Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Τον Αριστοτέλη δανείστηκε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κύριος Δαγούμας

Τον Αριστοτέλη δανείστηκε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κύριος Δαγούμας

Το   Αρχαίο  Ελληνα  φιλόσοφο   δαντείστηκε  ο Πρόεδρος  της  ΡΑΕ  κύριος  Αθανάσιος  Δαγούμας    για  να   περιγράψει  το  ρόλο  του  Ρυθμιστή  . Ταυτόχρονα  άσκησε  Εμμεση  κριτική  για τη μή  στελέχωση  και  το  κακό  μισθολογιο .    Η  ΡΑΕ  είναι  ο  Ρυθμιστής  της  Ενεργειακής  Αγοράς  και  η  σωστή  λειτουργίας  της  είναι  απαραίτητη   για  την Ευρυθμη  λειτουργία   της .

Στην ετήσια έκθεση των πεπραγμένων για το 2021 ο κ. Δαγούμας παραθέτει το μεγάλο πλήθος των αποφάσεων και των αδειοδοτήσεων που εξέδωσε η Αρχή τη συγκεκριμένη χρονιά τονίζοντας μάλιστα τις αντιξοότητες που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση:

«Ο αυξημένος όγκος εργασίας κατά το 2021 περαιώθηκε χάρη στη συνεχή προσπάθεια ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της Αρχής (κυρίως για τις αδειοδοτικές διαδικασίες), αλλά ιδίως χάρη στην αγαστή συνεργασία, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των στελεχών της Αρχής», αναφέρει και μιλά για το στελεχιακό δυναμικό της:

«Η λειτουργία της ΡΑΕ στηρίζεται σε: 7 Μέλη της Ολομέλειας, 21 Ειδικούς Επιστήμονες, 6 Έμμισθους Δικηγόρους, 30 στελέχη Διοικητικό προσωπικό, 5 μετακλητούς υπαλλήλους και 55 στελέχη με σύμβαση ορισμένου χρόνου», επισημαίνει και συνεχίζει μιλώντας για τις αποχωρήσεις του προσωπικού: «Η Αρχή αντιμετώπισε πρωτόγνωρο κύμα αποχωρήσεων στελεχών της κατά τα έτη 2021- 2022 λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών σε σχέση με τους φορείς και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με την ένταση και τις αυξημένες ευθύνες της απασχόλησης στον Ρυθμιστή.

Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η προώθηση του έργου της ΡΑΕ, που ήταν καίριο για την προσέλκυση και υλοποίηση και ενεργειακών επενδύσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το «άνοιγμα» της αγοράς, πρακτικά είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Αρχής, λόγω της μη υλοποίησης της δέσμευσης της Πολιτείας για την αποτελεσματική στήριξή της μέσω κατάλληλου μισθολογίου και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού», αναφέρει ο κ. Δαγούμας.

Παρακάτω  αναφέρει :

«Παρά τα δεδομένα αυτά, η Αρχή αντιμετώπισε με πλήρη επαγγελματισμό, υπερβάλλοντα ζήλο και αποτελεσματικότητα τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις της. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την προσήλωση των στελεχών της ΡΑΕ στο δημόσιο συμφέρον, όπως επιτάσσει η αριστοτελική αναζήτηση που αφορά το ύψιστο καλό. Εμπνεόμενοι από τον Αριστοτέλη, που όρισε ως υπέρτατο αγαθό και ως «τέλος», δηλαδή στόχο όλων των πραγμάτων, την ευδαιμονία της κοινωνίας, οφείλουμε να επιδιώκουμε ενεργά τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, στον τομέα που έχουμε οριστεί να ρυθμίζουμε. Στη βάση αυτή, ο Ρυθμιστής δεν είναι μόνο (κανονιστικός) νομοθέτης, ο οποίος θέτει το πλαίσιο και τους κανόνες της δομημένης λειτουργίας των αγορών και των πρακτικών που αναπτύσσονται θεμιτά και παρακολουθεί την εφαρμογή τους».

Ο ίδιος συνεχίζει: «Ο Ρυθμιστής οφείλει να επιτελεί ενεργά και τον σημαίνοντα ρόλο της Πολιτείας ως παιδαγωγού που, είτε επιβραβεύοντας είτε τιμωρώντας, διαπλάθει φορείς και συμμετέχοντες ώστε να λειτουργούν με τρόπο χρηστό, συμβάλλοντας στην κοινωνική ανάπτυξη, ευημερία και σταθερότητα. Στόχος μας λοιπόν είναι η Αρχή να συμβάλλει στη διαμόρφωση του ήθους και του έθους των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο της ενέργειας, ως μέρος της συλλογικής προσπάθειας της Πολιτείας».

Και αναφερόμενος πιθανόν εμμέσως και στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη νέα δομή της Αρχής, όπου θα έχει και την αρμοδιότητα για τα ύδατα και τα απόβλητα, τονίζει: «Ως φορείς λοιπόν αριστοτελικής παιδείας, που προτάσσουν μεταξύ άλλων τη λογική, την επιστημονική/τεχνοκρατική σκέψη, τη φρόνηση, τη σωφροσύνη και τη δικαιοσύνη, αλλά και τον σεβασμό σε όσους είναι αφοσιωμένοι με αποτελεσματικότητα στην υπηρεσία του ύψιστου καλού (δημόσιου συμφέροντος), θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργούνται πρακτικά εφαρμόσιμες και λειτουργικές δομές στην οργάνωση της Πολιτείας που να διευκολύνουν το έργο της».

Αναδημοσίευση  απο  το    Energypress

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.