Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/2/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/2/2023

ΠΟΣΠΗΕΦ: Να αρθούν οι αδικίες που αντιμετωπίζουν
οι μικρομεσαίοι επενδυτές στα φωτοβολταϊκά

 

Η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να γίνει και δίκαιη για όλους τους επενδυτές στις ΑΠΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών κ. Γιάννης Παναγής, από το βήμα της ετήσιας συνάντησης των μελών της ΠΟΣΠΗΕΦ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, βουλευτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων καθώς και περισσοτέρων των 400 μικρομεσαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα από όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ, από την μεγάλη κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί, κυρίως οι μικροί και μεσαίοι, είναι η απουσία σωστού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, κάτι που αναδείχθηκε περίτρανα στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας καθώς εκδηλώθηκε ένα επενδυτικό τσουνάμι, με χιλιάδες αιτήσεις σύνδεσης φ/β πάρκων, που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν οι αρμόδιοι υποστελεχωμένοι φορείς, αλλά ούτε και να υποδεχθούν τα υπάρχοντα ηλεκτρικά δίκτυα.

Ο κ. Παναγής μίλησε για «εγκλωβισμό» των επενδυτών και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση τους, καθώς βρίσκονται στην αναμονή για σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ως και 16 μήνες, μίλησε για χορήγηση των όρων σύνδεσης στον ένα (1) περίπου χρόνο, όταν σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να χορηγούνται σε δύο ( 2) μήνες. Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ μίλησε για άδικη μεταχείριση των μικρομεσαίων επενδυτών, προς όφελος των μεγάλων, αφού με την Υ.Α. της 12ης Αυγούστου 2022, δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ.

Τα αιτήματα της ΠΟΣΠΗΕΦ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αφού αναφέρθηκε στις επιτυχημένες παρεμβάσεις που έκανε την τελευταία τριετία και μέσα σε συνθήκες covid, υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον κλάδο, παρουσίασε και αιτήματα της ΠΟΣΠΗΕΦ, τα οποία και ελπίζει ότι θα ικανοποιηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα:

-Αναπροσαρμογή της τιμής αποζημίωσης των φ/β σταθμών, καθώς το κόστος των υλικών και μεταφοράς αυξήθηκε άνω του 30%, ενώ εκρηκτική είναι και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού και του πληθωρισμού.

-Νέα παράταση, ενός έτους, στην προθεσμία σύναψης σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση όρων σύνδεσης.

-Επιστροφή του τέλους 6% που επιβλήθηκε λόγω covid -19 στους μικρομεσαίους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά, όταν έμειναν στο απυρόβλητο τα τεράστια αιολικά πάρκα.

-Άρση της προτεραιοποίησης που δόθηκε στις αιτήσεις που υποβάλλονται στον ΑΔΜΗΕ.

-Κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των επενδύσεων στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία ζητάνε μερίδιο και οι μικρομεσαίοι επενδυτές.

ΚΑΙ, εν κατακλείδι, δίκαιη πρόσβαση όλων των επενδυτών στον ηλεκτρικό χώρο.

Γεωργαντάς: Aυτοπαραγωγοί ενέργειας οι αγρότες

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, υπογραμμίζοντας ότι η παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής η οποία επιφέρει, κάθε χρόνο, τεράστιες ζημίες στην αγροτική παραγωγή.

Οι αγρότες πρέπει να γίνουν παραγωγοί και ιδιοκαταναλωτές πράσινης ενέργειας, ενώ όλες οι αγροτικές δραστηριότητες και τα υποστηρικτικά συστήματα της πρωτογενούς παραγωγής(σ.σ. αρδευτικά δίκτυα) θα πρέπει να στηρίζουν τη λειτουργία τους σε ΑΠΕ, από τις οποίες, εάν υπάρχει η δυνατότητα, οι αγρότες, θα μπορούν να εξασφαλίζουν και πρόσθετο εισόδημα.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Τον πρωθυπουργό στην μεγάλη εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος είπε ότι βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, σε τρία χρόνια το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνεται θα προέρχεται από ΑΠΕ, ποσοστό που θα φτάσει στο 80% το 2050.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ταχεία διεκπεραίωση των προβλεπόμενων εγκριτικών διαδικασιών, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ μεγάλων και μεσαίων παραγωγών, στο μερίδιο που έχουν στην πράσινη μετάβαση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη. Έτσι ο Δήμος προχωρά στην αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού με την τοποθέτηση συστημάτων τύπου led, ενώ μεγάλη πρόκληση αποτελεί η εξοικονόμηση ενέργειας στα περίπου 400 δημοτικά κτίρια.

