Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΕΛΑΠΕ: Λιγότερο από 70 εκατ. € το «μαξιλάρι» ασφαλείας έως το τέλος του έτους

ΕΛΑΠΕ: Λιγότερο από 70 εκατ. € το «μαξιλάρι» ασφαλείας έως το τέλος του έτους

Καθοδική πορεία ακολουθούν οι εισροές προς τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και σε ποσοστό επί των εσόδων που προκύπτουν από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπων της χώρας.

Έως τώρα το σύνολο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών βασίστηκε σε έσοδα από δικαιώματα ρύπων. Η δραματική μείωση του ποσοστού των εσόδων που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ (από 75% στο 7%) παρείχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί ο Ειδικός Λογαριασμός Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΕΛΤΕΜ), μέσω του οποίου θα πληρωθούν οι προμηθευτές, όσον αφορά στο κόστος επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, αυτή η επιλογή είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα λογιστικά και ταμειακά διαθέσιμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το τρέχον έτος θα ολοκληρωθεί με τον ΕΛΑΠΕ οριακά πλεονασματικό. Μάλιστα, το πλεόνασμα θα κινείται κάτω από τα 70 εκατ. €, που είχε θεσπιστεί ως «μαξιλάρι», ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις και να εξασφαλιστεί η πληρωμή των παραγωγών φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων.

Για να προκύψει αυτό το ως άνω ισχνό πλεόνασμα, υπολογίζεται ότι θα εισρέσουν στον ΕΛΑΠΕ περί τα 40-45 εκατ. € από τα τέλη Βεβαίωσης Παραγωγού που καταβάλλουν οι επενδυτές κατά τις αιτήσεις που υποβάλλουν. Άλλα 100 εκατ. € θα εισρέσουν από το «πράσινο» τέλος επί του πετρελαίου κίνησης.

Για το σκοπό αυτό αναμένεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ.

Τα πράγματα μέχρι εδώ δημιουργούν μεν ανησυχία στους παραγωγούς ΑΠΕ για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά η ανησυχία αυτή φαίνεται  να καθησυχάζεται εν μέρει από το γεγονός ότι το πρόσημο του ΕΛΑΠΕ παραμένει ακόμη θετικό.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με το «παράθυρο» που άνοιξε με τον νόμο 4839/2021, βάσει του οποίου δημιουργήθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΕΛΤΕΜ). Όπως υποστηρίζουν φορείς της αγοράς ΑΠΕ που μίλησαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα www.energypress.gr, στις εισροές του ΕΛΤΕΜ, με βάση τις νέες νομοθετικές διατάξεις, συγκαταλέγονται αφενός μεν έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων (φέτος, με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις, θα εισρεύσει 70%), αφετέρου δε, έστω και δυνητικά, πόροι από τον προϋπολογισμό και πόροι απευθείας από τον ΕΛΑΠΕ.

Μετά τη νέα αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, λόγω των προβλημάτων αδειοδότησης του Nord Stream 2, φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι η περαιτέρω ενίσχυση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, όσον αφορά στην κατανάλωση του Δεκεμβρίου.

Αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, τότε η ενίσχυση θα υπερβεί  τα 39 € ανά λογαριασμό το μήνα. Το εν λόγω ποσό  είχε πρόσφατα αποφασίσει να αναπροσαρμόσει το ΥΠΕΝ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν νέοι πόροι και το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιηθεί η ως άνω πρόβλεψη του νόμου και αν θα μεταφερθούν κονδύλια από τον ΕΛΑΠΕ στον ΕΛΤΕΜ, δημιουργώντας και πάλι, έπειτα από μακρά περίοδο κανονικότητας, προβλήματα στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι ακόμα και με πλεονασματικό λογαριασμό, η ταμειακή κατάσταση του ΕΛΑΠΕ (η οποία καθορίζει και τη δυνατότητα έγκαιρων πληρωμών) παρουσιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες,  προβλήματα. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στις ροές καταβολής των πόρων του ΕΤΜΕΑΡ από τους προμηθευτές, παρατηρούνται καθυστερήσεις, ενώ δεν έχουν αρχίσει  ακόμα να μπαίνουν στο ταμείο έσοδα από τη διαφορική προσαύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κυβερνητική απόφαση του περιορισμού των εσόδων του ΕΛΑΠΕ στο 7%, μέτρησε η πληροφόρηση εκ μέρους της διοίκησης του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, σύμφωνα με την οποία προκύπτει πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού, αφενός μεν λόγω των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών, αφετέρου δε λόγω των εσόδων από  τους πλειστηριασμούς των ρύπων σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το ποσοστό που δινόταν στον  ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες ρύπων ήταν 75% (δηλαδή πάνω από το ελάχιστο όριο του 60% που έθετε ο νόμος), ενώ η αγορά των ΑΠΕ υποχρεώθηκε μόλις πριν από 12 μήνες να πληρώσει έκτακτη εισφορά, επειδή ο ΕΛΑΠΕ ήταν ελλειμματικός.

Πηγή άρθρου: www.energypress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.