Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Γ. Αρβανιτίδης: Τα μέτρα Χατζηδάκη «τελειώνουν» τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ

Γ. Αρβανιτίδης: Τα μέτρα Χατζηδάκη «τελειώνουν» τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ

Σφοδή κριτική κατά της κυβέρνησης και προσωπικώς κατά του Κωστή Χατζηδάκη άσκησε ο υπεύθυνος του ΚΙΝΑΛ για θέματα Περιβάλλοντος & Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχχρονισμό της περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας, ο κ. Αρβανιτίδης επεέκρινε τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επειδή, όπως είπε, με τη δέκατη κατά σειρά τροπολογία που κατέθεσε επί θεμάτων ενέργειας, ως προσθήκη στο προωθούμενο ν/σ, «αλλάζει ολο το ενεργειακό περιβάλλον για 6η φορά σε 18 μήνες».

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «καθολικό lockdown στην ενεργειακή δημοκρατία», καθώς, όπως υποστήριξε, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, «“τελειώνουν” ουσιαστικά τις Ενεργειακές Κοινότητες και τους μικρούς παραγωγούς».

«Στην αρχή, τούς είπατε να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά έργα. Μετά, τους είπατε να κάνουν Ενεργειακές Κοινότητες. Μετά, δώσατε απεριόριστη προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες. Μετά, περιορίσατε την απεριόριστη προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων και δώσατε απεριόριστη προτεραιότητα στο net metering, στην αυτοπαραγωγή. Έτσι μπλόκαρε το σύστημα», ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μετά, δώσατε τη δυνατότητα στους μικρούς επενδυτές και στις Ενεργειακές Κοινότητες να συνδεθούν στην υψηλή τάση. Μετά, εκδώσατε δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοινώσατε έκτακτη εισφορά και πήρατε πίσω όλα όσα τους δώσατε πριν από πέντε μήνες. Μετά, πριν γίνει νόμος το δελτίο Τύπου, αλλάζετε πάλι τη νομοθεσία και καταθέτετε τροπολογία, που μεταβάλλει, μεταξύ άλλων, και το καθεστώς σύνθεσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων – και μάλιστα αναδρομικά».

Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ παρομοίασε την τακτική του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας ως χειρότερη απ΄ αυτήν που έχει «μπακάλικο της γειτονιάς» και κατηγορήσε τον κ. Χατζηδάκη για «κουτοπόνηρο τακτικισμό».

Ο κ. Αρβανιτίδης είπε επίσης ότι το ΥΠΕΝ θέτει «ασφυκτικές προθεσμίες στα μικρά έργα και τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων», απαιτώντας από τους επενδυτές αυτών να ολοκληρώσουν τους φακέλους αδειοδότησης έως το τέλος του έτους, ενώ την ίδια ώρα «αφήνει στο απυρόβλητο μεγάλα αιολικά πάρκα, ισχύος περίπου 800 MW, να συνδεθούν μέσα στο 2021 με υψηλές ταρίφες, που έχουν κατοχυρωθεί από το 2016, δίνοντας τους συνεχείς παρατάσεις – και μάλιστα με ταρίφες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές των μικρομεσαίων επενδυτών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων».

Τι ζητά το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά, όπως εξήγησε ο κ. Αρβανιτίδης, από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας τα ακόλουθα:

  • Να απαλειφθεί η εισφορά επί του τζίρου στους παραγωγούς ΑΠΕ.
  • Η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2020 για την πληρότητα των φακέλων να παραταθεί επί τετράμηνο, λόγω της πανδημίας της Covid-19.
  • Να καταργηθεί εντελώς η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου 2021 για τις Ενεργειακές Κοινότητες και να εξομοιωθεί με την ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2021, που ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά έργα Φ/Β σταθμών.
  • Να καταργηθεί ο αποκλεισμός της συμμετοχής πολιτών σε δύο Ενεργειακές Κοινότητες εντός της ίδιας Περιφέρειας και ο αποκλεισμός να ισχύει τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
  • Να εξαιρούνται από την απαγόρευση οι μεγάλες κοινότητες άνω των 60 μελών ή αυτές στις οποίες συμμετέχει ΟΤΑ.
  • Να δοθεί μεταβατική δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους, λόγω της πανδημίας, να «κλειδώσουν» τις τιμές αναφοράς που υπήρχαν κατά την ημερομηνία λήξης της 26ης Νοεμβρίου 2020.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.