Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Καθοριστική η συμβολή των ΑΠΕ στη θεαματική υποχώρηση της τιμής ρεύματος

Καθοριστική η συμβολή των ΑΠΕ στη θεαματική υποχώρηση της τιμής ρεύματος

Εμφανείς τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσιάζουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών από τότε που καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 €/MWh στις 22 Δεκεμβρίου έως και σήμερα, η μέση τιμή της χονδρεμπορικής  αγοράς υποχώρησε κατά 59%. Έτσι, σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή για τις συναλλαγές είναι 171,90 €/MWh.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, η κατακόρυφη πτώση αποδίδεται αφενός μεν στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν, με αποτέλεσμα στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής να έχουν εισέλθει τα φθηνά αιολικά πάρκα, αφετέρου δε στην κατρακύλα των τιμών φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών TTF.

Κατά το ίδιο προαναφερθέν χρονικό διάστημα η τιμή του αερίου μειώθηκε από τα 175 €/MWh σε 108 €/MWh.

Βέβαια, η πορεία αυτή δε θεωρείται αξιόπιστη ως προς την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων για μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών ενέργειας, αφού παραμένει ανοικτή η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τον αγωγό Nord Stream 2.

Πώς οι ΑΠΕ «έριξαν» τις τιμές

Στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο ενεργειακό μίγμα οι ΑΠΕ είναι κυρίαρχες με μερίδιο, από κοινού με τα υδροηλεκτρικά έργα, που αγγίζει ή υπερβαίνει το 50%. Η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή σήμερα είναι περιορισμένη και ανέρχεται σε 26,86%. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούν στο 38,97% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 11,80%.

Έτσι, οι φθηνές ΑΠΕ έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίζουν το κόστος των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σε σχέση με χθες καταγράφεται μείωση 10%, ενώ για τη χθεσινή σε σχέση με την προχθεσινή ημέρα η μείωση ήταν 8,22%.

Παράγοντες της αγοράς ενέργειας υπογραμμίζουν, με αφορμή αυτά τα μεγέθη, τη σημασία της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και της ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Ιδίως δε με τα συστήματα μεγάλης διάρκειας θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ρεύματος σε περιόδους χαμηλών τιμών και στη συνέχεια διοχέτευσης τους στο σύστημα σε εποχές ακριβού ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων για τους καταναλωτές.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.