Αρχική / ΝΕΑ / ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΗΕΦ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ANOIKTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΗΕΦ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ   ΣΤΟΥΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

 

Κύριοι βουλευτές,

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε, και να κάνουμε μία ύστατη πρόσκληση, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο ο κ. Παπαγεωργίου συνεχίζει να σας εξαπατά επανειλημμένα, και να καταστρέφει χιλιάδες μικρομεσαίες οικογένειες και μαζί τους τη φήμη της χώρας και της κυβέρνησης. Αναγνωρίστε τα ψέματα του νομοσχεδίου και καταψηφίστε το.

Ψέμα Νο 1 :

Με το νομοσχέδιο πετυχαίνουμε εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και κατ΄ επέκταση συνολικά της εγχώριας αγοράς ενέργειας, που λόγω της ύφεσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία μεταφέρονται από τον έναν κρίκο της ενεργειακής αλυσίδας στον άλλο.

 

Η Αλήθεια :

Για να μηδενιστεί το έλλειμμα πρέπει να σταματήσουν να μπαίνουν νέες ΑΠΕ με τιμές πάνω από το μέσο κόστος ενέργειας και να σταματήσουν οι στρεβλώσεις με τις οποίες υπολογίζουν τα έσοδά του. Το ίδιο ψέμα σας είπε άλλες δύο φορές, τον Οκτώβριο του 2012 και τον Απρίλιο του 2013 όπου επιβάλλοντας την έκτακτη εισφορά ύψους 25%-42% για δύο ή τρία χρόνια θα έλυνε το πρόβλημα. Τότε τον πιστέψατε. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, και τώρα ζητάει νέα μέτρα. Θα τον πιστέψετε;

 

Ψέμα Νο 2 : (η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα)

Είναι μνημονιακή υποχρέωση να μειωθούν οι τιμές των ταριφών για να λυθεί το πρόβλημα του ειδικού λογαριασμού και γι’ αυτό θα προβούμε σε μονομερή τροποποίηση των υπογεγραμμένων συμβάσεων με τους παραγωγούς.

Ολόκληρη η αλήθεια :

Για να λυθεί το πρόβλημα του ειδικού λογαριασμού στο άρθρο 6 του μνημονίου αναφέρονται 5 απαιτούμενα μέτρα για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού :

 • Αναπροσαρμογή των ταριφών των έργων ΑΠΕ, με την συναίνεση των παραγωγών.
 • Αναπροσαρμογή των ταριφών των ΦΒ στις στέγες, με την συναίνεση των παραγωγών.
 • Άρση των στρεβλώσεων τις αγοράς.
 • Αύξηση του τέλους λιγνίτη και καθιέρωση τέλους υδάτων.
 • Αναστολή των σε εκκρεμότητα αδειών. 

Όλα τα παραπάνω πρέπει, με βάση το μνημόνιο, να γίνουν έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μονάδων ΑΠΕ.

Από τα παραπάνω 5 μέτρα ο κ. Παπαγεωργίου παρουσιάζει ως μνημονιακή υποχρέωση μόνο τα δύο πρώτα και αυτά μάλιστα μισά. Αν τα εφάρμοζε και τα 5 τότε η επιβάρυνση των έργων ΑΠΕ θα ήταν πολύ μικρή και δεν θα διέτρεχε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

 

Ψέμα Νο 3:

Δίνεται ανταπόδοση έναντι της μείωση των ταριφών με παράταση της σύμβασής τους για 5 χρόνια.

 

Η αλήθεια :

Η παράταση της σύμβασης μετά τα 20 χρόνια δίνεται με τιμή 80€/MWh τιμή η οποία ισχύει σήμερα στην αγορά.  Άρα είναι σαφές ότι μετά από 20 χρόνια η τιμή αυτή θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη. Επιπλέον με την προτεινόμενη παράταση ο παραγωγός δεν θα έχει δικαίωμα να προσφέρει όλη την παραγόμενη ενέργεια αλλά μέρος αυτής. Δηλαδή ενέργεια που θα προέρχεται από ΑΠΕ σε τιμή μικρότερη από το τότε μέσο κόστος, προτείνει το νομοσχέδιο να μην απορροφάται. Προφανώς για να απορροφάται κάποια άλλη μορφή ενέργειας. Ποια;  Επομένως η πρόταση αυτή είναι κοροϊδία και όχι ανταπόδοση.

