Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ

ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ

Απο το Δικηγορικό Γραφείου  ΜΕΤΑΞΑΣ  & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  λαβαμε  την  ακόλουθη  Επιστολή :

 

Επιδίκαση οφειλομένων τόκων υπερημερίας σε παραγωγούς ΑΠΕ

Eκδόθηκαν πρόσφατα από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια νέες δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν υπέρ των παραγωγών ΑΠΕ οφειλόμενους τόκους υπερημερίας λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων του ΔΑΠΕΕΠ στην εξόφληση των τιμολογίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αξίωση των Παραγωγών ΑΠΕ στηρίζεται σε ρητή διάταξη της Σύμβασης Πώλησης που έχουν συνάψει με τους αρμόδιους διαχειριστές, στην οποία προβλέπεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ (ή ο ΔΕΔΔΗΕ αντιστοίχως για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα) οφείλει να εξοφλεί κάθε τιμολόγιο εντός προθεσμίας 20 ημερών από την επομένη της παράδοσης του, αλλιώς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οφείλονται τόκοι υπερημερίας.

Τα διεκδικούμενα μάλιστα ποσά δεν είναι καθόλου αμελητέα, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύμηνες, ιδίως κατά το πρόσφατο παρελθόν, καθυστερήσεις, οι οποίες υπερέβαιναν ακόμη και τους έξι μήνες.

Το βασικό δε επιχείρημα των αρμοδίων διαχειριστών για τη «δικαιολόγηση» των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους, ότι δηλαδή αυτές «οφείλονταν στο συσσωρευμένο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού», φαίνεται να αδυνατίζει από το γεγονός ότι, παρά την εμφάνιση πλεονάσματος στον Ειδικό Λογαριασμό εντός του έτους 2018, οι υπερημερίες προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ εξακολουθούν να υφίστανται.

Όπως επισήμανε   ο εταίρος της εξειδικευμένης στον χώρο της ενέργειας δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες», σε εντολείς της οποίας επιδικάσθηκαν οι τόκοι υπερημερίας, κ. Κακούνης, «η νομική αξίωση καταβολής των οφειλομένων τόκων υπερημερίας προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ δεν συνδέεται μόνο με τη διεκδίκηση των οφειλομένων ποσών εκ μέρους των παραγωγών, αλλά με το κρισιμότατο ζήτημα της προάσπισης της νομικής δεσμευτικότητας των συμβάσεων πώλησης που έχουν συνάψει και των σαφών όρων που αυτές περιλαμβάνουν. Αν αυτοί καταστρατηγούνται κατά το δοκούν, τί κωλύει αύριο η καταστρατήγηση αυτή να επεκταθεί και σε άλλες συμβατικές προβλέψεις εκτός της διεκδίκησης των οφειλομένων τόκων υπερημερίας; Η νομική προστασία επί του θέματος απαιτεί συνδυαστικές νομικές ενέργειες και την κατάλληλη προετοιμασία σε αποδεικτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών δικονομικών όρων για την ευδοκίμησή της. Το διακύβευμα είναι όμως μείζον και, ως προελέχθη, σχετίζεται με την ίδια την ύπαρξη συμβατικής κατοχύρωσης της επενδυτικής δραστηριότητας των παραγωγών, ανάγκη που υφίσταται για κάθε ηλεκτροπαραγωγό και όχι μόνο τους παραγωγούς ΑΠΕ. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κομβικό για όλους τους επιχειρηματικούς παίκτες της αγοράς και την εύρυθμη λειτουργία της και όχι μόνο για τους φορείς των ΑΠΕ. Απορία δε προκαλεί η στάση των θεσμικών φορέων της αγοράς, που είναι και αντισυμβαλλόμενοι των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας: Συνιστά επίσημη άραγε θέση τους ότι σαφείς συμβατικές ρήτρες δεν πρέπει να τυγχάνουν εφαρμογής και μέλημά τους είναι να καταστούν “κενό γράμμα”; Τούτο είναι όλως προβληματικό, καθότι δίχως τήρηση των συμβατικώς συμφωνηθέντων, ευαίσθητες αγορές, ως η ενεργειακή, δεν μπορούν να δομηθούν και λειτουργήσουν υγειώς». Η πλέον πρόσφατη απόφαση 10.465/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε από το Δικαστήριο προσωρινά εκτελεστή, το δε αίτημα του ΔΑΠΕΕΠ για χορήγηση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της απόφασης απορρίφθηκε και αυτή από έτερο αρμόδιο δικαστή. Τούτο σημαίνει ότι ο ΔΑΠΕΕΠ οφείλει άμεσα να καταβάλει τα επιδικασθέντα ποσά στον παραγωγό/εντολέα της δικηγορικής εταιρείας “Μεταξάς & Συνεργάτες”, άλλως αυτός δύναται να προβεί σε κατάσχεση των λογαριασμών του ΔΑΠΕΕΠ για την εκτέλεση της εκδοθείσας απόφασης.

Με εκτίμηση,

Administration –  M & A Law Firm

154 Asklipiou Str.
11471 Athens
Tel. (switchboard) + 30 210 33 90 748
Fax + 30 210 33 90 749
http://www.metaxaslaw.gr
email: secretary@metaxaslaw.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.