Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΔΕΗ: Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού

ΔΕΗ: Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού

Επίσημη έρευνα, για να αξιολογήσει ενδεχόμενη καταχρηστική συμπεριφορά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στον τομέα χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, θέτει σε κίνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολή προσφορών, ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως διευκρινίζεται, λαμβανομένης υπόψη της θέσης της ΔΕΗ – τόσο σε επίπεδο χονδρικής αγοράς όσο και σε επίπεδο λιανικής αγοράς – ενδέχεται να έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών, που εμποδίζουν την ικανότητα των ανταγωνιστών της να συμμετάσχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν αποδειχθεί, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να συνιστά επιθετική πρακτική αποκλεισμού, η οποία παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η έναρξη της διαδικασίας σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις υποθέσεις κατά προτεραιότητα», ενώ, όπως σημειώνεται, «δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

Για το θέμα αυτό, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Όλοι βασιζόμαστε στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Εκκινούμε έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να έχει στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και να έχει επιβραδύνει τις επενδύσεις στην παραγωγή πιο πράσινης ενέργειας. Η Ελλάδα έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή φιλόδοξο σχέδιο απεξάρτησης από τον λιγνίτη. Η εξασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, καθώς και για την τόνωση των επενδύσεων σε λιγότερο ρυπογόνες ενεργειακές πηγές».

Τι αναφέρει η ΔΕΗ

«Η συμμόρφωση με το δίκαιο περί ανταγωνισμού έχει μεγάλη σημασία για τη ΔΕΗ και είναι σε πλήρη αρμονία με την στρατηγική της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «Η έναρξη της διαδικασίας δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Η ΔΕΗ δεσμεύεται πλήρως να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διευκρίνιση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και παραμένει προσηλωμένη στον επιχειρησιακό της μετασχηματισμό, που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019».

Σημειώνετια ότι η επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί συνέχεια της υπόθεσης που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 με την αιφνιδιαστική εισβολή στελεχών της DGComp στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από επίσημη καταγγελία για χειραγώγηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα απέχει παρασάγγας από το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούσε κατά την περίοδο στην οποία αναφέρεται η έρευνα, καθώς στο μεταξύ έχει εφαρμοστεί το μοντέλο-στόχος (target model) της ΕΕ. Παράλληλά, έχει αρχίσει η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, που θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια, ζήτημα στο οποίο αναφέρεται και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε εδώ την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στα αγγλικά)

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.