 

Ψέμα Νο 4: (και πάλι η μισή αλήθεια…)

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν γίνει ή γίνονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. με κυριότερο παράδειγμα αυτό της Ισπανίας. Ενώ ο ίδιος ο Επίτροπος Ενέργειας έχει αποδεχθεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις τονίζοντας ότι δεν πρέπει οι επενδύσεις αυτές να ξεπερνούν ένα εύλογο ποσοστό απόδοσης (ύψους 7,5%) που στη χώρα μας το ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και μετά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 

 

Η αλήθεια :

Στην  περίπτωση της Ισπανίας ισχύουν τα εξής :

 • Δυστυχώς για τους Ισπανούς παραγωγούς δεν υπήρχαν υπογεγραμμένες συμβάσεις μεταξύ τους και του λειτουργού της αγοράς.
 •  Οι μειώσεις που υφίστανται οι Ισπανοί παραγωγοί είναι 11-18 % για τα πάρκα έως 100 kWp και φτάνουν μέχρι 40 % στα πάρκα πάνω από 10 ΜW ( 10.000 ΚW ) κλιμακωτά .
 • Οι περικοπές αυτές έχουν οδηγήσει πάρα πολλές Ισπανικές επιχειρήσεις σε χρεωκοπία.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να παίρνονται μέτρα με αναδρομική ισχύ. Το ποσοστό απόδοσης πρέπει να είναι της τάξης του 7,5% αλλά για τα έργα που  θα υλοποιηθούν από εδώ και πέρα.

 

 

 

Ψέμα Νο 5:

Πρέπει να μπει έκτακτη εισφορά 35% στην παραγωγή του 2013 για τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μηδενιστεί το συσσωρευμένο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού μέσα στο 2014.

 

Η αλήθεια:

Το συσσωρευμένο έλλειμμα δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων της αγοράς. Λόγω των στρεβλώσεων αυτών κέρδιζαν οι εταιρείες προμήθειας. Επίσης με άλλες στρεβλώσεις κέρδισαν πολλά εκατομμύρια οι μονάδες αερίου. Το συσσωρευμένο έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί με μικρότερη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών αν συμμετέχουν και όλοι όσοι κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ψέμα Νο 6:

Όλες οι παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πλήρη συμφωνία με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένα ανταποδοτικά που θα παρουσιαστούν στη Βουλή

 

Η αλήθεια:

Καμία τράπεζα δεν δέχθηκε να δεσμευτεί μέσω του νομοσχεδίου, να μειώσει τα επιτόκια των δανείων των ΦΒ, τα περισσότερα των οποίων κινούνται στα επίπεδα των 7% – 12%. Αν είχε επιτύχει τέτοια συμφωνία θα την έβαζε ως άρθρο στο νομοσχέδιο.  Αντ’ αυτού ο κ. Παπαγεωργίου δηλώνει ότι οι τράπεζες θα χειριστούν ευνοϊκά το κάθε δάνειο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χειριστούν κατά το δοκούν και χωρίς καμία πίεση τα δάνεια των φωτοβολταϊκών.

 

Ψέμα Νο 7:

Οι μειώσεις στις υφιστάμενες τιμές απλά μειώνει την κερδοφορία των επενδυτών και αυξάνει ελαφρά το χρόνο απόσβεσής τους. Οι επενδύσεις αυτές παραμένουν ιδιαίτερα κερδοφόρες – πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και πολύ πιο πάνω από οποιαδήποτε άλλη επένδυση σήμερα στην Ελλάδα – και ο χρόνος απόσβεσής τους – ειδικά μετά την παράταση – παραμένει μικρός.

Η αλήθεια:

Ένα πάρκο των 100kW όχι μόνο δεν εμφανίζει κερδοφορία με την σημερινή κατάσταση της αγοράς, αλλά ο ιδιοκτήτης του αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Τα παρακάτω νούμερα αποδεικνύουν την αλήθεια και είναι αδιαμφισβήτητα.

