Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Δυτική Μακεδονία: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ΑΠΕ με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών

Δυτική Μακεδονία: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ΑΠΕ με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών

Να συμμετάσχουν ενεργά σε φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την εγκατάσταση και τη λειτουργία νέων φωτοβολταϊκών έργων στη Δυτική Μακεδονία προσκαλεί κατοίκους της περιοχής και εκπροσώπους τοπικών φορέων ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΦΠΕΔΜ).

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο φέρει τον τίτλο «Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Μακεδονίας», βασίζεται σε αναλυτικό επενδυτικό σχέδιο και αξιοποιεί τη δυνατότητα που προσφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ομαδοποίηση πολλών μικρών σταθμών που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Οι ιδιοκτήτες αυτών των σταθμών μπορούν πλέον να υποβάλουν κοινό αίτημα σύνδεσης προς την ΑΔΜΗΕ για την ίδρυση νέου, ιδιωτικού υποσταθμού και την ανάπτυξη αποκλειστικού δικτύου, διαμοιραζόμενοι το υψηλό κόστος. Με τον τρόπο αυτό αίρεται η δυσκολία πολλών μικροεπενδυτών να συνδεθούν στο δίκτυο υψηλής και υπερυψηλής τάσης, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Αναλυτικά, η επενδυτική πρόταση του ΣΕΦΠΕΔΜ προβλέπει τα ακόλουθα βήματα:

 • Θα αναπτυχθούν σε δημοτική ή δημόσια έκταση, συνολικού εμβαδού περίπου 2.000 στρεμμάτων, έργα του ενός (1) MW το καθένα, συνολικής ισχύος τουλάχιστον εκατό (100) MW, μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων (τουλάχιστον έξι)
 • Σε κοντινό δίκτυο υψηλής τάσης θα εγκατασταθεί υποσταθμός για τη σύνδεση των σταθμών των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ισχύος 1MW ο καθένας, μέσω της κατασκευής αποκλειστικού δικτύου σύνδεσης.
 • Στις Ενεργειακές Κοινότητες θα συμμετέχουν πολίτες των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοτικές επιχειρήσεις και άλλοι τοπικοί φορείς.
 • Η συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου θα αρχίζει από σχετικά μικρό ποσό (5.000 €) και θα φτάνει έως προκαθορισμένο όριο (400.000 €), ώστε να δοθεί η δυνατότητα να λάβουν μέρος περισσότερα άτομα στην όλη επένδυση.

Σύμφωνα με τον ΣΕΦΠΕΔΜ, τα οφέλη της συμμετοχής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα συνοψίζονται στα εξής σημεία:

 • Μεσοσταθμική απόδοση των ιδίων κεφαλαίων 29% στην εικοσαετία
 • Ετήσια απόδοση 2.900,00 € για κάθε επένδυση 10.000,00 €
 • Εγγυημένη τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για 20 έτη
 • Αυξημένη εγγυημένη τιμή +10%
 • Ταχύτερη αδειοδότηση και μειωμένο ύψος εγγυητικής επιστολής
 • Συμμετοχή περισσότερων τοπικών επενδυτών
 • Ευνοϊκότεροι όροι τραπεζικού δανεισμού
 • Πιθανότητα συμμετοχής σε αναπτυξιακά προγράμματα
 • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ετήσιου τέλους, όσον αφορά στη διατήρηση δικαιώματος για κατοχή άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
 • Απαλλαγή των μελών των Ενεργειακών Κοινοτήτων από την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο ως άνω πρόγραμμα έχει αρχίσει εδώ και λίγερς ημέρες. Έως τώρα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 60 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε κεφάλαια άνω των τριών (3) εκατ. €.

«Η Δυτική Μακεδονία εισέρχεται ταχύτατα στην εποχή της απολιγνιτοποίησης και ήδη παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον, εκ μέρους επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για νέα έργα ΑΠΕ. Οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν τη δυνατότητα, μέσω της συμμετοχής στις “Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Μακεδονίας” να εξασφαλίσουν σταθερό και σίγουρο εισόδημα για τα επόμενα είκοσι χρόνια,  ενώ το παραγόμενο αποτέλεσμα μπορεί να παραμένει στον τόπο μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΦΠΕΔΜ, Αντώνης Σιαμπανόπουλος.

Η ανάλυση της επενδυτικής πρότασης του προγράμματος και οι αιτήσεις συμμετοχής είναι διαθέσιμα μέσω του ιστοτόπου www.sefpdm.gr. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του ΣΕΦΠΕΔΜ, Λαρίσης 17, Κοζάνη, τηλ. 24610.40.715, e-mail sefpedm1@gmail.com.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 π.μ. – 6:00 μ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.