Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΕΕ: στο 55% ο νέος στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων έως το 2030

ΕΕ: στο 55% ο νέος στόχος για μείωση των εκπομπών αερίων έως το 2030

Εάν η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε οικονομική σημασία πριν από την κρίση της COVID-19, τώρα έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την κλιματική δράση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες, ο κ. Τίμερμανς επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει εντός του Σεπτεμβρίου με αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση προτάσεων για νέους κλιματικούς στόχους. Όπως είπε, η προοπτική είναι να ευθυγραμμιστούν οι στόχοι της ΕΕ για το 2030 με τη μακροπρόθεσμη επιδίωξη να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματικώς ουδέτερη έως το 2050.

«Πολύ σύντομα θα προτείνουμε νέους στόχους, όσον αφορά στις  εκπομπές αερίων, για το 2030», δήλωσε ο κ. Τίμερμαnς σε διαδικτυκή εκδήλωση του Ομίλου Σκέψης Bruegel και προανήγγειλε δέσμη μέτρων, που θα ανακοινωθεί εντός του φθινοπώρου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή ευρέος προγράμματος ανακαίνισης κτιρίων και η χάραξη υπεράκτιας ενεργειακής στρατηγικής για την ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Κατ΄ ουσίαν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειές της για σχεδόν διπλασιασμό των πράσινων στόχων της, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις από την ύφεση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της COVID-19. Με τη θέση της αυτή η ΕΕ φαίνεται να απορρίπτει οποιαδήποτε αντίληψη ότι η πανδημία είχε καταστήσει οικονομικά δυσβάστακτη τη φιλόδοξη κλιματική δράση.

Οι προτάσεις που θα αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΕ θα συνοδεύονται με λεπτομερή οικονομική ανάλυση για την αξιολόγηση του κόστους και του οφέλους από τη μείωση των εκπομπών αερίων σε ποσοστό 50 ή 55%, σε σύγκριση με το 1990, έως το 2030. Σήμερα ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων για το 2030 ανέρχεται σε 40%.

«Καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα, εντείνονται οι πιέσεις στις  κυβερνήσεις να παράσχουν γρήγορες λύσεις. Είμαστε όχι μόνο για να διατηρούμε τις φιλοδοξίες μας, αλλά και να  διπλασιάσουμε την Πράσινη Συμφωνία», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ. Αναφερόμενος στο σχέδιο της ΕΕ για επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων έως το 2050, διευκρίνισε: «Αυτή ήταν η αναπτυξιακή στρατηγική της. Τώρα είναι επίσης ο οδικός μας χάρτης για έξοδο απ΄ αυτήν την κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμαvς, το κόστος διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής θα «επισκιάζεται» από το τίμημα της αδράνειας, καθώς, όπως είπε, η αποτυχία περιορισμού των εκπομπών αερίων θα επιδεινώσει τις καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις, ενώ τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού θα επωμίζονται το κύριο βάρος αυτών των επιπτώσεων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Βουλγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η  Σλοβακία, έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες για το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η υιοθέτηση αυστηρότερων στόχων για την κλιματική δράση.

Επιμέλεια: Γιώργος Μούλκας

Πηγές: Reuters, Εuractiv, The European Sting  

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.