 

 


ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝOΣ ΠΑΡΚΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 100kW

  Ημερομηνία σύνδεσης

30/6/2012

  Κόστος έργου           250.000,00 €
  Δανεισμός           200.000,00 €
     
  Ετήσια παραγωγή (kWh)

150.000

  Τιμή kWh

0,42

     

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Ετήσια παραγωγή (€)             63.000,00 €
Έκτακτή εισφορά (%)

30%

Έκτακτη εισφορά (€)             18.900,00 €
Καθαρή ετήσια παραγωγή             44.100,00 €
   
Τοκοχρεολύσια             32.000,00 €
Ασφάλεια ΟΑΕΕ               3.600,00 €
Λειτουργικέ δαπάνες, ΔΕΗ – ΟΤΕ – Ασφάλιση-συντήρηση – επισκευές               5.000,00 €
Τέλος επιτηδεύματος                   600,00 €
   
   
Φόρος εισοδήματος               5.361,20 €
Προκαταβολή φόρου (50%)               2.680,60 €
Εισφορά αλληλεγγύης               1.500,00 €
   
   
ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ             50.741,80 €
   
ΥΠΟΛΟΙΠΟ

-6.641,80 €

 

   
     
     

ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Για ολόκληρο το έτος 2013 έχει πληρώσει ή οφείλει τα εξής:  
Τον ΦΠΑ (13%) επί του συνόλου των τιμολογίων

-8.190,00 €

Τα  τοκοχρεολύσια όλου του έτους 2013

-32.000,00 €

Τις εισφορές στον ΟΑΕΕ

-3.600,00 €

Τις λειτουργικές δαπάνες

-5.000,00 €

   
   
ΣΥΝΟΛΟ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΠΟΣΩΝ

-48.790,00 €

   
   
Από την παραγωγή του έτους 2013 ο παραγωγός έχει εισπράξει :  
την παραγωγή των 6 μηνών δηλαδή ποσό 30.000€ μείον την έκτακτη εισφορά (37%)

20.000,00 €

τον ΦΠΑ που αναλογεί στο ποσό των έξι μηνών  χωρίς την έκτακτη εισφορά

4.000,00 €

   
ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ

24.000,00 €

   
Άρα μέχρι σήμερα εμφανίζει ένα ταμειακό έλλειμμα :

-24.790,00 €

   
Συνέπειες του παραπάνω ταμειακού ελλείμματος είναι :  
  1. Το δάνειο εμφανίζει ληξιπρόθεσμες δόσεις με αποτέλεσμα να χρεώνεται τόκους υπερημερίας  
  2. Αδυνατεί να πληρώσει τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα επιβαρύνεται με υπερημερίες και  να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και άρα να πληρωθεί από τον ΛΑΓΗΕ  
  3. Αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να δέχεται επιβαρύνσεις  
  4. Αδυνατεί να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο  η ομαλή λειτουργία του έργου  
     
Η παραπάνω κατάσταση του παραγωγού θα επιδεινωθεί περισσότερο στους επόμενους δύο μήνες καθώς :  
  1. Στις 31/3/2014 θα χρεωθεί τον ΦΠΑ του 1ου τριμήνου του 2014, περίπου 2.000€  
  2. Στις 30/4/2014 θα χρεωθεί τον φόρο και την προκαταβολή φόρου περίπου 8.000€  
         

 

 

Ψέμα Νο 8:

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι παρότι η έκτακτη εισφορά, που ήταν και πιο παρεμβατική όπως αναλύθηκε νωρίτερα, είχε θεωρηθεί από τους επενδυτές δυσβάστακτη, το διάστημα που ίσχυσε, εγκαταστάθηκε πάνω από το μισό του συνόλου της ισχύος από φωτοβολταϊκά που έχει η χώρα σήμερα. Πράγμα που αποδεικνύει ότι εξακολουθούν και με αυτά τα δεδομένα οι επενδύσεις αυτές να είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές. Για του λόγου το αληθές, ένας από τους πιο οργανωμένους συνδέσμους φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επικρότησε την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την άρση της αναστολής που ίσχυε ως σήμερα επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον που συνεχίζει να υπάρχει για αυτές τις επενδύσεις ακόμα και μετά από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

 

Η αλήθεια :
Όσοι κατασκεύασαν τα πάρκα τους μέχρι και το 2013 ήξεραν ότι η έκτακτη εισφορά ήταν μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 ή στην χειρότερη περίπτωση μέχρι το 2015. Στη συνέχεια αυτή θα καταργούνταν. Με τα δεδομένα αυτά προχώρησαν οι κατασκευές των ΦΒ πάρκων το 2012. Με την μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς οι επενδύσεις αυτές κάθε άλλο παρά κερδοφόρες γίνονται. Ο ΣΕΦ, την μαρτυρία του οποίου επικαλείται ο κ. Παπαγεωργίου, δεν είναι σύνδεσμος παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (κάτι που  σκόπιμα αποκρύπτει ο υπουργός) αλλά ο σύνδεσμος των εγκαταστατών που θέλει να ξαναρχίσουν οι αδειοδοτήσεις για να κάνει εγκαταστάσεις. Σε αυτόν το σύλλογο ουσιαστικά έχουν παραμείνει ως μέλη ξένες μεγάλες εταιρείες εμπορίας εξοπλισμού.

