Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΑΔΜΗΕ: Διευκρινίσεις για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη

ΑΔΜΗΕ: Διευκρινίσεις για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη

Σειρά διευκρινίσεων για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων που αφορούν σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, που απαλλάσσονται της αδειοδότησης, παρέχει προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΑΔΜΗΕ ΑΕ).

Οι διευκρινίσεις δίδονται σε εφαρμογή πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης (ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74123/2971, βλ. ΦΕΚ 3149/Β/30.07.2020), με την οποία καθορίζεται το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη, εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε MW ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Αναλυτικά, ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ θέτει υπόψη των ενδιαφερομένων τα ακόλουθα:

  1. Για τις εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ μέχρι και τις 09.08.2020, όπως και για τις νέες αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους που υποβάλλονται στον ΑΔΜΗΕ μετά τις 10.08.2020, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν στην αρμόδια μονάδα υποδοχής του ΑΔΜΗΕ τα εξής:
    • Για σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν σε γεωργική (αγροτική) γη, έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σχετικό πρακτικό της Περιφερειακής επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, από τα οποία προκύπτει ο χαρακτηρισμός της γης (υψηλής ή μη παραγωγικότητας), ή Υπεύθυνη Δήλωση μηχανικού, η οποία δύναται να περιλαμβάνεται επί του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την αίτηση, ότι το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή της Αττικής ή περιοχή της Επικράτειας που έχουν καθοριστεί χρήσεις γης εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν.2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν.1337/1983 (Α’ 33) και σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια του ν.4447/2016 (Α’ 241), με αναφορά στο αν το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι.
    • Για σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν σε γη άλλης μορφής, πλην γεωργικής (αγροτικής), Υπεύθυνη Δήλωση μηχανικού, στην οποία δηλώνεται ότι ο φωτοβολταϊκός σταθμός εγκαθίσταται σε γη άλλης μορφής, πλην γεωργικής (αγροτικής), για παράδειγμα δασικής, χορτολιβαδικής κ.ά.
  1. Διευκρινίζεται ότι, όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ μέχρι και τις 09.08.2020, τα έγγραφα ή υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού της παραγράφου 1 πρέπει να υποβληθούν εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος την εν λόγω υπουργικής απόφασης (ήτοι ως και τις 09.09.2020), προκειμένου να θεωρηθούν πλήρεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα θεωρείται πλήρης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης κατά τη χρονική σειρά υποβολής των εγγράφων ή υπεύθυνης δήλωσης του μηχανικού της παραγράφου 1.
  2. Για τις νέες αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους που υποβάλλονται στον ΑΔΜΗΕ μετά τις 10.08.2020, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απαραίτητα να συνυποβάλουν με τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία αίτησης, τα έγγραφα ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού της παραγράφου 1, διαφορετικά ο φάκελος της αίτησης θα θεωρείται ελλιπής και θα επιστρέφεται.

Σημειώνεται ότι ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει στις 7 Αυγούστου 2020 και ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.