 

Επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας, αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στις ΑΠΕ, με τη ΡΑΕ, μόνο κατά το 2022 να έχει δημοσιεύσει στη Διαύγεια 7.300 πράξεις, από τις οποίες οι περίπου 5.300 αφορούσαν φωτοβολταϊκά. Η ΡΑΕ ασκεί πιέσεις σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για υλοποίηση έργων επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων και συντόμευση των χρόνων σύνδεσης των φ/β πάρκων στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκα, εκπροσώπησε στην εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ ο κ. Γιώργος Μάρκου, σύμβουλος του ΥΠΕΝ, ο οποίος δήλωσε ότι στις επόμενες ημέρες θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την περαιτέρω προώθηση της αυτοπαραγωγής και της αναμόρφωσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ΑΠΕ.

Ο κ. Μάρκου πρόσθεσε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται τρία προγράμματα επιδότησης φ/β σταθμών για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών. Για το πρόγραμμα που αφορά στα νοικοκυριά, ο οδηγός είναι έτοιμος και το Υπουργείο, είναι σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ για την πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τομεάρχης Ενέργειας, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, στάθηκε στην ανάγκη υποστήριξης των ΜμΕ επενδυτών, που αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και γενικότερα υλοποίησης των έργων, αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων τους, στην εξασφάλιση όρων σύνδεσης και, στη σύνδεση των φ/β πάρκων στο ηλεκτρικό δίκτυο. Επίσης, καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής απόφασης προτεραιοποίησης των αιτήσεων που κατατίθενται στον ΑΔΜΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανοίξει ταχύτητες

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλής Μενεγάτος, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία προσπαθεί να εξασφαλίσει ηλεκτρικό χώρο στους επενδυτές, έχοντας να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο αιτήσεων για όρους σύνδεσης, που το 2020 είχαν φτάσει στις 30.000

Με την προσπάθεια που καταβλήθηκε, σε συνεργασία και με τους ενδιαφερόμενους φορείς εκπροσώπησης των επενδυτών, οι συνδέσεις από 1.500 το 2020, αυξήθηκαν σε 2.500 το 2021 και σε 5.000 έργα των 1.100 MW το 2022.

Έναν σύντομο χαιρετισμό προς τα μέλη της ΠΟΣΠΗΕΦ απηύθυνε και ο κ. Κωνσταντίνος Τσιρέκης, διευθυντής Στρατηγικής & Σχεδιασμού Συστήματος ΑΔΜΗΕ.

Οι θεματικές συζητήσεις

Σημειώνεται ότι της κεντρικής εκδήλωσης της διοργάνωσης που έγινε πριν το δείπνο, προηγήθηκαν έξι θεματικές συζητήσεις που αφορούσαν θεσμικά και τεχνικά ζητήματα των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στις συζητήσεις αυτές, συμμετείχε μεγάλος αριθμός παραγωγών, καθώς υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον για τα θέματα που αναλύθηκαν και τα οποία ήταν:

«Ενεργειακή Αγορά για Αρχαρίους»

«Netmetering και την Αυτοπαραγωγή: Eπιδοτήσεις για Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις»

« O Ρόλος των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) στην ενεργειακή αγορά-Κόστος εξισορρόπησης, διμερή συμβόλαια, συμμετοχή στην αγορά»

– Eταιρική παρουσίαση της  GREENLINE ENERGY

«Πορεία Αδειοδότησης Φωτοβολταϊκών Σταθμών και Σταθμών Αποθήκευσης, μεμονωμένα και ομαδικά, προβλήματα στην υλοποίηση»

«Tο  παρόν  και  το Μέλλον  των  ΑΠΕ   στη  χώρα  μας»

 

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ

Με την παράκληση για δημοσίευση και μετάδοση – Περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία της ΠΟΣΠΗΕΦ , τηλ. 2310.535755 και info@pospief.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.