 

Κύριοι βουλευτές,

Μην πιστέψετε τα παραπάνω ψέματα.

Μην επιτρέψετε να έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο της καταστροφής μας.

Αρνηθείτε να το ψηφίσετε αν τελικά έρθει προς ψήφιση.

 

Οι θέσεις μας οι οποίες έχουν αναλυτικά κατατεθεί και που επιλύουν το πρόβλημα, επιγραμματικά είναι:

 • Να μην τροποποιηθούν οι συμβάσεις μας.
 •  Για την κάλυψη του σωρευμένου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ να συνεισφέρουν και όσοι  επωφελήθηκαν (ΔΕΗ, φυσικό αέριο)  από τις στρεβλώσεις που το δημιούργησαν (ΟΤΣ,ΑΔΙ,ΜΑΜΚ) και να συνεισφέρει με μια μικρή λογική αύξηση το ΕΤΜΕΑΡ.
 • Για τον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ πρέπει να αρθούν πρώτα οι στρεβλώσεις (επανακαθορισμός  της ΜΜΚΣΘΜ που θα περιλαμβάνει τα ΑΔΙ και το αποφευγόμενο κόστος ΑΠΕ) .
 • Να εισφέρουμε αναλογικά  για την κάλυψη τόσο του συσσωρευμένου ελλείμματος όσο και του εναπομένοντος  πρωτογενώς παραγόμενου,  με τρόπο ώστε να πάρουμε ανταποδοτικά  και έντοκα ότι εισφέρουμε, με την μορφή παράτασης της σύμβασης.
 • Να δοθεί παράταση της σύμβασης για όσα χρόνια απαιτείται, για την ανάκτηση των εισφερόμενων ποσών. Στην παράταση η ενέργεια θα απορροφάται εξολοκλήρου στην συμβασιοποιημένη  τιμή
 • Να μην καταργηθεί η σύνδεση της ταρίφας με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
 • Να δεσμευτούν μέσω του νομοσχεδίου οι τράπεζες για διόρθωση των επιτοκίων.
 • Να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ μέχρι να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας.
 • Να γίνει άμεσα η εξόφληση των οφειλόμενων ποσών από τον ΛΑΓΗΕ.

 

 

Για την  ΠΟΣΠΗΕΦ .

 

 

 Ο Πρόεδρος                                                                                                       Ο γεν. Γραμματέας

 

 

 

Γιάννης Παναγής                                                                                             Πέτρος Τσικούρας

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτη η επιστολη
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ!!!

  Να ειναι ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!

  Εγκρινει η ΕΕ αυτες τις πρακτικες;;;;;
  Ξερει τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ αυτες;;;;;
  (ή οτι τους πασαρει το ΥΠΕΚΑ;;;)

  Η Τροικα ετσι περιμενε να λυθει το προβλημα;
  ΞΕΡΕΙ τι πραγματικα συμβαινει;;;

  Οφειλουν να ΔΕΧΤΟΥΝ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΠΟΣΠΗΕΦ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ!!!!!

  Ετσι δεν λυνουμε προβληματα!
  Σκοτωνουμε τα αθωα θυματα και κρυβουμε τα αιτια κατω απο το χαλι….

  Α) Η ΤΡΟΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ
  ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ “ΛΥΣΗ”…..

  Β) Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
  ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΑ “ΛΑΘΗ”…

 2. ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΟΙ!!!!

  Εξαιρετικη επιστολη!!!

  Απλη, Κατανοητη, Περιεκτικη, με νουμερα, στοιχεια και…. Αληθειες!!!

  ΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!

  Μας εκφραζει ολους….

  Ποιος θα τολμησει να αγνοησει τις αληθειες αυτες και να ψηφισει την καταδικη μας…;;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.