικά έργα όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό λογαριασμό Α.Π.Ε., αλλά αντίθετα τον επιδοτούν, ιδιαίτερα στα νησιά. Και έχουμε προτείνει λύσεις για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.     

Η κυβέρνηση δικαιούται να μην μας ακούσει και να κάνει τη δική της πολιτική επιλογή κάλυψης του ελλείμματος.

Δεν δικαιούται όμως να επιβάλλει μια λύση η οποία ποινολογεί τον κλάδο της αιολικής ενέργειας για τα δικά της σφάλματα ενεργειακού σχεδιασμού και τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες έχει την απόλυτη ευθύνη και είναι άδικο να τις επιλύει εις βάρος των αιολικών.

4. Γιατί χαρίζετε σε άλλες πηγές ενέργειας;

Κι ακόμη περισσότερο δεν δικαιούται να ποινολογεί τον κλάδο της αιολικής ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή προστατεύει άλλους παραγωγούς και άλλες πηγές ενέργειας εις βάρος μας.

Είναι παράδοξο αλλά αυτή η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει το ακριβό, εισαγόμενο, ρυπογόνο Αέριο αντί να στηρίξει τον φθηνό, εγχώριο, ανεξάντλητο και καθαρό Αέρα.

Ζούμε μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία να ποινολογούνται οι παραγωγοί Α.Π.Ε. για να ενισχύονται οι παραγωγοί από φυσικό αέριο, οι οποίοι έχουν προστατευθεί πλήρως από τις στρεβλώσεις της αγοράς μέσω των μεταβατικών μηχανισμών χωρίς να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του κοινού ελλείμματος. Σε αυτόν τον συνδυασμό «τιμωρίας» και «προστασίας» δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι.

Όλα τα ανωτέρω συνιστούν ένα μοναδικό συνδυασμό αδικίας για τον κλάδο μας. Φυσικά, μη γελιόμαστε, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα πέρα από την καταγγελία της λαθεμένης κυβερνητικής πολιτικής. Την Κυριακή το βράδυ θα έχει ψηφιστεί άλλο ένα κατεπείγον πολυνομοσχέδιο και εκεί ανάμεσα σε γάλατα, φάρμακα, ψωμιά, ταξί και οι Α.Π.Ε. θα οδεύσουν στον καιάδα της κυβερνητικής «αναπτυξιακής πολιτικής», για την οποία είναι τόσο περήφανοι όλοι τους στην κυβέρνηση. Γι αυτό μάλιστα με «κουτσαβάκικο» στυλ μας επιπλήττουν, που δεν το καταλαβαίνουμε και δεν είμαστε ευγνώμονες που μας σώζουν από τον κακό εαυτό μας.

Συμπερασματικά, εν έτει 2014, οι ενεργειακές επιλογές της κυβέρνησης κρίνονται λαθεμένες για τους παρακάτω λόγους:

Επιλέγονται οι υδρογονάνθρακες,

-μια πηγή που ακόμη και οι σχετικοί επιστήμονες των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση τους, είναι πολύ επιφυλακτικοί να πανηγυρίσουν, πριν τις γεωτρήσεις,

-μια πηγή που αν εντοπισθούν οικονομικώς απολήψιμα αποθέματα, θα αρχίσουν να αποδίδουν την επόμενη δεκαετία,

-μια πηγή, που αν κάτι πάει στραβά -που το απεύχονται όλοι- θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη μοναδική βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό

-μια πηγή, που σύμφωνα με την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής (την οποία πλέον συνυπογράφουν το 97% των σχετικών επιστημόνων) επιβαρύνει τόσο το κλίμα, που σύντομα μια σοφότερη, εξ αιτίας των κλιματικών καταστροφών, ανθρωπότητα είναι πιθανό, στο άμεσο μέλλον, να απαγορεύσει την εκμετάλλευση όλων των υπόλοιπων εντοπισμένων αποθεμάτων, γιατί απειλούν την ίδια τη ζωή (Η λεγόμενη «Φούσκα Άνθρακα»)

και εγκαταλείπονται οι ανεξάντλητες εγχώριες πηγές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,

-που είναι οι πραγματικές εγχώριες πηγές ενέργειας,

-που εξ ορισμού είναι αποκεντρωμένες ως προς την παραγωγή αλλά και ως προς τις επενδυτικές δυνατότητες, μια και προσφέρονται και σε μικροεπενδυτές,

-που μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας,

-που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια,

-που είναι φθηνές και θα συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους,

-που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια,

-που είναι ανεξάντλητες,

-που είναι φιλικές στο άμεσο περιβάλλον,

-που είναι η ασπίδα μας στις κλιματικές αλλαγές.

Αυτή η διπλή κυβερνητική ενεργειακή επιλογή, κατά τη γνώμη μου, είναι η επιτομή της κοντόφθαλμης και χωρίς όραμα πολιτικής. Αυτό το διπλό λάθος είναι ασυγχώρητο σε συμπολίτες μας που διεκδίκησαν την ψήφο μας, για το καλό της πατρίδας και το μέλλον της χώρας.

Αλλά, βρε αδελφέ, ποιος θα θυμάται αυτούς και τις επιλογές τους σε 15 χρόνια;

Με οργή και θλίψη,

Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης. Πρόεδρος ΔΣ Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ, Εκδότης Ανεμολογίων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.